Tuloksellisuusraportointiin liittyvät pilotit päättyivät
21.09.2022
STEAn tuloksellisuusraportoinnin uudistuksen toinen vaihe, eli yhteisten mittareiden ja ns. jatkuvan raportoinnin kokeilut käynnistyivät helmikuussa 2021 ja päättyivät vuoden 2021 lopussa. Kokeiluihin osallistui vuoden 2021 aikana 158 STEA-avustuksilla rahoitettua avustuskohdetta. Kokeiluissa saatuja kokemuksia ja niihin liittyviä hyötyjä ja haasteita on nyt arvioitu STEAssa.
Toinen kokeiluista liittyi tuloksellisuusraportointitavan muutokseen: kerran vuodessa täytettävän lomakkeen sijaan kokeiluun osallistuneet avustuskohteet raportoivat toiminnastaan verkkoasioinnissa jatkuvasti täytettävissä olevalla raportilla kuukausittain. Tiedot lähetettiin STEAlle neljännesvuosittain. Tavoitteena oli tarjota avustuksen saajille mahdollisuus viedä oman toimintansa avaintietoja raportointilomakkeelle pitkin vuotta ja sitä mukaa kun toimintaa tehtiin. Vuoden mittaan raportoidut tiedot koostettiin automaattisesti vuoden lopussa täydentyväksi yhteenvetoraportiksi, jonka järjestö tarkastettuaan ja täydennettyään toimitti STEAlle annettuun määräaikaan mennessä. Kokeilun lopputuloksena todettiin, ettei ns. jatkuvaa raportointia oteta STEAssa käyttöön. Sen sijaan arvioidaan nykyisen tuloksellisuusraportin kehittämistä siten, että raportti olisi järjestöjen käytettävissä verkkoasioinnissa nykyistä pidemmän aikaa.
Toiminnan tuloksista raportoidaan siis jatkossakin STEAlle vuosittain ja nykyisin käytössä olevalla raportointilomakkeella.
Toisessa kokeilussa etsittiin toiminnan tulosten osoittamiseen yhteisiä mittareita, jotka olisi voitu ottaa kaikkien avustuksen saajien käyttöön. Kokeilun tuloksena todettiin, että järjestöjen, avustuskohteiden toimintojen ja toiminnan kohderyhmien moninaisuuden takia kaikille avustuksen saajille soveltuvien yhteisten mittareiden määrittäminen ei ole järkevää tai hyödyllistä. Sen sijaan yhteisten mittareiden käyttöönotto soveltuisi hyvin esimerkiksi avustusohjelmahankkeisiin. Kokeilun tuloksia tullaankin hyödyntämään STEAn avustusohjelmatoiminnan suunnittelussa. Avustuksen saajat voivat siis jatkossakin käyttää avustuksilla rahoitetun toiminnan tulosten osoittamiseen itse määrittelemiään mittareita.
Lue lisää:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: