Virstanpylväitä
29.08.2023
Esikoiseni täyttää tulevana jouluna 15 vuotta. Vielä sitä pidempään olen tehnyt töitä sosiaali- ja terveysalan järjestöjen rahoituksen parissa.
Vanhempainvapaan jälkeen palasin töihin varsin nopeasti ja muistiini ovat painuneet noiden 2010-luvun vaihteen työvuosien varsin tiukat avustusjaot.
Omilta silloisilta vastuualoiltani muistan erityisesti monikulttuurisuuden kasvun, oppimishaasteiden tunnistamisen ja uusien diagnoosien kautta nousseet tarpeet järjestötoiminnan vahvistamiselle. Näiden osalta julkisen sektorin palveluita oli vaikea kaivata, kun edes kohderyhmiä ei kaikilta osin oltu vielä tunnistettu olemassa oleviksi. Rahapelituottojen myötä käytettävissä olevien avustusten määrä ei silloin kuitenkaan vastannut kasvanutta avustustarvetta ja jouduimme tekemään vaikeita valintoja, leikkaamaan avustustasoja ja moni hyödylliseksikin arvioitu uusi toiminta jäi ilman avustusta.
Sittemmin avustusmäärärahat kasvoivat joka vuosi ja esikoiseni aloittaessa koulun jaoimme avustuksia jo 76 miljoonaa euroa enemmän kuin hänen syntymävuotenaan. Määrärahojen kasvu jatkui koko lapseni alakouluajan, myös avustustoiminnan siirryttyä RAY:stä STEAan.
Kun esikoiseni siirtyi yläkouluun kaksi vuotta sitten, olimme kaikki juuri kokeneet koronapandemian ja nähneet miten ennakkoluulottomasti ja ripeästi järjestöt auttoivat ja tukivat ihmisiä arjessa. Rahapelitoiminnan tuottojen määrä romahti, mutta järjestöille jaettava avustusmäärä pysyi korkeana aiemmin säästyneen jakamattoman avustuksen turvin. Samoihin aikoihin käynnistettiin työryhmä ratkomaan järjestörahoituksen jatkuvuuden haasteita ja toisaalta mahdollisuutta irroittaa avustusvarat pelituottojen kytköksestä.
Tiedämme nyt, että ensi vuoden alusta STEA-avustukset siirtyvät osaksi valtion yleiskatteellista budjettirahoitusta, eli avustuksiin käytettävät rahat ovat samassa valtion talousarvion listassa kuin kaikki muutkin valtion menot. Tuoreen hallitusohjelman mukaan vuoden 2027 avustusmäärään on suunniteltu 100 miljoonan euron leikkausta. Tuolloin esikoiseni on juuri täyttänyt 18 vuotta.
Meiltä STEAsta on jo kyselty, mitä 100 miljoonan euron leikkaus voi toteutuessaan tarkoittaa? Jääkö joku jatkossa ilman järjestöjen tukea? Tällä tasolla emme suunnitelmissa vielä ole. Mutta tunnistamme järjestötyön arvon ja tiedämme, miten tärkeää on tulevan ennakointi ja siitä järjestöjen kanssa käytävä avoin vuoropuhelu. STEAssa kiinnitämme erityisesti huomiota tulevien avustusehdotusten ja ohjeellisten avustussuunnitelmien perusteisiin sekä ehdotus- ja päätöstekstien selkeyteen ja ymmärrettävyyteen.
Juuri nyt käsittelemme vuoden 2024 uusia avustushakemuksia. Myös jatkoavustusten haku on avautunut. Hakuilmoituksessa kerromme mahdollisuudesta hakea korotusta kustannustason nousuun ja toiminnallisiin tarpeisiin. Muistathan aina perustella korotustarpeen!
Kotona ysiluokkalaisella ja itselläni äitinä on tärkeä kouluvuosi edessä. Se miten tämä vuosi hoidetaan, vaikuttaa paljon siihen, mitä seuraavien kolmen vuoden aikana tapahtuu. Ihan niin kuin meillä täällä STEAssa ja järjestöissäkin.
Niina Pajari, valmistelupäällikkö
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: