Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Uuden avustusohjelman valmistelu alkaa
15.11.2023
STEAn avustusohjelmille on luvassa jatkoa, sillä ensi keväänä uusien avustusten hakuaikana avautuu hakumahdollisuus myös uuteen avustusohjelmaan. Uusi avustusohjelma keskittyy ikääntyneiden hyvinvointiin.
Samaa teemaa olemme sivunneet aiemmissa STEAn (ja aikaisemmin RAY:n) avustusohjelmissa Eloisa ikä ja Elämänote, joiden tavoitteena oli muun muassa vahvistaa ikääntyneiden osallisuutta ja hyvää arkea. Esimerkiksi Elämänote-ohjelman hankkeissa kehitettiin keinoja vaikuttaa iäkkäiden osallisuuteen, elämänhallintaan ja hyvään arkeen. STEA-avustuksia myönnetään ikääntyneiden osallisuutta ja toimintakykyä edistävään toimintaan ja hankkeisiin myös avustusohjelmista erillisinä avustuskohteina.
Miksi avustusohjelma?
Lisäsatsaus ikääntyneiden hyvinvointiin avustusohjelmalla on tarpeellinen. Väestön vanheneminen haastaa voimakkaasti julkista palvelujärjestelmää ja palvelujen saatavuutta. STEA-avustuksilla ei voi paikata julkiselle kuuluvia tehtäviä, mutta järjestöillä on osaamista ja mahdollisuuksia toimia hyvän ikääntymisen mahdollistajina. Ikääntyminen ei tarkoita pelkkiä haasteita, vaan järjestöjen toiminnassa näkyy esimerkiksi ikääntyneiden omat vahvuudet ja voimavarat sekä moninaisuus. Myös Petteri Orpon hallitusohjelmassa nostetaan esiin järjestöt ikäihmisten kotona pärjäämisen tukemisessa: ”Osoitetaan järjestöavustuksia kolmannen sektorin ja muun muassa seurakuntien toimijoille kotona asuvien ikäihmisten ja omaishoitajien toimintakyvyn ylläpitämiseksi sekä etsivän että löytävän työn tehostamiseksi”.
Aikaisemmista avustusohjelmista olemme oppineet, että myös ohjelmalla tulee olla konkreettiset tavoitteet ja selkeä rajaus. Ikääntyneiden hyvinvointia voi lähestyä monesta eri näkökulmasta, mutta yhdellä avustusohjelmalla emme voi vastata moniin erilaisiin tarpeisiin. Avustusohjelman teeman valinta ohjaa ohjelman muuta suunnittelua. Huolella valittu teema on oleellinen tekijä myös ohjelmalla tavoiteltavien hyötyjen näkökulmasta. Yhteistyössä syntyvät yleensä parhaat ideat, siksi kutsumme sinut mukaan avustusohjelman teeman suunnitteluun. Yhteinen tavoitteemme on paikantaa ja perustella teema, johon avustusohjelma kohdentuu huomioiden jo olemassa oleva toiminta ja palvelut, kohderyhmän tarpeet sekä toimintaympäristö, tulevaisuuden näkymiä unohtamatta.
Osallistu ohjelman suunnitteluun
Yhteisen tilannekuvan hahmottamiseksi olemme avanneet Webropol-kyselyn, johon toivomme saavamme laajasti vastauksia järjestöiltä ja muilta ikääntymisen asiantuntijoilta. Jaathan kyselyn linkkiä edelleen omissa verkostoissasi. Kyselyn tarkoituksena ei ole kerätä ideoita yksittäisille hankkeille, vaan tässä vaiheessa toivomme, että tarkastelette ikääntyneiden hyvinvointia ja siihen vaikuttavia tekijöitä niin sanotusti lintuperspektiivistä – mihin teemaan olisi tärkeintä tarttua juuri nyt. Kyselyssä voit vastata kaikkiin kysymyksiin, muutamaan tai sitten vain siihen, jonka koet tärkeimmäksi. Vastausaikaa on tiistaihin 5.12.2023 saakka. Kyselyn sulkeuduttua teemme vastauksista yhteenvedon, joka julkaistaan STEAn verkkosivuilla.
Yhteinen suunnittelu jatkuu tammikuun alkupuolella järjestettävissä pyöreän pöydän keskusteluissa erityisesti ikääntyneiden kohderyhmän parissa toimivien järjestöjen kanssa. Pyöreän pöydän tilaisuuksien tavoitteena on yhdessä keskustellen rajata ohjelman teemaa, jonka pohjalta avustusohjelmalle määritellään tavoitteet. Tilaisuuteen kutsuttavat järjestöt valitaan joulukuun alussa ja yritämme saada mukaan mahdollisimman monipuolisesti asiaa tuntevia toimijoita, jotta kyselystä nouseviin teemoihin voidaan syventyä kattavasti. Lähetämme kutsut tilaisuuksiin toiminnanjohtajille sähköpostitse joulukuussa.
Toivomme, että yhteisen teemasuunnittelun tuloksena syntyy avustusohjelma, jonka tavoitteisiin on mielekästä sitoutua. Yhteinen suunnittelu voi tuottaa uusia ideoita ja oivalluksia, joihin eri toimijat voivat tarttua myös avustusohjelman ulkopuolella. Ja ennen kaikkea, yhteinen suunnittelu toimii alkuna sille, että yhä useammalle ikääntyneelle mahdollistuu turvallinen ja omannäköinen arki.
Kiitos etukäteen kaikille kyselyyn vastaaville!
Anne-Mari Tuominiemi, erityisasiantuntija
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: