Tuloksellisuuskatsaus 2022
Työllisyyden edistämisen ja työttömien järjestöt
Työllisyyden edistämisen ja työttömien järjestöt: Toiminta ja tuotokset
Työllisyyden edistämisen ja työttömien järjestöjen toimintamuodoissa painottuivat neuvonta ja yksilöllinen tuki sekä ryhmätoiminta. Myös edunvalvonnan ja vaikuttamisen toimintoja raportoitiin verrattain paljon.
Kohderyhmille tarjottuun ryhmätoimintaan sisältyi tyypillisesti erilaisia arjenhallintaan, elämäntapoihin ja hyvinvointiin liittyviä teemoja kuten liikuntaa, taide/kulttuuriryhmiä, ruokailua, ulkoilua, käsitöitä sekä digitaitojen harjoittelua.
Neuvontaan ja yksilölliseen tukeen sisältyi muun muassa palveluohjausta, tukea haastaviin henkilökohtaisiin elämäntilanteisiin sekä digi- ja taloustaitojen kehittämistä, mikä paransi osallistujien talous- tai velkatilannetta. Neuvonta piti sisällään myös osallistujien asumiseen, koulutukseen ja työllistymiseen liittyvien haasteiden ratkaisemista. Edistyminen digitaalisten asioiden hoitamisessa painottui etenkin seniori-ikäisiin osallistujiin. Työssäkäyville äideille suunnattu toiminta piti sisällään perhevapaalta töihin palaaville sekä työssäkäyville äideille suunnattuja koulutuksia, työllistymismahdollisuuksien edistämistä ja työelämäosaamiseen liittyvien taitojen harjoittelua. Koulutusten sisältöinä olivat muun muassa CV-klinikka, LinkedIn työnhaku sekä johtaminen. Toinen keskeinen toiminta on ollut vapaamuotoiset (sekä alustetut) vertaistapaamiset, joissa on annettu vertaistukea työn ja perheen yhteensovittamiseen sekä jaettu osaamista työelämäaiheista.
Kohtaamisia raportoitiin eniten ryhmätoiminnan ja muun toiminnan -luokissa. Muu toiminta -luokka sisälsi tyypillisesti tapahtumissa, ruoka-apupisteellä sekä infopisteissä tapahtuneita suurempien ihmisjoukkojen kohtaamisia.
Järjestöt raportoivat myös viestintään liittyvistä kohtaamisista. Viestinnällä tavoitettujen lukumääriä oli kuitenkin raportoitu niin eri tavoin ja perustein, että ne eivät ole vertailukelpoisia keskenään.
Toimintojen ja tuotosten jakaantuminen
Toimintojen ja tuotosten määrä
Kohtaamiskertojen määrä
Kohtaamiskertojen jakautuminen
Miten toiminta on tukenut tulosten saavuttamista
Työllisyyden edistämisen ja työttömien järjestöjen toiminta on tukenut aiottujen tulosten aikaansaamista pääosin riittävästi tai hyvin.
Suurimmassa osassa avustuskohteista toiminta ja tuotokset tukivat suunniteltujen tulosten aikaansaamista hyvin tai riittävästi. Toimintamuodot, joissa kohdattiin ihmisiä ammattilaisten tai vapaaehtoisten toimesta arvioitiin pääasiassa tuloksellisuutta edistäviksi, kuten myös vertaistuelliset toiminnot.
Järjestöjen viestintä on tyypillisesti ollut kohderyhmälle suunnattua markkinointia ja tiedotusta järjestön tilaisuuksista ja toiminnasta. Onnistunut viestintä on lisännyt toimintaan osallistuneen kohderyhmän määrää sekä yleistä tietoisuutta toiminnasta.
Työllisyyden edistämisen ja työttömien järjestöjen yleisavustuksilla rahoitettu toiminta
Työllisyyden edistämisen ja työttömien järjestöjen avustuskokonaisuuteen kuului kaksi yleisavustuskohdetta. Yleisavustuksella rahoitettu järjestöjen toiminta painottui edunvalvontaan, jolla pyrittiin vaikuttamaan Suomen hallituksen työllisyys- ja sosiaaliturvauudistuksiin. Edun- ja oikeuksienvalvontaan sisältyi myös muun muassa lausuntoja ministeriöille ja eduskunnalle lakiesityksiin, valiokuntakuulemisia, verkostotyötä, mediavaikuttamista sekä erilaisten tapahtumien järjestämistä. Yleisavustuksella rahoitettujen avustuskohteiden tuloksellisuusraporteissa painottui erilaisten toimintojen listaaminen, erityisesti viestintätoimia raportoitiin paljon. Sen sijaan toiminnalla aikaansaatuja ja todennettuja tuloksia raportoitiin vain vähän.
Jäsenjärjestöavustuksilla rahoitettu toiminta
Työllisyyden edistämisen ja työttömien järjestöjen avustuskokonaisuuteen kuului yksi jäsenjärjestöavustus. Jäsenjärjestöavustusta on käytetty jäsenyhdistyksissä muun muassa kohderyhmille suunnattuun neuvontaan ja yksilölliseen tukeen sekä virkistystoimintaan. Jäsenjärjestöavustuksella osa jäsenyhdistyksistä sai hankittua uusia laitteita toiminnan tueksi.
STEAn arvio: onko toiminta tukenut aiottujen tulosten aikaansaamista
Tuloksellisuuskatsaus koostuu viidestä eri osa-alueesta.
Siirry seuraavaan (Työllisyyden edistämisen ja työttömien järjestöt – STEAn arvio tuloksista ja keskeiset havainnot)
Siirry edelliseen (Työllisyyden edistämisen ja työttömien järjestöt – Tavoitetut kohderyhmät)
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: