Tuloksellisuuskatsaus 2020
Ikääntyneiden toiminnalliset järjestöt
Ikääntyneiden toiminnalliset järjestöt: Toiminnan resurssit
Sisällysluettelo
Toiminnan resursseina arvioinnissa huomioidaan avustusten euromäärä, avustuskohteiden määrä, toimintaan osallistuneiden vapaaehtoisten määrä ja toiminnan yhteistyökumppanit.
Ikääntyneiden toiminnallisten järjestöjen kokonaisuuteen kuului 34 avustuskohdetta, joiden yhteenlaskettu avustusten määrä vuonna 2020 oli noin 6,1 miljoonaa euroa.
Avustusmäärä ja avustuskohteet
Vapaaehtoistoiminta
Lähes kaikkien avustuskohteiden toimintaan osallistui myös vapaaehtoisia, yhteensä 33 526 henkilöä (vuosiselvitykset 2020).
Lähes kaikissa ikääntyneiden toiminnallisten järjestöjen kokonaisuuden avustuskohteissa on ollut mukana vapaaehtoisia (88% kohteista). Näistä yhden avustuskohteen toimintaan osallistuneita oli 31 659 vapaaehtoista (kirje- ja korttikampanjoihin osallistuneita). Pois lukien edellä mainittu avustuskohde, vapaaehtoisten keskimääräinen määrä oli noin 67 yhtä avustuskohdetta kohden.
Vapaaehtoisten tavoittaminen ja motivointi osallistumaan toimintaan vaikuttaa monessa avustuskohteessa suoraan siihen, mitä toimintaa kohderyhmälle voidaan tarjota ja missä laajuudessa.
Suurin osa ikääntyneiden toiminnallisten järjestöjen vapaaehtoistehtävistä oli tuloksellisuusraporttien perusteella sellaisia, että ne vaativat pidempiaikaista sitoutumista ja esimerkiksi digituen ja digiosaamisen
välittämisen osalta myös tietynlaista osaamista. Toisaalta, vuonna 2020 alkanut koronapandemia lisäsi järjestöjen kohderyhmän tarvetta mm. kaupassa käynnin ja muun asioinnin avulle, mikä mahdollisti myös lyhytkestoisempaa sitoutumista vaativan ns. keikkavapaaehtoistoiminnan.
Ikääntyneiden toiminnallisissa järjestöissä vapaaehtoiset toimivat pääsääntöisesti:
- yksilöllistä digitukea tarjoavina vertaistuutoreina
- ryhmätoimintojen vetäjinä (esimerkiksi liikuntaryhmät, ml. etäjumpat, parvekejumpat, muut tiettyyn mielenkiinnon kohteeseen liittyvät ryhmät kuten keskustelu- ja harrasteryhmät)
- ystävinä (esimerkiksi tuki- ja liikuntaystävinä/liikuntakummeina, puhelinystävinä)
- kauppa- ja asiointiapuna
- materiaalin tuottajina (kuten esimerkiksi kohderyhmälle toteutetut opasvideot)
Vapaaehtoiset ovat avustaneet myös erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien toteuttamisessa, kahvitarjoiluissa sekä erilaisissa kehittämistehtävissä.
Yhteistyökumppanit
33 avustuskohteen toiminnassa oli mukana yhteistyökumppaneita. Yhteistyökumppaneiden yhteenlaskettu määrä oli 266.
Tuloksellisuusraporteilla ilmoitettavien yhteistyökumppaneiden lukumäärä oli rajattu kymmeneen, raportilla pyydettiin ilmoittamaan vain avustuskohteen toiminnan kannalta keskeisimmät yhteistyökumppanit.
Ikääntyneiden toiminnallisten järjestöjen yhteistyössä korostuu järjestöjen keskinäinen yhteistyö, mutta yhteistyötä tehdään paljon myös kuntien kanssa. Tuloksellisuusraporteissa Muu-yhteistyökumppaniluokka sisältää muun muassa muita järjestöjä (esim. kylä- ja paikallisyhdistyksiä), erilaisia yhteistyöverkostoja (kuntaverkostoja, järjestöverkostoja, muiden asiantuntijoiden muodostamia verkostoja, kouluttajaverkostoja), kirjastoja ja tutkimuslaitoksia.
Yhteistyökumppanuudet edistävät oikean kohderyhmän tavoittamista sekä toimivat resurssina toiminnan ja tuotosten toteuttamisessa. Kohderyhmien tavoittamista edistävät etenkin järjestö- ja kuntakumppanuudet (asiakkaiden ohjaus).
Erilaisia verkostoja hyödynnetään kehitettyjen toimintatapojen ja asiantuntemuksen levittämiseen, kohderyhmän tavoittamiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen (asiantuntijaosaamisen vaihto).
Järjestökokonaisuuden toiminnoissa korostuu toimintatapojen kehittäminen yhteistyössä järjestöjen, kuntien ja vapaaehtoisten kanssa.
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta. Tutustu katsauksen muihin osioihin alla olevien linkkien kautta:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: