STEA-avustuksia kohdistetaan tulokselliseen kansalaisjärjestötoimintaan
07.11.2023
Vuosien 2021-2023 aikana olemme STEAssa arvioineet kaikkien avustusta saavien järjestöjen yleisavustusten, kohdennettujen toiminta-avustusten ja hankeavustusten toiminnan tuloksellisuuden järjestökokonaisuuksittain.
Arvioinnin kohteena oli yhteensä 1878 avustuskohdetta. Hankeavustusten osalta arvioinnin ulkopuolelle on jätetty Paikka auki –avustusohjelman hankeavustukset, jotka raportoivat toiminnastaan ohjelman koordinaatiohankkeelle sekä investointiavustukset, joista avustuksen saajat raportoivat loppuselvityksellä.
Kolmen vuoden aikana olemme tehneet tuloksellisuusarvion
1878 avustuskohteesta
Vuosien 2020-2022 raportoiduista tiedoista koottiin STEAssa 25 tuloksellisuuskatsausta, jotka on julkaistu STEAn verkkosivuilla vuosittain 2021, 2022 ja 2023. Tuloksellisuuskatsauksiin on koottu tietoa eri järjestöluokkiin kuuluvien avustusta saavien järjestöjen avustuskohteiden tavoitteista, resursseista, kohderyhmistä, toiminnoista ja toiminnalla aikaansaaduista tuloksista.
Kolmen vuoden arviointisyklin ensisijaisena tavoitteena oli tuottaa kattavasti tietoa kaikista STEA-avustuksilla rahoitetuista toiminnoista ja niiden tuloksellisuudesta, jotta tietoa voidaan hyödyntää avustusten entistä tarkemmassa kohdistamisessa avustusmäärärahojen vähentyessä.
Vuonna 2019 avustusmäärärahojen alenemisen ennakoitiin liittyvän pelihaittojen vähentämiseen ja ennaltaehkäisyyn liittyvään arpajaislain muutokseen, jonka arvioitiin vähentävän myös avustuksiin käytettävien rahapelituottojen määrää. Vuonna 2020 alkanut koronapandemia lisäsi osaltaan arvioita avustusten merkittävästä pienenemisestä Veikkauksen pelisalien sulkeuduttua keväällä 2020. Toisaalta korona-aikana STEA-avustusten osalta toteutettiin myös ylimääräinen avustushaku, joka toi järjestöille lisää resursseja vastata koronan mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin.
Vielä vuonna 2019 tuskin kukaan osasi ennakoida, että avustusten yhteys rahapelitoiminnan tuottoihin katkeaa, ja että se tapahtuu jo vuonna 2024. Rahoitusmallin uudistus on osaltaan auttanut säilyttämään avustusmäärärahojen tason nykyisellään, ja merkittävämpiä muutoksia avustustasoon onkin luvassa todennäköisesti vasta vuonna 2027, jolloin valtion talouden tasapainottamiseen liittyvät suunnitellut säästötoimet leikkaavat myös sosiaali- ja terveysjärjestöille suunnattuja valtionavustuksia noin sadalla miljoonalla eurolla nykytasosta.
Tuloksellisuusraportointi ja -arviointi uudistuivat 2020
STEA-avustuksia saavien sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuloksellisuusraportoinnin uudistusta valmisteltiin vuosina 2019 – 2020. Uusi raportti ja tapa arvioida tuloksellisuusraportteja koski vuonna 2020 myönnettyjä avustuksia. Aiemmin avustuksilla rahoitetun toiminnan tuloksellisuudesta ja vaikutuksista raportoivat joka toinen vuosi pääsääntöisesti kohdennettua toiminta-avustusta saaneet järjestöt. Vuodesta 2021 alkaen tietoa toiminnan tuloksista on raportoitu järjestöissä vuosittain, ja raportointivelvoite laajeni koskemaan myös yleisavustuksia ja hankeavustuksia. Muutos tehtiin osana STEA-avustusten hakemus- ja raportointilomakkeiden laajempaa uudistustyötä, jossa tavoitteena oli kehittää ja keventää hakemus- ja raportointiprosessia.
Verkkolomakkeita uudistettiin yhteistyössä avustuksen hakijoiden ja saajien kanssa. Lomakkeiden saavutettavuutta ja käytettävyyttä kehitettiin, raportointilomakkeita kevennettiin ja raportoitavan tiedon määrää rajattiin aiemmasta. Vuosina 2021-2022 toteutettiin myös kokeilut yhteisten mittareiden käytöstä ja jatkuvasta raportoinnista.
Kolmen vuoden aikana tekemiemme tuloksellisuusarviointien mukaan järjestöt ovat tavoittaneet hyvin niitä kohderyhmiä, joita avustushakemuksissa oli suunniteltukin tavoitettavan. Koronan vaikutus järjestöjen toimintaan oli suurta vuosina 2020 ja 2021, mutta näkyi edelleen myös vuoden 2022 tuloksellisuusraporteissa. Järjestöjen toimintaan vaikutti myös valmistautuminen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistukseen.
Järjestötoiminnan suurimpana vahvuutena on niin sanotun kohtaavan lähitoiminnan tarjoaminen. STEA-avustuksilla toimivat järjestöt raportoivat ja saavuttivat monia eri kohderyhmien hyvinvointia edistäneitä tuloksia. Eri tavoin haastavassa elämäntilanteessa olevien ihmisten hyvinvointi ja jaksaminen arjessa parantui. Osallistuminen toimintaan vähensi yksinäisyyttä ja lisäsi kuuluvuuden tunnetta yhteisöihin ja yhteiskuntaan. Järjestöt tarjosivat neuvontaa erilaisissa elämäntilanteissa, tukea elämänhallinnassa, työelämä- ja koulutuspoluilla sekä elämän kriisivaiheissa ja nivelkohdissa. Järjestötoimintaan osallistuminen on lisännyt ihmisten tietoa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä teemoista, vahvistanut osallisuutta yhteiskuntaan ja lisännyt luottamusta toisiin ihmisiin. Myös vapaaehtoisilla on merkittävä rooli STEA-avustusta saavien järjestöjen toiminnassa.
Tänään 7.11. julkaisimme ”sarjan viimeiset” tuloksellisuuskatsaukset yhdeksästä vuonna 2023 tuloksellisuusarvioinnin kohteena olleesta järjestökokonaisuudesta. Vuonna 2024 STEA siirtyy avustuskohdekohtaisesta ja järjestöluokittain tehdystä tuloksellisuusarvioinnista teemoittain tehtävään tulosten ja vaikutusten arviointiin. Tähän teemaan palaamme vielä joulukuun aikana.
Tutustuthan katsauksiimme, löydät ne verkkosivuiltamme:
Mona Särkelä, Arviointipäällikkö
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: