STEA-avustusten uusi aikakausi
20.12.2023
Julkaisimme joulukuun alussa vuoden 2024 avustusehdotuksemme. Se päättää aikakauden, jossa sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustukset ovat olleet sidoksissa Veikkauksen tuottoihin. Vuoden 2024 alussa STEA-avustukset siirtyvät kokonaisuudessaan osaksi valtion budjettirahoitusta.
Jatkossa avustustasojen ennakointiin liittyen keskeiseen rooliin nousee valtion julkisen talouden suunnitelma.
Jo tällä hetkellä tarkennetun valtiontalouden kehyksen perusteella on ennakoitavissa, että vuosille 2025–2028 avustukset tulevat laskemaan. Myös yleisen talouskehityksen tuoma merkittävä kustannusten nousu on laskenut avustusten ostovoimaa merkittävästi. Tämä tulee huomioida, kun arvioidaan tämän vuoden avustusehdotuksessa jaettavaa avustusmäärää 383,588 miljoonaa euroa, joka on 10 miljoonaa euroa suurempi kuin edellisenä vuonna.
Vuosille 2025–2026 avustusmäärärahojen ennakoidaan olevan 358,588 miljoonaa euroa. Dramaattiseksi voidaan luonnehtia vuosille 2027 ja 2028 ennakoitua avustusmäärärahaa, jossa pudotusta vuoden 2023 avustusmäärään on jo 100 miljoonaa euroa. Summissa on huomioitu loppuosa RAY:n jakamattomista rahapelitoiminnan tuotoista, jotka siirtymäsäännösten mukaisesti tulee myöntää valtionavustuksina yhdistyksille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen vuosina 2024–2026.
Tulevaan varauduttava jo nyt
Jos jaettavien avustusten määrä tulee laskemaan suunnitellun mukaisesti, tulee meidän alkaa varautua siihen jo ensi vuonna, kun vuoden 2025 avustusehdotuksen valmistelun yhteydessä teemme avustuskohteille ohjeelliset avustussuunnitelmat vuosille 2026 ja 2027. Tähän liittyen tulemme käymään vuoropuhelua järjestökentän kanssa. Vuoropuhelussa keskeinen rooli on myös avustusasioiden neuvottelukunnalla ja arviointi- ja avustusjaostolla.
Osaltaan tulevaan varautumisessa selkärankana toimii STEAn strategia. Tarve strategian tarkastamiselle syntyi toki ensisijaisesti siitä, että aiemmin strategia on ollut vahvasti sidottu Veikkauksen tuottoihin. Jatkossa strategiamme tulee antamaan näkökulmia avustusten suuntaamisen priorisoinneissa. Järjestölähtöisen auttamistyön vahvuudet, kuten matalan kynnyksen auttaminen tai ylipäätään kohtaava työ, näkyvät jatkossa myös strategiassamme.
Päivitetty strategiamme julkaistaan vuoden 2024 alussa ja siihen on mahdollista tutustua helmi–maaliskuussa 2024 avustuksen saajille ja hakijoille suunnattujen infotilaisuuksiemme yhteydessä.
Kuudella paikkakunnalla järjestettävissä tilaisuuksissa käymme läpi keskeisiä muutoksia. Teemoina ovat muun muassa uusi rahoitusmalli, STEAn strategia, uudistunut lainsäädäntö, tuloksellisuusarvioinnin muutokset, hankeavustusten tuloksellisuusraportointisyklin muutokset sekä päivitetyt avustusten yleisehdot ja ohjeet.
Haasteena muutosten nopeus
Toimintaympäristömme muutosten tahti on ollut kiivas niin järjestöjen kuin STEAnkin näkökulmasta. Tahtotila on varmasti kuitenkin sama sekä järjestöissä että meillä STEAssa: elinvoimaisen kansalaisjärjestötoiminnan turvaaminen siten, että järjestölähtöinen tuki vastaa parhaalla mahdollisella tavalla ihmisten tarpeisiin ja sen voidaan myös osoittaa olevan tuloksellista. Tämän saavuttaminen edellyttää toimivaa vuorovaikutusta. Jokaiselle avustuksen hakijalle ja saajalle on nimetty STEAssa oma vastuuasiantuntija. Oma yhteyshenkilö on avainroolissa kaikissa järjestön omaan avustuksilla rahoitettuun toimintaan liittyvissä asioissa. Myös silloin kun toimintaan suunnitellaan järjestössä muutoksia, kannattaa omaan yhteyshenkilöön ottaa jo hyvissä ajoin etukäteen yhteyttä matalalla kynnyksellä.
Vuosi 2024 käynnistää STEA-avustusten osalta uuden aikakauden. Tulevaisuuteen liittyy paljon epävarmuutta, mutta aktiivisen ja avoimen keskustelun avulla voimme lisätä yhteistä ymmärrystämme siitä, miten muutoksia voimme ennakoida ja mihin voimme varautua ja valmistautua.
Hanna Heinonen, johtaja
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: