Voimavaroja ja auttamisen halua
07.03.2022
Ajatuksemme ovat Ukrainassa. Juuri kun pahin koronapandemia tuntuu helpottavan, uusi kriisi koettelee meitä laajasti. Tunnemme suurta huolta ja pelkoakin Ukrainan sodasta ja sen vaikutuksista. Ennen kaikkea olemme huolissamme ukrainalaisista.
Meillä Suomessa lapset ja nuoret seuraavat maailman tapahtumia uutisten ja sosiaalisen median välityksellä. Aikuisina meidän on tärkeää tukea lapsia ja nuoria sekä suojella heitä myös liialliselta uutismäärältä. Monen aikuisenkin on tärkeää ymmärtää, että ikävistäkin uutisista pitää pystyä pitämään taukoa, jotta jaksamme. Parhaiten pystymme vaikuttamaan kriisiin ja auttamaan muita pysymällä itse rauhallisina ja toimintakykyisinä.
Suomalaisilla on suuri halu auttaa ukrainalaisia. Luotettavin tapa saada apu perille on tukeutua olemassa oleviin kanaviin ja toimijoihin. Toimintansa jo vakiinnuttaneilla järjestöillä ja virallisilla auttajatahoilla on tarkin tieto paikallisista tarpeista ja toimivat järjestelmät, joiden kautta oikeanlainen apu saadaan perille tehokkaasti ja sinne missä sitä eniten tarvitaan.
STEA-avustukset ja Ukrainan tilanne
STEA-avustusta ei voi kohdistaa suoraan avun tarjoamiseen Ukrainassa, mutta apua voidaan tarjota tänne saapuville ukrainalaisille sekä kaikille niille, joita sotatilanne ahdistaa tai järkyttää. Järjestöjen auttavat puhelimet ja chatit, kriisipalvelut ja erilaiset yksilöllisen tuen muodot, ammatillisesti ohjattu vapaaehtoisten tarjoama apu ja matalan kynnyksen kohtaamispaikat tarjoavat tukea apua tarvitseville. Järjestöjen toimintaan osallistumisessa ei kysytä kansallisuutta, diagnoosia tai jäsenyyttä.
Järjestötoiminnassa erilaiset kohtaamiset ovat osa arkea ja edistävät koko yhteiskunnan avointa ilmapiiriä. Järjestötoiminnassa yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen lisäävät tutkitusti myös avun antajien hyvinvointia. Kansalaisyhteiskunta, siihen osallistuminen ja sen tukeminen on erityisesti kriisiaikoina tärkeää koko Suomen kestävyydelle.
Uusi kriisi tuo uusia tuen tarpeita ja tarvitsijoita
Sosiaali- ja terveysalan järjestöt ovat ketteriä toimijoita, joiden on mahdollista reagoida nopeasti yhteiskunnassa ja maailmalla tapahtuviin muutoksiin ja muuttuneisiin tuen tarpeisiin. STEA-avustuksilla järjestöt voivat myös täydentää julkisen sektorin toimintaa. Samoin kuin koronakriisin kohdalla, STEA suhtautuu myönteisesti myös niihin avustuksen käytön muutostarpeisiin, jotka aiheutuvat Ukrainan sodasta. Ukrainan tilanteeseen liittyviin toiminnan muutoksiin ei tarvitse hakea STEAlta muutospäätöstä, jos avustuksen käyttötarkoitus pysyy samana ja toiminta säilyy avustuksen erityisehtojen ja yleisehtojen ja rajoitusten mukaisena. Muutoksista tulee kuitenkin pitää kirjaa ja ne tulee kuvata ja perustella avustuskohteen toiminnasta raportoidessa.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt koko Eurooppaa. Samalla se on tuonut eurooppalaisia yhteen – olemme kaikki yhdessä ukrainalaisten tukena. Jaamme samat arvot ihmisyydestä ja demokratiasta. Itseäni auttaa, että voin omassa työyhteisössä puhua myös sodan ahdistavista puolista. Aamukahvilla puhumme peloista, tulevaisuudesta ja myös toivosta. Usein jo tieto siitä, että tukea on tarvittaessa tarjolla, helpottaa. Huolehdithan sinäkin, ettei kukaan jää yksin.
Niina Pajari, valmistelupäällikkö
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: