Tuloksellisuuskatsaus 2020
Ikääntyneiden asumis- ja palvelujärjestöt
Ikääntyneiden asumis- ja palvelujärjestöt: Toiminnan resurssit
Sisällysluettelo
Toiminnan resursseina arvioinnissa huomioidaan avustusten euromäärä, avustuskohteiden määrä, toimintaan osallistuneiden vapaaehtoisten määrä ja toiminnan yhteistyökumppanit.
Ikääntyneiden asumis- ja palvelujärjestöjen kokonaisuuteen kuului 52 avustuskohdetta, joiden yhteenlaskettu avustusten määrä vuonna 2020 oli noin 8,3 miljoonaa euroa.
Avustusmäärä ja avustuskohteet
Vapaaehtoistoiminta
Ikääntyneiden asumis- ja palvelujärjestöjen avustuskohteiden toimintaan osallistui 3 491 vapaaehtoista (vuosiselvitykset 2020).
30 avustuskohteen toiminnassa on ollut mukana vapaaehtoisia. Vapaaehtoiset jakautuivat pääosin kahteen ryhmään, kohderyhmää nuorempiin vapaaehtoisiin ja kohderyhmän kanssa saman ikäisiin vertaisvapaaehtoisiin.
Vapaaehtoiset toimivat muun muassa seuraavissa tehtävissä:
- yksilöllisen tuen tehtävissä ryhmien ohjaajana, digiopastajana, keskustelukaverina, saattaja-apuna, kulttuuri- ja ulkoilukaverina
- ryhmätoiminnassa/kahvilatoiminnassa: vertaisohjaajina harrasteryhmissä, tupa-emäntinä ja -isäntinä, leipojina, kahvitarjoilussa avustajina, kielikahvilatoiminnassa keskustelukavereina
- keikkatehtävissä: nurmikonleikkaajina, lumitöissä, haravointiapuna, tapahtuma-avustajina, talkooapuna
- järjestöjen rakenteissa tuki- ja kehitystyöryhmänä, viestintä- ja sisällöntuotantoryhmänä
Yhteistyökumppanit
43 avustuskohteen toiminnassa oli mukana yhteistyökumppaneita. Yhteistyökumppaneiden yhteenlaskettu määrä oli 346.
Tuloksellisuusraporteilla ilmoitettavien yhteistyökumppaneiden lukumäärä oli rajattu kymmeneen. Raportilla pyydettiin ilmoittamaan vain avustuskohteen toiminnan kannalta keskeisimmät yhteistyökumppanit.
Ikääntyneiden asumis- ja palvelujärjestöt tekevät yhteistyötä monipuolisesti erilaisten kumppaneiden kanssa. Yhteistyö tukee järjestöjen tavoitteiden toteutumista riittävästi, etenkin ikääntyneiden arjessa suoriutumisen edistämisen ja palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantumisen näkökulmasta.
Useiden järjestöjen toiminnassa yhteistyö myös täydensi järjestöjen taloudellisia resursseja, esimerkiksi yhteistyökumppanin luovuttaessa järjestön käyttöön veloituksetta tiloja tai kun kumppanin kanssa jaettiin työntekijäresursseja.
Yhdessä tekeminen ja yhteinen asiakkaiden ohjaus korostui erityisesti asumisen tukeen painottuvissa avustuskohteissa.
Tuloksellisuusraporteilla Muu yhteistyökumppani -luokassa ilmoitettuja yhteistyökumppaneita olivat pääosin erilaiset sosiaali- ja terveysalan oppilaitokset (mm. Metropolia, Laurea, Diakonia amk.) ja erilaiset vanhustyön verkostot. Jonkin verran yhteistyötä tehtiin myös yliopistojen kanssa.
Yleisimmin raportoitu yhteistyömuoto oli ”muu asiantuntijaosaamisen vaihto”, joka piti sisällään erilaista yhteydenpitoa ja verkostoitumista mm. kuntatoimijoiden ja viranomaistahojen kanssa sekä viestimistä yhdessä.
Tuloksellisuuskatsaus koostuu kuudesta eri osa-alueesta. Tutustu katsauksen muihin osioihin alla olevien linkkien kautta:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: