STEAn päivitetty strategia korostaa vuorovaikutusta
26.03.2024
STEAn päivitetty strategia korostaa vuorovaikutusta sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kanssa. Strategian päivitystyössä hyödynnettiin avustuksen hakijoille ja saajille suunnattua sidosryhmäkyselyä ja käytiin keskusteluja sekä sosiaali- ja terveysministeriön arviointi- ja avustusjaoston että sen neuvottelukunnan kanssa.
Edellisen strategiamme tärkeät näkökulmat, kuten avustuksilla edistettävä yhdenvertaisuus ja kohtaamisten tärkeys, säilytettiin päivitetyssä strategiassa. Muutoksena vanhaan on se, että nyt julkaistu strategiamme ei keskity ainoastaan STEA-avustuksiin liittyviin näkökulmiin, vaan määrittelee laajemmin sen, mikä on STEA ja mitkä ovat STEAn oman toiminnan strategiset tavoitteet valtionapuviranomaisena.
Kansalaisjärjestötoiminnan mahdollistaja
STEAn tavoitteena on mahdollistaa tulevaisuudessakin sosiaali- ja terveysjärjestöjen vaikuttavaa kansalaisjärjestötoimintaa, joka vähentää eriarvoisuutta, lisää osallisuutta ja vahvistaa ihmisten voimavaroja. Vaikeina taloudellisina aikoina sosiaali-ja terveysjärjestöjen tekemä työ sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi on entistä tärkeämpää. Samalla kuitenkin on tärkeää kohdentaa valtionavustukset asiantuntevasti ja vaikuttavasti.
STEA sitoutuu strategiassaan toimimaan sosiaalisesti oikeudenmukaisesti, avoimesti ja tasapuolisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huomioimme järjestöjen erilaiset tarpeet ja osaamisen. Yhdenmukaiset ja läpinäkyvät toimintatavat edellyttävät myös hyvää vuorovaikutusta järjestöjen kanssa.
Päivitetyssä strategiassamme on arvona myös vastuullisuus, jota halutaan tarkastella hyvin laajasta näkökulmasta. Tässä ajassa ihmisen taloudellisen ja aineellisen toiminnan sopeuttaminen luonnon kestokykyyn on näkökulma, jota ei voi sivuuttaa. Kestävän kehityksen näkökulmaa tuodaan esiin suosituksina – onneksi järjestöt ovat tällä saralla jo ottaneetkin isoja askeleita. Vastuullisuus on kuitenkin myös paljon muuta.
Sosiaalinen kestävyys ja vastuullisuus näkyy erityisesti yhdenvertaisuuden edistämisessä sekä osallisuuden vahvistamisessa. Sosiaalinen kestävyys turvaa ihmisille tasavertaiset mahdollisuudet voida hyvin. Taloudellinen kestävyys ja vastuullisuus puolestaan tavoittelee sisällöltään ja laadultaan tasapainoista kasvua ja käytettävissä olevien varojen harkittua käyttöä.
Tutustu kestävän kehityksen suosituksiin stea.fi-verkkosivuilla.
Strategisissa tavoitteissa näkyvät sekä järjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen että yhdenvertaisuuden edistäminen
Sosiaali- ja terveysjärjestöillä on tärkeä rooli demokratian ylläpitämisessä, esimerkiksi mahdollisimman laajan osallisuuden lisäämisen näkökulmasta. Lisäksi järjestöt vahvistavat eri tavoin haastavissa elämäntilanteissa olevien ihmisten arjessa selviytymistä. Tämän ajattelun kautta rakentuvat kaksi strategista tavoitettamme.
Järjestöjen toimintaedellytysten vahvistaminen ja perusrahoituksen merkitys sekä avustettavan toiminnan pitkäjänteisyys ja ennustettavuus korostuvat ensimmäisessä strategisessa tavoitteessa: STEA mahdollistaa sosiaali- ja terveysjärjestöjen vaikuttavaa kansalaisjärjestötoimintaa.
Toinen strateginen tavoite puolestaan korostaa yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja ihmisten omien voimavarojen näkökulmaa järjestötyössä: STEA kohdistaa valtionavustuksia tarkoituksenmukaisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen eriarvoisuutta vähentävään, osallisuutta lisäävään ja ihmisten voimavaroja vahvistavaan toimintaan.
Strategisten tavoitteiden toimeenpanon onnistuminen edellyttää vahvaa asiakaslähtöisyyttä. STEAn toiminnassa korostuu järjestöille annettava ohjaus ja neuvonta. STEAn virkahenkilöihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Kiinnitämme jatkossakin huomiota ohjeittemme ja neuvojemme ymmärrettävyyteen ja yhdenmukaisuuteen. Lisäksi panostamme STEAn valtionavustusten hakemiseen, käyttöön ja raportointiin liittyviin koulutuksiin.
Tiedostamme, että meillä on dataa, tietoa ja ymmärrystä valtionavustuksilla rahoitettavan järjestölähtöisen toiminnan merkityksellisyydestä ja tuloksellisuudesta. Näiden näkökulmien esiin tuominen yhteiskunnallisessa keskusteluissa ja päätöksenteon rakenteissa on tärkeää. Teemme STEAssa paljon työtä myös sen eteen, että järjestöjen toiminta huomioidaan valtionhallinnon sisäisissä työryhmissä ja foorumeissa, joissa olemme aktiivisesti mukana.
Valtionavustustoiminnan kehittämisessä tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden näkökulmat ovat avustusmäärärahojen vähenemisen myötä keskeisessä roolissa – näkökulmat näkyvät myös STEAn strategiassa ja siten toiminnoissa, joita STEA-avustuksilla rahoitetaan. Avustuksia kohdistetaan vaikuttavaan toimintaan, jonka tarve on perusteltu.
Avustuksilla rahoitetun toiminnan tuloksellisuutta arvioidaan STEAssa systemaattisesti. Huomioimme arvioinnissa myös toimintaympäristön muuttumisen ja eri toimintojen erilaisen luonteen. Yhtenä kehittämiskohteenamme on mahdollistaa nykyistä paremmin myös yleisavustuksilla rahoitettujen toimintojen vaikutusten arviointi, jotta myös yleisavustuksilla tehdyn työn tuloksia ja merkitystä yhteiskunnalle voidaan jatkossa paremmin todentaa.
Näemme järjestötoiminnan vahvuuksina toiminnan kohderyhmien edunvalvonnan ja erilaisen vaikuttamistyön lisäksi ennen kaikkea ihmisten kohtaamisen – niin kasvokkain kuin verkon välityksellä.
STEA-avustuksia kohdistetaan jo nyt erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien kohderyhmien sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden tukemiseen, eikä tätä linjausta ole syytä muuttaa päivitetyssä strategiassakaan.
Strategian toimeenpano alkaa tänä vuonna
STEAn strategian toimeenpano vaatii onnistuakseen tiivistä vuoropuhelua järjestöjen kanssa. Strategiamme tavoitteiden toteutuminen edellyttää STEAlta aktiivista yhteiskunnallisen toimijan roolia, hyviä yhteistyöverkostoja sekä osaavaa ja ammattitaitoista henkilöstöä. STEAn asiantuntijoiden osaaminen ja ymmärrys sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksilla tekemästä toiminnasta vahvistuu entisestään aktiivisessa vuoropuhelussa järjestöjen kanssa.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksilla tekemän toiminnan tuntemuksen lisäksi meillä STEAssa on vahvaa asiantuntijaosaamista valtionavustustoiminnasta. Tätä osaamista mielellämme jaamme myös muille.
Koko henkilöstömme vastaa mielellään kaikkiin avustusten hakuun, käyttöön ja raportointiin liittyviin kysymyksiisi.
Tutustu päivitettyyn strategiaamme verkkosivuillamme.
Lisätietoa strategiastamme ja muista ajankohtaisista avustuksiin liittyvistä aiheista saat myös katsomalla Ajankohtaista STEA-avustuksista 2024 –tilaisuutemme tallenteen YouTube-kanavallamme.(siirryt toiseen palveluun)
Hanna Heinonen, johtaja
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: