Tuloksellisuuskatsaus 2020
Ikääntyneiden toiminnalliset järjestöt
Ikääntyneiden toiminnalliset järjestöt: Toiminta ja tuotokset
Ikääntyneiden toiminnallisten järjestöjen toimintamuodoissa painottuivat yksilöllisen tuen tarjoaminen, ryhmämuotoinen toiminta ja neuvonta.
Kerättyyn tietoon perustuvia tuloksia on aikaansaatu erityisesti seuraavilla toiminnoilla:
- Yksilöllinen tuki ja neuvonta
- ikääntyneille suunnattu vapaaehtoisten toteuttama ystävätoiminta sekä liikunta-, ravitsemus- ja muistineuvonta (vapaaehtoiset tai ammattilaiset).
- vapaaehtoisten toteuttama ystävätoiminta, kasvokkain ja puhelimitse.
Yksilöllinen tuki ja neuvonta ovat pitäneet sisällään myös ikääntyneille toteutettavaa digitukea. Yksilöllisenä tukena toteutettu digituki on jatkunut pandemiasta huolimatta kohtuullisella tasolla, ryhmämuotoisen toiminnan ollessa tauolla.
2. Ryhmämuotoinen toiminta
- Ryhmämuotoiseen toimintaan sisältyy erilaisia harraste- ja vertaistukiryhmiä. Kokonaisuudessa
korostuvat myös liikuntaryhmät, jotka on toteutettu sekä kasvokkain että etänä.
3. Kohdennetut tietoiskut, tutkimus- ja/tai kokemustietoon perustuvien materiaalien tuottaminen ja koulutus
- Selkeästi kohdennetut tietoiskut ovat paikanneet pandemian vuoksi rajoitetusti toteutettua
digitukea. Tietoiskut ovat tavoittaneet ikääntyneitä laajasti. Toiminnoissa on kehitetty ikääntyneille ja vapaaehtoisille (ja ammattilaisille) suunnattuja koulutusmateriaaleja sekä materiaaleja esimerkiksi etäjumppien toteuttamiseksi ja/tai digituen ja etäyhteyksin toteutettavan toiminnan järjestämiseksi.
Verkossa olevien materiaalien katselu- ja latauskerrat ovat kasvaneet voimakkaasti.
Vapaaehtoisten osaamista on vahvistettu koulutuksin. Koulutetut vapaaehtoiset voivat kouluttaa ja perehdyttää edelleen uusia vapaaehtoisia toteuttamaan ikääntyneille suunnattua hyvinvointia tukevaa toimintaa, kuten esimerkiksi terveysliikuntaa.
Miten toiminta on tukenut tulosten saavuttamista
Pääsääntöisesti toiminta ja tuotokset tukivat suunniteltujen tulosten aikaansaamista hyvin tai
riittävästi.
Toiminnan tuloksellisuutta edisti mm.:
- toiminnan sisällön selkeä kohdentaminen kohderyhmälle ja mahdollisuuksien mukaan ketterien toimintatapojen luominen kohderyhmän aktivoimiseksi. Esimerkiksi koronakevään kauppakassiapu: kauppakassin mukana on toimitettu jumppa- ja aivotreenitehtäviä ikääntyneille.
- ryhmätoiminnan vieminen kohderyhmän luokse tai ulos koronarajoitusten aikaan on mahdollistanut toiminnan toteuttamisen, esimerkiksi parvekejumpat ja ulkona toteutettavat ryhmät.
Toimintojen laajuuteen ja sisältöön vaikuttivat myös mukaan saadut vapaaehtoiset. Jos toiminta ei houkuttele vapaaehtoisia, jää esimerkiksi ryhmätoimintojen toteutus avustuskohteen työntekijöille, ja siksi usein laajuudeltaan ja sisällöiltään suppeammaksi. Vapaaehtoisille tarjottavalla tuella olikin järjestöjen toiminnan tuloksellisuudessa merkittävä rooli. Toiminnan selkeys ja tarjolla oleva tuki helpottivat vapaaehtoisten osallistumista toimintaan.
Ikääntyneiden hyvinvointiin liittyvä medianäkyvyys koronapandemian alkaessa oli
houkutellut lisää vapaaehtoisia mukaan osaan toiminnoista.
Toiminnan tuloksellisuuteen on vaikutettu myös sillä, että kohderyhmän hyvinvointia edistävä vaikuttamistyö on saanut näkyvyyttä ja työ on vaikuttanut valtakunnallisiin ohjelmiin sekä kuntatason strategia-asiakirjoihin.
Toiminnan tuloksellisuutta heikensivät vuoden 2020 aikana erityisesti:
- koronapandemia vaikeutti kohderyhmän osallistumista merkittävästi etenkin sisällä tapahtuvaan ryhmätoimintaan
- toteutetut toiminnot eivät vastanneet tavoitteisiin
• toimintoja ei oltu kohdennettu suunnitellulle kohderyhmälle tai kohderyhmä oli tavoitettu hyvin heikosti, tai tavoittamista ei oltu seurattu
• haasteena erityisesti avustuskohteissa, jotka pyrkivät vaikuttamaan tietyn kohderyhmän hyvinvointiin laajoilla ja kohdentamattomilla toimilla, kuten esimerkiksi verkkosivut, yleinen tiedon levittäminen, avoimet luennot, laajat viestintäkampanjat
Etänä toteutettu toiminta edisti kohderyhmän tavoittamista osittain, mutta vaikeutti etenkin niiden kohderyhmien tavoittamista, joilla ei ole riittäviä taitoja etäosallistumiseen. Digituen osalta toiminnan siirtyminen verkkoon ja tietoiskujen toteuttaminen verkossa toisaalta edisti kohderyhmän tavoittamista, mutta toisaalta myös esti kaikista heikoimmassa asemassa olevien saamista mukaan toimintaan.
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta. Tutustu katsauksen muihin osioihin alla olevien linkkien kautta:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: