Tuloksilla on väliä
14.05.2024
- avustusmäärärahojen laskiessa tuloksellisuusarviointi auttaa avustusten suuntaamisessa. Kevät on edennyt STEAssa siihen vaiheeseen, että tänä vuonna arvioitavien tuloksellisuusraporttien arviot ovat valmistuneet ja palaute arvioinneista lähetetään avustuksen saajille tällä viikolla.
Arvioinnin kohteina olleista raporteista (= kohdekohtaiset arvioinnit) annetaan palaute verkkoasiointiin (asiointi.stea.fi).
Järjestöjen on hyvä kiinnittää huomiota tulosten todentamiseen ja raportointiin sekä toimiviin vaikutusketjuihin. Avustusmäärärahojen laskiessa tuloksellisuustiedon painoarvo tulee kasvamaan. Tuloksellisuusarvioinnit ovat yksi työväline, jolla STEAssa työskennellään sen eteen, että avustukset kohdistuvat oikeudenmukaisesti tuloksekkaaseen toimintaan. Vaikutusketjut kannattaa hioa avustushakemuksiin mahdollisimman toimiviksi: konkreettiset tavoitteet, tarkasti mietityt kohderyhmät ja odotettujen tulosten todentamiseen sopivat mittarit ovat avainasemassa tuloksellisuuden osoittamisessa.
STEAn tuloksellisuusarvioinnin avulla seurataan avustetun toiminnan tuloksellisuutta ja sen kehittymistä. Arvioinnissa mukana olevat avustuskohteet vaihtelevat vuosittain. Tuloksellisuusarviointi kohdistui tänä vuonna sellaisiin avustuskohteisiin, joiden tuloksellisuuden seuranta on aikaisempien arviointien perusteella koettu tarpeelliseksi tai joista STEA tarvitsee muuten lisätietoa. Tällaisia avustuskohteita ovat esimerkiksi aiemmin heikon tuloksellisuusarvion saaneet kohteet ja euromääräisesti isot avustuskohteet. Lisäksi kaikki hankeavustusta saavat raportoivat hankkeiden toisesta toimintavuodesta.
Tuloksellisuus vuonna 2023 oli hyvällä tai riittävällä tasolla
STEAn avustamien järjestöjen toiminnan tuloksellisuus on hyvällä tai riittävällä tasolla. Arvioiduista tuloksellisuusraporteista heikko-arvion sai 1 %, tyydyttävä-arvion 11 %, riittävä-arvion 27 %, hyvä-arvion 44 % ja erittäin hyvä -arvion 17 % avustuskohteista.
Vuonna 2023 arviointiasteikko oli heikko, riittävä ja tyydyttävä. Silloin riittäväksi arvioituja raportteja oli 50 % ja hyväksi arvioituja 45 % arvioiduista avustuskohteista. Vuoden 2024 osalta tuloksellisuusjakauma noudattaa pääpiirteittäin vuoden 2023 jakaumaa, vaikka arvioitavat kohteet ja arviointiasteikko ovat muuttuneet. Vuonna 2024 riittäviä, hyviä ja erittäin hyviä oli yhteensä 88 % kuin vuonna 2023 riittäviä ja hyviä oli yhteensä 95 %.
Toiminta on tavoittanut kohderyhmänsä pääosin hyvin
Kohdekohtaisessa tuloksellisuusarvioinnissa keskitytään STEAssa järjestöjen raportoimiin toiminnalla aikaansaatuihin välittömiin eli raportointivuonna syntyneisiin tuloksiin. Välittömiä tuloksia ovat toimintaan osallistumisesta syntyneet välittömät hyödyt ja muutokset. Vaikka arvioinnissa keskitytään välittömien tulosten arviointiin, on kuitenkin tärkeää, että vaikutusketju on ajateltu ja tuotu esille loppuun asti. Vaikutusketjussa voidaan tuoda esiin myös pidemmän aikavälin vaikutuksia, vaikka niistä ei tarvitse osoittaa tuloksia STEAn tuloksellisuusraportoinnissa. Esimerkiksi perheen auttaminen akuutissa kriisitilanteessa voi ennaltaehkäistä ongelmien syventymistä pitkällä aikajänteellä.
Kohdekohtaisten arviointien perusteella on avustuskohteissa pääasiassa tavoitettu oikeaa kohderyhmää niin laadullisesti kuin määrällisesti. Isossa osassa avustuskohteita avustettu toiminta on kohdentunut valtaosaan aiotuista kohderyhmistä ja valtaosa kohderyhmistä on tavoitettu määrällisesti. Isossa osassa arvioituja avustuskohteita yli puolet tai valtaosa toteutuneesta toiminnasta on tukenut aiottujen tulosten aikaansaamista.
Erittäin hyvän ja hyvän arvion saa, kun kohderyhmät on tavoitettu, toiminta on ollut tavoitteiden mukaista ja toiminnasta on kerätty ja raportoitu tietoa, joka tukee tulosten osoittamista. Tällöin tuloksia on myös todennettu riittävästi ja on saatu aikaan aiottuja tuloksia.
Yleisimmät kehittämiskohteet liittyvät tulosten todentamiseen ja raportointiin
Vaikka kokonaisuus tuloksellisuusarvioiden osalta vaikuttaa varsin hyvältä, mahtuu joukkoon myös heikoksi ja tyydyttäväksi arvioituja avustuskohteita. Vuonna 2023 heikkoja kohteita oli 5 % arvioiduista, tänä vuonna heikkoja ja tyydyttäviä oli yhteensä 12 %. Heikoiksi tai tyydyttäviksi arvioidut avustuskohteet eivät ole tavoittaneet aiottua kohderyhmää suunnitellusti, toiminta ei ole tukenut aiottujen tulosten saavuttamista, tulosten osoittamisessa on heikkouksia ja tuloksia on saavutettu suhteellisen vähän tai ne ovat toiminnallisia.
Järjestön toiminta-alue, koko tai toiminnan sisältö ei näytä arvioiden perusteella vaikuttavan siihen, onko toiminta arvioitu tulokselliseksi. Toiminta näissä avustuskohteissa on ollut paikallista, alueellista tai valtakunnallista. Se on pitänyt sisällään vertais- ja/tai vapaaehtoistoimintaa, matalan kynnyksen toimintaa ja muuta kohtaavaa toimintaa, erilaista vapaa-ajantoimintaa, etsivää työtä, ohjausta ja neuvontaa, vaikuttamistoimintaa ja edunvalvontaa sekä tietoisuuden lisäämistä erilaisten kohderyhmien vaikeista elämäntilanteista.
Jos järjestön tuloksellisuusraportti ei ole ollut tänä vuonna arvioinnin kohteena, eli siitä ei ole saanut sanallista palautetta verkkoasiointiin, voi raportista kuitenkin pyytää STEAlta yksilöityihin kysymyksiin palautetta tai näkemyksiä mahdollisista kehittämiskohteista – kattavaa avustuskohteen tuloksellisuusarviointia ei näissä tapauksissa kuitenkaan STEAssa tänä vuonna tehdä. Kaikkia tuloksellisuusraportteja hyödynnetään STEAssa osana avustusvalmistelun kokonaisharkintaa.
Mona Särkelä, Arviointipäällikkö
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: