Tuloksellisuuskatsaus 2020
Kehitysvammajärjestöt
Kehitysvammajärjestöt: Toiminnan resurssit
Sisällysluettelo
Toiminnan resursseina arvioinnissa huomioidaan avustusten euromäärä, avustuskohteiden määrä, toimintaan osallistuneiden vapaaehtoisten määrä ja toiminnan yhteistyökumppanit.
Kehitysvammajärjestöjen kokonaisuuteen kuului 96 avustuskohdetta, joiden yhteenlaskettu avustusten määrä vuonna 2020 oli noin 22,6 miljoonaa euroa.
Avustusmäärä ja avustuskohteet
Vapaaehtoistoiminta
Kehitysvammajärjestöjen toimintaan osallistui vuoden 2020 aikana yhteensä 604 vapaaehtoistoimijaa (vuosiselvitykset 2020).
Arvioiduista avustuskohteista 34 avustuskohteen toiminnassa oli mukana vapaaehtoisia. Vapaaehtoisina toimivissa oli sekä järjestöjen kohderyhmiä, kuten kehitysvammaisten omaisia ja kokemustoimijoita että yhteistyökumppaneita, kuten opetusalan ammattilaisia.
Tyypillisimmin vapaaehtoistehtävät olivat vertaistuen antamista, ryhmien ohjausta tai tukihenkilönä toimimista, esimerkiksi kaveritoimintaa. Lisäksi vapaaehtoiset auttoivat erilaisissa käytännön järjestelyissä: kuljetuksissa, materiaalien testaamisessa, tapahtumien järjestämisessä. Vapaaehtoiset osallistuivat myös toiminnan suunnitteluun, esimerkiksi ideointiin ja toiminnan sisältöjen kehittämiseen.
Osassa avustuskohteita vapaaehtoisten tehtävät olivat rajatumpia ja liittyivät joko pelkästään käytännön järjestelyissä auttamiseen tai tukihenkilö-/vertaistukitoimintaan.
Yhteistyökumppanit
84 avustuskohteen toiminnassa oli mukana yhteistyökumppaneita. Yhteistyökumppaneiden yhteenlaskettu määrä oli 562.
Tuloksellisuusraporteilla ilmoitettavien yhteistyökumppaneiden lukumäärä oli rajattu kymmeneen, raportilla pyydettiin ilmoittamaan vain avustuskohteen toiminnan kannalta keskeisimmät yhteistyökumppanit.
Kehitysvammajärjestöjen yhteistyökumppaneista yleisimmin mainittu ryhmä oli STEA-avustusta saava järjestö. Toiseksi yleisin mainittu ryhmä oli muu yhteistyökumppani. Muihin yhteistyökumppaneihin kuuluvat edustivat muun muassa erilaisia yhteistyöverkostoja, opistoja ja oppilaitoksia, valtionhallinnon viranomaisia tai virastoja sekä järjestöjä, joilla ei ollut STEA-avustuksilla rahoitettua toimintaa.
Yleisimmin mainittu yhteistyötapa oli muu asiantuntijaosaamisen vaihto. Muita yleisimmin mainittuja yhteistyötapoja olivat tapahtumien järjestäminen yhdessä, viestintä, ohjausryhmäjäsenyydet sekä asiakkaiden ohjaus.
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta. Tutustu katsauksen muihin osioihin alla olevien linkkien kautta:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: