Yleiskatsaus vuoden 2023 STEA-avustuksiin
26.01.2023
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) vastaa avustushakemusten käsittelystä ja tekee STM:lle avustusehdotuksen myönnettävistä avustuksista.
Vuonna 2023 avustuksia myönnettiin sosiaali- ja terveysalan järjestöille yhteensä 373,6 miljoonaa euroa.
Avustusta haki 984 järjestöä, yhteensä hakemuksia vastaanotettiin 2299 kappaletta (vuosi 2022: 2460). Haettujen avustusten yhteenlaskettu euromäärä oli 545 miljoonaa euroa (2022: 539 miljoo-naa euroa). Hakemuksista 1782 sai myönteisen avustuspäätöksen (2022: 1778).
Avustuksen saajia on tänä vuonna 797 (2022: 784). Näistä 49 on ns. uusia avustuksen saajia (ei avustuksia vuosina 2022 tai 2021).
Avustusten jakautuminen
Merkittävä osa avustuksista, 286 miljoonaa euroa, myönnetään järjestöille ns. jatkuvaluonteiseen toimintaan joko kohdennettuna toiminta-avustuksena (220 miljoonaa euroa) tai yleisavustuksena (66 miljoonaa euroa).
Kertaluontoisille hankkeille ja investoinneille avustusta myönnettiin yhteensä noin 88 miljoonaa euroa. Uusia hankkeita käynnistyy vuonna 2023 yhteensä 433, joista 267 on uusia Paikka auki -avustusohjelman hankeavustuksia nuorten tai osatyökykyisten palkkaamiseksi järjestöjen yleishyödylliseen toimintaan. Investointiavustuksia vuodelle 2023 myönnettiin 16.
Avustuksen saajista 280 järjestöllä on valtakunnallista toimintaa. Avustuksista noin 184 miljoonaa kohdistuu valtakunnalliseen toimintaan ja noin 189 miljoonaa alueelliseen ja paikalliseen toimintaan. Avustuksilla rahoitettua toimintaa on Manner-Suomen jokaisessa maakunnassa ja jokaisella hyvinvointialueella.
Yleinen kustannustason nousu huomioitiin vuoden 2023 avustuksissa
Yleisavustuksille ja kohdennetuille toiminta-avustuksille oli mahdollista hakea kustannustason nousuun perustuvaa harkinnanvaraista avustustason korotusta vuodelle 2023. Korotustarve tuli perustella hakemuksessa. Korotusta haki 571 järjestöä 906 avustuskohteelle. Korotusta myönnettiin enintään viisi prosenttia. Yhteensä kustannustason nousuun liittyviin avustustason korotuksiin kohdistettiin tänä vuonna noin kahdeksan miljoonaa euroa.
Ajankohtaista vuoden 2023 avustuksissa
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaympäristö muuttui merkittävästi vuonna 2023, kun uudet hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Muutos koskettaa etenkin niitä järjestöjä, joiden yhteistyö kuntien kanssa on ollut toiminnassa merkittävässä roolissa. Uusien yhteistyömallien ja hyvinvointialueiden järjestöyhteistyön rakenteiden muodostaminen on edennyt eri hyvinvointialueilla eri vaiheissa.
Avustukset kohdistuvat laaja-alaisesti järjestöjen erilaiseen terveyttä ja hyvinvointia edistävään toimintaan. Eniten avustuksia kohdistuu seuraaville kohderyhmille suunnattuun toimintaan:
- mielenterveyskuntoutujat ja tukea mielenterveyden ongelmiin tarvitsevat
- fyysisen sairauden tai vamman takia tukea tarvitsevat
- työttömät
- hermoston sairauksien tai vammojen takia tukea tarvitsevat
- päihteidenkäyttäjät ja päihdeongelmissa tukea tarvitsevat
- lapsiperheet
- kehitysvammaiset
- eläkeläiset
- omaishoitajat
- eri vähemmistöryhmät
- rikosten ja kaltoinkohtelun uhrit
Mielenterveyden haasteet
Mielenterveyteen liittyvien ongelmien lisääntyminen näkyy myös sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toiminnassa. Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyden tukemiseen on jo aiempina vuosina kohdistettu enemmän STEA-avustuksia. Vuonna 2023 mielenterveyden tukeen liittyviä toimintoja vahvistettiin edelleen avustusten korotuksilla ja uusilla avustuksilla.
Tutustu tarkemmin:
Väkivallan ehkäiseminen ja uhrien auttaminen
Väkivallan ehkäisemiseen ja väkivallan uhrien auttamiseen kohdistuu STEA-avustuksia vuonna 2023 yhteensä noin 19,3 miljoonaa euroa. Toimintaan liittyviä avustuskohteita on tänä vuonna 92. Väkivallan ehkäisyyn ja uhrien tukemiseen liittyvät järjestöjen kehittämishankkeet ja toiminnot täydentävät julkisen sektorin lakisääteistä toimintaa. Järjestöjen toiminnan pääkohderyhminä ovat rikosten uhrit, väkivaltaisesti oireilevat, kaltoin kohdellut ja kiusatut henkilöt, joille tarjotaan esimerkiksi yksilöllistä tai ryhmämuotoista tukea.
Tutustu tarkemmin:
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikuttanut myös järjestöjen toimintaan. Suomeen Ukrainasta paenneiden tukemiseen liittyvään toimintaan avustusta myönnetään vuonna 2023 yhteensä 16,7 mil-joonaa euroa yhteensä 43 avustuskohteelle.
STEA-avustuksin edistetään erityisesti ukrainalaistaustaisten osallisuutta ja arjessa selviytymistä. Osa avustuksista kohdentuu yksinomaan ukrainalaistaustaisten tukemiseen esimerkiksi neuvontatoiminnan, tukihenkilötoiminnan tai kriisipuhelintoiminnan avulla. Kohderyhmiltään laaja-alaisten toimintojen, kuten matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen avulla edistetään puolestaan ukrainalaistaustaisten vertaistuen saamista sekä tutustumista kantaväestön kanssa.
Tutustu tarkemmin:
Lisätietoa kaikista vuodelle 2023 myönnetyistä avustuksista: avustukset.stea.fi(siirryt toiseen palveluun)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: