Tuloksellisuuskatsaus 2020
Päihde- ja riippuvuusjärjestöt
Päihde- ja riippuvuusjärjestöt: Toiminnan resurssit
Sisällysluettelo
Toiminnan resursseina arvioinnissa huomioidaan avustusten euromäärä, avustuskohteiden määrä, toimintaan osallistuneiden vapaaehtoisten määrä ja toiminnan yhteistyökumppanit.
Päihde- ja riippuvuusjärjestöjen kokonaisuuteen kuului 185 avustuskohdetta, joiden yhteenlaskettu avustusten määrä vuonna 2020 oli noin 32 miljoonaa euroa.
Avustusmäärä ja avustuskohteet
Vapaaehtoistoiminta
Päihde- ja riippuvuusjärjestöjen toimintaan osallistui vuoden 2020 aikana yhteensä 3380 vapaaehtoistoimijaa (vuosiselvitykset 2020).
Vapaaehtoisia toimi päihde- ja riippuvuusjärjestöjen avustuskohteissa ryhmätoiminnassa, esimerkiksi kertomassa omista kokemuksistaan sekä ryhmien ohjaamistehtävissä, etä- tai läsnätilanteissa, yksin tai työparina ammattilaisen kanssa. Vapaaehtoiset toimivat myös yksilöllisen tuen tehtävissä, joita olivat esimerkiksi puhelimitse tai kotona annettu tuki, kaverituki kahvilla tai harrastuksissa.
Matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa vapaaehtoiset osallistuivat vapaamuotoiseen tekemiseen, esim. pelasivat ja keskustelivat kävijöiden kanssa tai auttoivat kohtaamispaikan erilaisissa järjestelytehtävissä sekä avustivat kävijöitä kohtaamispaikan tietokoneiden käytössä ja toimivat asiointitukena.
Järjestön toimintojen rakenteissa vapaaehtoiset toimivat luottamushenkilöinä, kirjoittivat järjestölehtiin tai muihin viestintäkanaviin, avustivat tapahtumissa ja muissa järjestöjen tilaisuuksissa. Vapaaehtoiset auttoivat myös järjestöjä etätoimintojen kehittämisessä ja järjestelmien testaamisessa.
Yhteistyökumppanit
138 avustuskohteen toiminnassa oli mukana yhteistyökumppaneita. Yhteistyökumppaneiden yhteenlaskettu määrä oli 1072.
Tuloksellisuusraporteilla ilmoitettavien yhteistyökumppaneiden lukumäärä oli rajattu kymmeneen, raportilla pyydettiin ilmoittamaan vain avustuskohteen toiminnan kannalta keskeisimmät yhteistyökumppanit.
Päihde- ja riippuvuusjärjestöjen yhteistyökumppaneista yleisimmin mainittu ryhmä oli STEA-avustusta saava järjestö. Toiseksi yleisimmin yhteistyötä tehtiin kuntien kanssa.
Yleisimmin mainittu yhteistyötapa oli muu asiantuntijaosaamisen vaihto. Muita yleisimmin mainittuja yhteistyötapoja olivat asiakkaiden ohjaus, tapahtumien järjestäminen yhdessä, viestintä ja ohjausryhmäjäsenyydet.
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta. Tutustu katsauksen muihin osioihin alla olevien linkkien kautta:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: