Päätösten aika
07.01.2025
On kulunut vuosi siitä, kun sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusmäärärahojen kytkös Veikkauksen tuottoihin purettiin. Jo tuolloin ennakoimme, että STEA-avustusten siirtyminen osaksi valtion budjettirahoitusta tulee tuomaan muutoksia niin avustuksensaajille kuin myös STEAn toiminnalle.
Vuoden aikana tapahtuneet muutokset olivat kuitenkin suurempia kuin osasimme ajatella. Alkuvuodesta 2024 varauduimme jaettavan avustusmäärärahan laskuun, mutta yllätyksenä tuli se, että parlamentaarisen seurantaryhmän vuoteen 2026 ulottuvasta rahoitustasoon liittyvästä sovusta irtauduttiin ja avustusmäärärahojen merkittävät leikkaukset aikaistuivat jo vuodelle 2025.
Viime kesänä sosiaali- ja terveysministeri asetti selvityshenkilön tekemään ehdotuksensa STEA-avustusten suuntaamisesta tulevina vuosina. Lisäksi hallituksen budjettiriihen yhteydessä tehtiin poliittisia linjauksia siitä, miten aikaistetut avustusleikkaukset tulisi vuonna 2025 kohdentaa.
Jo vuosi 2025 monelle suurten muutosten vuosi
Vuoden 2025 avustusehdotuksemme julkaistiin joulukuun alussa. Ymmärrämme STEAssa hyvin, että avustusehdotuksemme toi huonoja uutisia monelle toimijalle ja monelle toiminnolle.
Olisimme toivoneet voivamme auttaa järjestöjä tulevien vuosien toiminnan ennakoinnissa ohjeellisten avustussuunnitelmien avulla, mutta koska päätöksiä tulevien vuosien avustuslinjauksista ei vielä ole, ei ennakointia ollut mahdollista tehdä. Raportti selvityshenkilön ehdotuksista avustusten suuntaamiseen liittyvistä linjauksista valmistui joulukuun lopussa ja julkaistaan tämän vuoden tammikuussa. Hallituksen päätökset tulevista suunnista tehtäneen toivottavasti vuoden alkupuolella, jotta vuonna 2026 myönnettävien avustusten hakeminen on mahdollista toukokuussa.
Tälle vuodelle uusia avustuksia voitiin ehdottaa myönnettäväksi merkittävästi vähemmän kuin aiempina vuosina. Myös investointiavustuksissa näkyivät avustusmäärärahojen leikkaukset. Avustusehdotuksessamme uusia avustuksia esitettiin vain hakuilmoituksessa mainittuihin painopisteisiin liittyen vanhemmuuden tukeen, mielenterveys- ja päihdetyöhön sekä kohtaavaan toimintaan.
Lisäksi uusia avustuksia kohdennettiin kahteen avustusohjelmaan liittyviin hankkeisiin. Ikääntyneiden hyvinvointia tukeva Ikävoimaa-ohjelma käynnistetään uutena avustusohjelmana. Työllistymistä tukevaan Paikka auki -avustusohjelmaan ehdotettujen hankkeiden määrä jäi tänä vuonna noin neljännekseen viime vuoden tasosta.
Jatkoavustuksiin teimme ennakkoon tehtyjen linjausten mukaisia leikkauksia. STEAn avustusehdotuksessa avustustaso laskee ensi vuonna 273 järjestöllä, mutta useimmilla avustustason muutos on verrattain pieni. Yli 400 järjestön avustustaso ei muutu.
Moni järjestö joutui pettymään myös siinä, että avustuksia ei ehdotettu lainkaan tai avustusta ehdotettiin ns. toiminnan alasajoon (avustuksilla rahoitetun toiminnan päättämiseen hallitusti). Syyt näille pettymystä aiheuttaville ratkaisuille ovat tapauskohtaisia. Avustusehdotuksen valmistelu perustuu kokonaisharkintaan. Sen lisäksi, että avustusmäärärahojen laskun vuoksi uusille avustuksille ehdotetut avustusmäärät romahtivat, löytyy hyvin monia muita syitä siihen, että avustusta ei ehdotettu haetun mukaisesti. Määräaikaiseksi tarkoitetun toiminnan jatkamiselle ei aina löydy riittäviä perusteita, tai toiminnan tuloksellisuus tai ns. valvonnalliset havainnot eivät puolla toiminnan jatkoavustamista. Myös toimintojen päällekkäisyyteen ja toiminnan tarpeen perusteluihin kiinnitetään STEAssa erityistä huomiota.
Suuntaviivoja alkuvuodesta
Mitä sitten osaamme kertoa vuodesta 2025? Nyt vuoden vaihtuessa on selvää, että taloudellisen niukkuuden ja sitä myötä myös epävarmuuden aika tulee jatkumaan.
Tammikuussa julkaistaan sosiaali- ja terveysministerin nimittämän selvityshenkilön raportti, joka sisältää ehdotuksia näkökulmista, joita STEA-avustustoiminnan linjauksia valmisteltaessa tulisi ottaa huomioon. Hallituspuolueet käsittelevät näitä näkökulmia ja ehdotuksia alkuvuodesta. Myös STEA käy selvityshenkilön raportin läpi alkuvuodesta, jotta ehdotetuista linjauksista saadaan muodostettua virkanäkemys. Virkanäkemyksen muodostamisen yhteydessä tarkastelemme selvityshenkilön ehdotusta sisällön, prosessien ja eurojen valossa. On tärkeää myös arvioida, miten mahdolliset muutokset vaikuttavat nykyisten avustusten saajien toimintaan ja toiminnan kohderyhmille tarjottavaan apuun ja tukeen.
Toivomme, että maaliskuussa meillä on enemmän tietoa sekä avustustoiminnan kokonaisuuden kehittämisen suunnista että siitä, miten vuoden 2026 avustusten haut toteutetaan.
Avustusten hakuun ja raportointiin liittyvät käytännöt
Loppuvuodesta 2024 käynnistyi valtiovarainministeriön johdolla toimivan valtionavustuslain osittaisuudistamisen työryhmän työskentely. Työryhmä käsittelee myös STEA-avustuksiin liittyvän selvityksen ehdotuksia valtionavustusten hallinnointiin liittyvistä käytännöistä. Esillä ovat muun muassa avustusten saajien oman varainhankinnan suhde valtionavustuksiin ja valtionavustuksilla tehdyn toiminnan tulosten ja vaikutusten arviointi.
Koemme STEAssa tärkeäksi, että valtionavustusten käytäntöihin luodaan yhteisiä toimintamalleja. STEAn avustustoiminnan mahdolliset uudistamiset voivat kuitenkin edellyttää myös STEAn toimintaa ohjaavan lainsäädännön uudistuksia. Myös näitä toimenpiteitä arvioimme osana alkuvuoden virkakannan muodostamista.
Vuonna 2025 STEA-avustuksilla tehdystä toiminnasta raportoidaan kuten aiempinakin vuosina. Tuloksellisuusraportit on toimitettu verkkoasiointiin niille järjestöille, joita raportointivelvollisuus tänä vuonna koskee. Vuosiselvitykset avustusten käytöstä tulee toimittaa tuttuun tapaan toukokuun loppuun mennessä. Tuloksellisuuden arviointiin ja todentamiseen liittyvät koulutuksemme ovat saaneet paljon kiitosta, niitä järjestetään tänäkin vuonna tammikuussa.
Uuden vuoden lupaukset
Jos tulevaisuuden ennustaminen ja tulevien muutosten ennakointi on aiemmin ollut vaikeaa, tuntuu se tällä hetkellä ajoittain jopa mahdottomalta. Vielä vuosi sitten STEAn strategiaa uudistaessa suunnittelimme käyvämme vuoden 2024 aikana avustusten saajien kanssa tiivistä vuoropuhelua siitä, miten avustuksia tulevina vuosina tulisi kohdistaa ja mitä linjauksia avustustoimintaan tulisi tehdä, jotta avustustoiminta jatkossakin tukisi parhaalla mahdollisella tavalla järjestöjen tarjoamaa tukea ja apua tarvitsevien ihmisten arjessa ja elämän vaikeissa tilanteissa selviytymistä.
Avustustoimintaan liittyvä ulkoinen selvitystyö muutti näitä suunnitelmiamme. On kuitenkin tärkeää, että avustustoiminnan tulevista suurista linjauksista tehdään kestäviä hallitustason päätöksiä, ennen kuin keskusteluja yksittäisten avustusten saajien ja avustuskohteiden toiminnan tulevaisuudesta käydään. Olemme osaltamme tuottaneet selvityshenkilön työn tueksi taustatietoa, jota päätöksenteossa tulisi mielestämme hyödyntää.
Uskomme, että vuosi 2025 tulee olemaan sosiaali- ja terveysalan järjestöjen näkökulmasta monin tavoin tärkeä vuosi. Toimintaympäristömme on suurten muutosten keskellä, ja epävarmuutta arkeemme tuovat nyt yhtä aikaa monet eri tekijät. Näinäkin aikoina toivon, että pystymme katsomaan tulevaan myös uusia mahdollisuuksia ja toiveikkuutta etsien. Avointa ja yhteistä keskustelua käyden ja yhdessä parhaita ratkaisuja etsien selviämme muutosvaiheista.
Myös me STEAssa toimimme ensi vuonna aiempaa pienemmin resurssein. Lupaamme kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota siihen, että avustuksen hakijoiden ja saajien yhteydenpito kanssamme toimii mahdollisimman mutkattomasti. Lupaamme myös viestiä omalta osaltamme aktiivisesti, aina kun uutta tietoa mahdollisista muutoksista avustuskäytänteissä tulee saataville tai muutoksia suunnitellaan.
Viimeiset viisi vuotta ovat olleet erilaisten kriisien ja myllerrysten vuosia. Lupaamme, että yritämme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, että STEA-avustuksien tuleviin käytänteisiin saataisiin kestäviä ratkaisuja, jotta järjestöillä olisi taas mahdollisuus suunnitella toimintaansa pitkäjänteisesti ja ennakoiden.
Parempaa uutta vuotta 2025 toivottaen
Hanna Heinonen, johtaja
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: