Tuloksellisuusarviointi kriisivuosista 2020–2022
07.11.2023
Vuosien 2021–2023 aikana STEA on arvioinut kaikkien STEA-avustusta saavien järjestöjen yleisavustuksilla, kohdennetuilla toiminta-avustuksilla ja hankeavustuksilla rahoitettujen avustuskohteiden toiminnan tuloksellisuuden järjestökokonaisuuksittain. Arvioituja avustuskohteita oli yhteensä 1878.
Vuosilta 2020–2022 raportoiduista tiedoista koottiin STEAssa 25 tuloksellisuuskatsausta, jotka on julkaistu STEAn verkkosivuilla vuosien 2021, 2022 ja 2023 aikana. Tuloksellisuuskatsauksiin on koottu tietoa eri järjestöluokkiin kuuluvien avustusta saavien järjestöjen avustuskohteiden tavoitteista, resursseista, kohderyhmistä, toiminnoista ja toiminnalla aikaansaaduista tuloksista.
STEAn arvion mukaan järjestöt ovat onnistuneet tavoittamaan kohderyhmiään hyvin tai riittävästi pääosassa arvioituja avustuskohteita.
Järjestötoiminnan suurimpana vahvuutena on niin sanotun lähitoiminnan tarjoaminen. Kasvokkaiset kohtaamiset, matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoiminta, etsivä ja löytävä työ, ystävätoiminta, erilaiset harrasteryhmät sekä yhteiset tilaisuudet ja tapahtumat ovat entistä tärkeämpiä epävarmassa yhteiskunnallisessa tilanteessa.
STEAn tuloksellisuusarviointi ajoittui järjestöjen toimintavuosiin 2020–2022, joiden aikana yhteiskuntaamme ovat koetelleet useat eri kriisit: koronapandemia ja Venäjän aloittama laiton hyökkäyssota Ukrainaan, sekä osin näistä johtuneet erilaiset talouden ja terveyden sekä koko sosiaali- ja terveysalaa koskevat haasteet.
Korona ja sodanuhka toivat lisähaasteita järjestöille
Koronan vaikutus järjestöjen toimintaan oli suuri vuosina 2020 ja 2021, mutta näkyy edelleen vuoden 2022 tuloksellisuusraporteissa. Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat kuitenkin selviytyneet koronan mukanaan tuomista haasteista hyvin. Vuonna 2020 ja 2021 toimintoja jouduttiin sulkemaan kokonaan vain vähän tai vähäksi aikaa, ja toimintaa pystyttiin muuttamaan ja sopeuttamaan rajoituksiin ketterästi. Järjestöt onnistuivat myös varsin nopeasti kehittämään kokonaan uusia tapoja toimia uudessa tilanteessa.
Järjestöjen ryhmätoimintojen määrä kuitenkin romahti vuonna 2020 koronarajoitusten astuessa voimaan. Myös yksilöllisen neuvonnan ja tuen toimintoja jouduttiin lopettamaan, etenkin ikääntyneisiin liittyneiden kohtaamisrajoitusten takia. Koronarajoitusten aikana myös esimerkiksi ikääntyneiden ja asunnottomien tarvitseman tuen tarve kasvoi ja järjestöjen rooli konkreettisen kohtaavan tuen ja avun antajana korostui julkisten palveluiden ruuhkautuessa ja toimintojen siirtyessä verkkoon. Tavoitettujen kohderyhmien kohtaamisten lukumäärät ovat järjestöissä nousseet vuonna 2022 merkittävästi vuoden 2020 luvuista.
Vuonna 2022 Venäjä aloitti laittoman hyökkäyssodan Ukrainassa, mikä vaikutti osaltaan myös monen sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaan. Sodan pelko ja turvallisuuden tunteen järkkyminen sekä kustannustason nousuun liittyvät talousongelmat ja -huolet lisäsivät osaltaan järjestöjen tarjoaman tuen tarvetta eri kohderyhmissä. Moni järjestö osallistui myös Ukrainasta paenneiden auttamiseen.
Lisätietoja STEA-avustuksilla rahoitettujen avustuskohteiden toiminnasta ja toiminnan tuloksista:
Tutustu myös:
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: