Loman kynnykseltä vilkaisu syksyyn
22.06.2021
Kesälomien kynnyksellä tunne on usein sama kuin vuoden päättyessä. Lomalla on toivottavasti meistä jokaisella aikaa levätä ja toipua taas yhdestä vaiherikkaasta vuodesta. Koronaan liittyvät rajoitukset hellittävät hetkeksi ja rokotustilanteen parantuessa päivä päivältä on valo tunnelin päässä taas syttynyt. Toivotaan ettei valo tule vastaantulevasta junasta, vaan olemme aidosti siirtymässä kohti uutta arkea. Syksyllä palaamme ladatuin akuin työelämään, jossa on jo jotain vanhaa, mutta myös paljon korona-vuonna opittua uutta.
Moni asia on viimeisen vuoden aikana muuttunut – vähintään väliaikaisesti, jotkut asiat jopa pysyvästi. Työmatkat ja kohtaamiset korvataan jatkossakin useammin verkkoyhteyksillä. Etätyökin jäänee entistä vahvemmin osaksi työelämäämme, ainakin niillä aloilla, joilla se on käytännössä mahdollista.
Myös rahapelituotoista myönnettävien avustusten rahoitusmalli on muutoksen kourissa. Paluuta vuosi vuodelta nouseviin avustusmäärärahoihin ei ole. Nyt on etsittävä uusi malli, joka turvaa yhteiskunnallemme tärkeiden järjestötoimintojen säilymisen myös jatkossa. Vuoden 2020 ja 2021 avustusten taso pystyttiin säilyttämään miltei aiemmalla tasolla hallituksen kompensaatiopäätösten avulla. Kevään kehysriihessä kompensaation jatkamisesta tehtiin päätös vielä vuosien 2022 ja 2023 osalta. Sen jälkeen näkymät ovatkin synkemmät.
Tämänhetkisen arvion mukaan STEA-avustusten määrä vuonna 2022 olisi noin 330 miljoonaa euroa. Tänä vuonna avustuksia myönnettiin yhteensä 362 miljoonaa euroa. Avustusten määrä siis laskee, mutta ei niin radikaalisti kuin pelkäsimme. Uusiin avustuksiin voidaan todennäköisesti ensi vuonna myöntää noin 50-60 miljoonaa euroa, eli miltei sama määrä kuin tänäkin vuonna. Huomioitavaa on myös, että tänä vuonna uuden investointiavustuksen tai hankeavustuksen saaneiden järjestöjen ei enää tarvitse hakea näille hankkeille jatkoavustusta, koska rahoituspäätökset tehtiin koko toiminta-ajalle jo tänä vuonna. Näiden avustusten määrärahoja ei siis tarvitse laskea mukaan tulevien vuosien avustussummiin.
Työ uuden rahoitusmallin löytämiseksi käynnistyy tänä vuonna. Päätöksiä pitäisi tehdä jo tulevan syksyn ja talven aikana. Tarvitsemme mallin, joka tuo sekä rahoittajan että rahoitusta saavien toimijoiden toimintaan ennustettavuutta ja vakautta.
Myös valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihankkeen työ jatkuu syksyllä. Eri valtionapuviranomaisten toimintojen yhtenäistämiseen liittyvä selvitys on julkaistu. Lausuntoja selvityksestä voi antaa kesän ajan. Lausuntoajan jälkeen työ jatkuu erillisessä toimeenpanoryhmässä, jossa myös STEA on osaltaan mukana muiden valtionapuviranomaisten ja järjestöjen edustajien kanssa. Raportissa esitettyjen ehdotusten toteuttaminen edellyttää vahvaa koordinointia ja yhteistyön jatkamista.
Vuonna 2022 myönnettävien jatkoavustusten haku alkaa 16.8. Avustushakemuksissa suunnitellaan toimintaa ensi vuotta pidemmälle. Näissä suunnitelmissa on hyvä kiinnittää huomiota myös toimintaympäristön muutoksiin. Ajassa elävät ja muutoksiin reagoivat toimijat tavoittavat kohderyhmänsä myös jatkossa.
Syksyllä tapaamme osan avustusta saavista toimijoista yhteiskehittämistilaisuuksissa, joissa pureudutaan siihen, miten toiminnan tuloksia on järjestöissä seurattu ja miten tuloksia on todennettu. Myös tulosten osoittaminen on vähenevien avustusmäärärahojen aikoina noussut keskiöön. Tässä kehitämme toimintaamme yhdessä, jotta jatkossa tulosten seuranta ja raportointi olisi sujuvampaa niin toiminnallisesti kuin ajankäytönkin osalta.
Uuteen syyskauteen siirrytään STEAssa myös uuden johdon voimin. Syyskuussa luovutan johtajan kapulan Hanna Heinoselle, joka luotsaa joukkoamme 6.9. alkaen eteenpäin. Toivotan jo etukäteen Hannan tervetulleeksi!
Kristian Seemer, johtaja