Paikka auki -avustusohjelma jatkuu – paljon tuttua, jotain uutta
10.05.2022
Vuosina 2014–2017 ja 2018–2022 kahden ohjelmakauden aikana toteutettu Paikka auki –avustusohjelma jatkuu toistaiseksi.
Ohjelman jatkoa on puoltanut ohjelmasta saatu vahva tutkimusnäyttö ja runsaslukuinen palaute Paikka auki –ohjelmassa mukana olleilta työntekijöiltä ja työnantajilta. Ohjelman voidaan sanoa vakiinnuttaneen paikkansa sosiaali- ja terveysjärjestöjen keskuudessa.
Kohderyhmät ja pääperiaatteet pysyvät samoina
Uusien avustusten hakuaikana avustusta on tänäkin vuonna mahdollista hakea myös vaikeasti työllistyvien henkilöiden palkkaamiseen sosiaali- ja terveysalan järjestöihin Paikka auki -avustusohjelman hankeavustuksella.
Paikka auki -ohjelman pääperiaatteet säilyvät vuonna 2023 ennallaan. Sosiaali- ja terveysalan järjestöt voivat hakea avustusta vaikeasti työllistyvien nuorten ja osatyökykyisten henkilöiden palkkaamiseen järjestön yleishyödyllisiin työtehtäviin vuoden ajaksi. Jos työsuhteeseen yhdistetään oppisopimuskoulutus, voidaan avustusta hakea koko oppisopimuskoulutuksen keston ajaksi.
Mikä muuttuu?
Vuodesta 2023 alkaen ohjelmaan tulee muutamia muutoksia. Jatkossa avustusta on mahdollista hakea työntekijän mentorointiin myös niissä Paikka auki –avustuskohteissa, joihin yhdistetään oppisopimuskoulutus. Myönnetystä avustusmäärästä voidaan käyttää enintään 30 % työntekijän ohjaamisesta aiheutuviin kuluihin ja palkkaamisesta aiheutuviin muihin kuin henkilöstökuluihin kaikissa Paikka auki –avustuskohteissa. Muita kuin palkkauksesta aiheutuvia henkilöstökuluja voivat olla esimerkiksi työntekijän tarvitsemat työvälineet ja matkakulut. Muutokset koskevat vuodelle 2023 myönnettäviä avustuksia.
Jatkossa Paikka auki –avustus voi olla ainoa järjestön STEA-avustus. On kuitenkin tärkeää muistaa, että Paikka auki –työntekijä ei voi olla järjestön ainoa palkattu työntekijä.
Tärpit hyvään hakemukseen
Hyvässä Paikka auki –avustushakemuksessa on kerrottu mahdollisimman konkreettisesti, millä tavalla työllistyvä henkilö on vaikeasti työllistyvä ja miten hänen mentorointinsa aiotaan järjestää. Mahdollinen mentorointiin tarvittava lisäresurssi tulee aina perustella hakemuksessa.
Työntekijälle suunnitellut työtehtävät on hyvä kuvata hakemuksessa mahdollisimman tarkasti, vaikka työnkuvaa voikin räätälöidä rekrytointivaiheen jälkeen työhön valitun henkilön osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden mukaan hänelle sopivaksi rekrytointivaiheen jälkeen. Työtehtävää ei tule etukäteen räätälöidä kenellekään tietylle henkilölle. Rekrytointivaiheessa on suotavaa hyödyntää myös etsivää työtä.
Jos avustusta haetaan oppisopimuskoulutukseen, tulee avustus hakea kerralla koko oppisopimuskoulutuksen keston ajaksi. Paikka auki –avustuksiin ei ole mahdollista hakea jatkoavustusta, vaan avustus haetaan ja myönnetään kerralla.
Avustusohjelmaan varattavan avustusmäärärahan arvioidaan voivan jopa nousta ensi vuonna, jos hyviä hakemuksia saadaan viime vuotta enemmän. Toivommekin STEAssa saavamme ensi vuodellekin runsaasti Paikka auki –hakemuksia työpöydillemme. Voisiko sinunkin järjestösi olla mukana edistämässä nuorten ja osatyökykyisten työllistymistä?
Lisätietoja:
Sini Seemer, erityisasiantuntija
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: