Tuloksellisuuskatsaus 2020
Ikääntyneiden toiminnalliset järjestöt
Ikääntyneiden toiminnalliset järjestöt: Tavoitetut kohderyhmät
Avustuskohteiden toimintaan osallistui tuloksellisuusraporteilla ilmoitettujen tietojen mukaan vuoden 2020 aikana yhteensä 1 025 313 ihmistä.
Suurin osa avustuskohteista tavoitti suunnitellut kohderyhmänsä hyvin tai riittävästi.
Tuloksellisuusraporttien perusteella erityisen hyvin tavoitettuja kohderyhmiä olivat ns. aktiiviset ikääntyneet ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet ikääntyneet henkilöt sekä ikääntyneet, joilla oli fyysisen toimintakyvyn haasteita tai joilla oli riski fyysisen toimintakyvyn alenemiseen.
Heikommin tavoitettuja kohderyhmiä, tai kohderyhmiä joiden tavoittamisesta ei raporteilla ole näyttöä, olivat:
- ikääntyneet, jotka eivät lainkaan käytä digilaitteita
- heikommassa sosioekonomisessa asemassa olevat ikääntyneet ja muut hyvin haasteellisessa elämäntilanteessa olevat kohderyhmät (esim. kehitysvammaiset, omaishoitajat)
- (taloudellista) kaltoinkohtelua kokeneet ikääntyneet
Toimintaan osallistuneet kohderyhmät on raportoitu tuloksellisuusraporteissa ikä- ja sukupuolijakauman mukaan 72,3 %:ssa kohteita. Ikä- ja sukupuolijakaumatietojen ilmoittaminen raportilla on vapaaehtoista.
Toimintojen pääkohderyhminä olivat erilaisissa elämäntilanteissa olevat ikääntyneet. Raporttien perusteella 87 % toimintaan osallistuneista oli yli 63-vuotiaita.
Ikä- ja sukupuolijakauman mukaisesti raportoituja toimintaan osallistuneita ihmisiä oli yhteensä 14 616.
Kohderyhmien tavoittamista on suurimmassa osassa avustuskohteita edistänyt hyvät yhteistyöverkostot, esille nousevat etenkin yhteistyö asiakkaiden ohjauksessa ja/ tai viestinnässä. Erityisen tärkeäksi on nostettu paikallisella tasolla toimivat yhteistyöverkostot.
Myös selkeä toiminnan sisältö, joka innostaa osallistumaan ja/tai jonka suunnitteluun kohderyhmä on itse päässyt osallistumaan sekä toiminnan tarkka kohdentaminen aiotulle kohderyhmälle edistävät tavoittamista.
Muita tavoittamista edistäviä tekijöitä olivat toiminnan vieminen kohderyhmien lähelle eli paikkoihin, joissa kohderyhmiin kuuluvat ovat joka tapauksessa, sekä osallistumisen helpottaminen vapaaehtoisten saattajien avulla.
Korana vaikeutti kohderyhmien tavoittamista
Koronapandemia on vaikuttanut kohderyhmien tavoittamiseen merkittävästi. Ikääntyneiden toiminnallisten järjestöjen kohderyhmistä suurin osa kuului koronaviruksen riskiryhmään ja/tai asui palvelutalossa, eikä ole siksi voinut osallistua etenkään ryhmämuotoiseen toimintaan.
Lisäksi toiminnan markkinointia kohderyhmille ei ole voitu tehdä suurissa tapahtumissa, jolloin kasvokkain tapahtuva toimintaan ”houkuttelu” jäi vähäiseksi. Osassa avustuskohteista vapaaehtoisten motivointi ja sitouttaminen mukaan toimintaan ei onnistunut aiotusti, minkä vuoksi myös kohderyhmälle järjestetyn toiminnan laajuus on jäänyt aiottua suppeammaksi.
Toimintaan osallistuminen etäyhteyksien välityksellä on raporttien perusteella sekä estänyt että edistänyt kohderyhmien tavoittamista. Toiminnan toteuttaminen verkossa on mahdollistanut toimintaan osallistumisen ajasta ja paikasta riippumatta, erityisesti vapaaehtoisille suunnatut koulutukset ovat tavoittaneet kohderyhmää etäyhteyksien välityksellä hyvin. Toisaalta toiminta verkossa on myös asettanut esteitä esimerkiksi kaikista heikoimmassa asemassa olevien kohderyhmien tavoittamiselle. Ne, joilla digitaidot eivät ole olleet riittävällä tasolla eivät ole kyenneet osallistumaan toimintaan lainkaan.
STEAn arvio ikääntyneiden toiminnallisten järjestöjen toiminnan kohdentumisesta ja kohderyhmän tavoittamisesta
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta. Tutustu katsauksen muihin osioihin alla olevien linkkien kautta:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: