Tuloksellisuuskatsaus 2020
Päihde- ja riippuvuusjärjestöt
Päihde- ja riippuvuusjärjestöt: Tavoitetut kohderyhmät
Avustuskohteiden toimintaan osallistui tuloksellisuusraporteilla ilmoitettujen tietojen mukaan vuoden 2020 aikana yhteensä 14 744 381 ihmistä.
Päihde- ja riippuvuusjärjestöt tavoittivat tavoitteiden mukaiset kohderyhmänsä pääsääntöisesti hyvin tai riittävästi.
Tuloksellisuusraporttien perusteella tavoitettiin hyvin henkilöitä, joiden päihde- ja/tai riippuvuustilanteeseen haluttiin vaikuttaa:
a) ennalta ehkäisevän toiminnan osalta nuoret tai työikäiset
b) haastavan elämäntilanteen keskellä jo olevat henkilöt (haasteiden kirjo oli suuri, työelämässä olevista henkilöistä asunnottomiin)
Lisäksi järjestöjen toiminta tavoitti hyvin päihde- ja riippuvuusalalla työskenteleviä sekä muita ammattilaisia.
Tavoitettujen kohderyhmien ikä- ja sukupuolijakaumasta raportoi 87 avustuskohdetta. Näiden avustuskohteiden toimintaan osallistui vuoden 2020 aikana yhteensä 17937 henkilöä. Ikä- ja sukupuolijakauman ilmoittaminen tuloksellisuusraportilla oli vapaaehtoista.
Tavoitetuissa kohderyhmissä eivät juuri näkyneet alle kouluikäiset lapset tai yli 80-vuotiaat. Päihde- ja riippuvuusjärjestöjen toiminta tavoitti miehiä yleisemmin kuin muiden sosiaali- ja terveysjärjestöjen STEA-avustuksilla rahoitettu toiminta keskimäärin.
Tuloksellisuusraporttien perusteella kohderyhmien tavoittamista edistivät päihde- ja riippuvuusjärjestöjen toimivat yhteistyöverkostot alan toimijoiden kanssa. Yhteistyöverkostot edistivät etenkin asiakkaiden ohjausta kumppaneilta järjestön toimintaan.
Myös järjestöjen toiminnan tunnettuus kohderyhmien joukossa ja matalan kynnyksen kävijöiden keskuudessa sekä nuorten keskinäinen tiedonvaihto ehkäisevän päihdetyön toiminnassa edistivät kohderyhmien tavoittamista.
Jalkautuvan työn merkitys kohderyhmien tavoittamisessa korostui varsinkin vuonna 2020 koronatilanteessa, jolloin kohderyhmiä ei voitu tavoittaa kohtaamispaikoissa tai ryhmätoiminnassa. Jalkautuvan työn, kuten myös etsivän työn ja esimerkiksi liikkuvan päiväkeskuksen tyyppiset toimintamuodot ovat yleistyneet päihde- ja riippuvuusjärjestöjen toiminnoissa kuitenkin jo aiemmin.
Koronavirustilanne vaikeutti kohderyhmien tavoittamista merkittävästi. Tuloksellisuusraporttien perusteella suunnitelluista kohderyhmistä etenkin nuorten tavoittaminen jäi tavoitteista matalan kynnyksen toimipaikoissa. Tulosten osoittamisen kannalta voidaankin pohtia, ovatko nuoret matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa yksi tarkoituksenmukainen tavoiteltava kohderyhmä.
Tavoitettujen määrät olivat myös muissa toiminnoissa paikoin aiempia vuosia pienempiä. Erityisen haastavassa asemassa olevien tavoittaminen etsivällä työllä oli vuoden 2020 aikana hidasta, kun kohderyhmän tilanne oli koronan takia entistä huonompi. Myös koulutuksiin osallistui vähemmän ihmisiä, etäkoulutusten rakenteiden luomiseen meni aikaa, tai etäkoulutuksia ei toteutettu.
Kohderyhmien tavoittamisen arviointia vaikeuttaa se, että osassa avustuskohteita tavoitetut kohderyhmät on raportoitu eri logiikalla kuin avustushakemuksessa, eikä tavoitettuja kohderyhmiä ole eritelty tuloksellisuusraportilla riittävästi.
STEAn arvio päihde- ja riippuvuusjärjestöjen toiminnan kohdentumisesta ja kohderyhmän tavoittamisesta
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta. Tutustu katsauksen muihin osioihin alla olevien linkkien kautta:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: