Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Kuka saa ja kenelle annetaan
04.04.2023
Myönnetäänkö STEA-avustuksia aina samoille järjestöille? Onko uuden hakijan mahdotonta saada avustusta? Näihin myyttisiin kysymyksiin etsin vastausta avustustilastoistamme.
Tämä katsaus on koottu RAY:n ja STEAn tiedoista, joita on kertynyt lähes 50 vuoden ajalta.
Lukiessa kannattaa kiinnittää huomiota, mitä vuosia verrataan toisiinsa. Kaikki STEA/RAY-avustuksia hakeneet ovat avustuksen hakijoita ja kun järjestö saa avustusta, käytetään termiä avustuksen saaja. Tässä kirjoituksessa yleistetään sana järjestö koskemaan kaikkia STEA-avustusta hakevia (tai ennen vuotta 2017 RAY-avustuksia hakevia), vaikka joukossa on muitakin yhteisöjä, kuin hallintomuodoltaan järjestöjä.
Pyöriikö vain pieni piiri?
STEA-avustuksia voi tarkastella monesta eri lähtökohdasta. Yleisimmät tarkastelunäkökulmat ovat toiminnan tarpeet, kohderyhmät, tavoitteet, tulokset, maantieteelliset alueet, avustusmäärät ja monet muut vastaavat avustetun toiminnan sisältöä kuvaavat tekijät. Erilaisiin tiedon tarpeisiin käytetään erilaisia tarkasteluja. Yksi näkökulma on kiinnittää huomio avustuksen saajiin. Silloin vastataan kysymyksiin avustusta saavien järjestöjen määrästä, avustusta saavien järjestöjen vaihtuvuudesta ja uusien avustuksen hakijoiden mahdollisuudesta saada avustusta. Avustusta hakeneille järjestöille tehdyissä kyselyissä nämä asiat nousevat usein esiin avoimissa vastauksissa.
Avustusta on vuosina 1976-2023 myönnetty noin 3100 eri järjestölle. Tässä on otettu huomioon nimenvaihdot, joita onkin tapahtunut näinä vuosina paljon. Järjestöjen yhdistymiset, joissa on perustettu aivan uusi järjestö, ovat tässä luvussa mukana eri järjestöinä.
Avustusta saaneiden järjestöjen määrä on muuttunut paljon vuosien mittaan. Vuonna 1976 avustusta sai 255 järjestöä. Vuodeksi 2023 myönnettiin avustusta 797 eri järjestölle. Suurin avustettujen järjestöjen määrä oli vuonna 2003, jolloin avustettiin peräti 1193 eri järjestöä. Alla on kaavio avustettujen järjestöjen määrän kehityksestä.
Avustusta saavien järjestöjen määrän vähentyminen vuoden 2003 jälkeen selittyy investointiavustusten supistumisella paikallisille palveluyksiköille ja jaettavan kokonaisavustuksen vähenemisellä vuosina 2010-2011. Vuoden 2018 hetkellistä avustettujen järjestöjen määrän lisääntymistä selittää sinä vuonna kokeilussa olleet pienavustukset, joita myönnettiin noin sadalle hakijalle. Myös hakijoiden määrä on vaihdellut. Alla kaavio hakijoiden määrästä vuosina 2000-2023.
Hakijoiden määrän vähentyminen on myös näkynyt haettavan avustuksen määrässä. Haetun ja myönnetyn avustuksen kokonaismäärä ovat 2010-luvulla ja siitä eteenpäin ollut lähempänä toisiaan. Tämä tarkoittaa sitä, että suurempi osuus haetusta avustuksesta on saanut myönteisen avustuspäätöksen.
Uudet avustuksen saajat
Se, mikä olisi selkein tapa määritellä uusi avustuksen saaja, on hyvä kysymys. Voidaan ajatella, että uusi avustuksen saaja on yksinkertaisesti sellainen järjestö, joka ei ole aikaisemmin saanut avustusta. Toisaalta voidaan myös ajatella, että uusi avustuksen saaja on järjestö, joka ei hakuhetkellä saa STEA-avustusta. On tietenkin järjestöjä, joiden edellisestä avustuksesta on kohtuullisen lyhyt aika, mutta esimerkiksi vuodeksi 2023 myönnettiin avustusta järjestölle, joka on edellisen kerran ollut avustuksen piirissä yli 20 vuotta sitten.
Seuraava kaavio kuvaa sitä, kuinka monelle sellaiselle järjestölle myönnettiin avustusta, jotka eivät olleet saaneet avustusta edellisenä vuonna tai järjestöllä ei ollut käytettävissä useaksi vuodeksi myönnettyä avustusta.
Luvuissa näkyy selvästi, että korona-aikana uusia avustuksen saajia oli vähemmän. Uusien järjestöjen määrä palautui vuodeksi 2023 viidenkymmen tuntumaan, jossa se onkin ollut useana vuonna.
Toinen tekijä, joka liittyy uusiin avustettaviin järjestöihin, on järjestöt, joiden avustaminen päättyy.
Koska STEAn kokonaisavustusmäärä on rajallinen ja avustusta haetaan enemmän kuin sitä on myönnettävissä, joidenkin järjestöjen avustaminen tulee myös päättyä, kun uusille avustuksen saajille myönnetään avustuksia. Alla oleva kaavio kertoo niiden järjestöjen määrästä, jotka saivat edellisenä vuonna avustusta, mutta eivät kyseisenä vuonna enää saaneet sitä. Suurin yksittäinen syy avustuksen loppumiseen on se, että avustusta ei haeta.
Vuoden 2019 korkeaa määrää selittää erityisesti vuonna 2018 myönnetyt kokeiluluontoiset pienavustukset noin sadalle järjestölle.
Uusiin hakijoihin liittyvät myytit
Aikaisemmin käsiteltiin uusia avustuksen saajia verrattuna siihen, oliko järjestölle edellisenä vuonna myönnetty avustusta. Voidaan tarkastella myös järjestöjä, joille ei ole koskaan myönnetty avustusta ennen hakuvuotta. Alla kaavio tällaisten järjestöjen hakumääristä vuosittain ja kuinka monelle on myönnetty avustus.
Joskus STEAlta kysytään, pitääkö hakea useaan kertaan, ennen kuin avustusta myönnetään. Vastaus on tähän yksiselitteisesti ei. Hakijan tulee täyttää STEAn avustusoppaassa määritellyt minimiehdot toiminnalle. Esimerkiksi ensimmäistä kertaa avustusta STEAlta hakevalla toimijalla tulee olla näyttöä jo tehdystä toiminnasta (vuosikertomus tai toimintakertomus ja tilinpäätös edellisen tilikauden toiminnasta) avustusta hakiessaan (avustusopas). Muut ehdot voi tarkistaa avustusoppaasta, joka löytyy STEAn verkkosivuilta. Ylivoimaisen suuri osa uusista hakijoista täyttää nämä minimiehdot.
Jos lasketaan, kuinka monena vuonna uusi avustuksen saaja on hakenut avustusta edellisen kolmen vuoden aikana, niin saadaan seuraava tulos:
Kaaviosta nähdään, että vuotta 2021 lukuun ottamatta yleisintä oli aivan uusilla avustuksensaajilla, että avustusta ei oltu haettu edellisen kolmen vuoden aikana. Tästä voidaan tehdä ainakin se johtopäätös, että edellisenä vuosina tehtyjen hakemuksien määrällä ei ole ollut yhteyttä avustuksen myöntämiseen.
Avustettujen järjestöjen vaihtuvuus
Järjestörahoituksen yksi puolista, johon julkisessa ja yksityisessä keskustelussa kiinnitettään huomiota, on järjestörahoituksen staattisuus. Osa näkee tämän hyvänä, toiset huonona asiana. STEA-avustuksista yli 70 % kohdentuu jatkuvaluonteiseen toimintaan, joten STEA-avustuksia ei voi pitää hankepainotteisena valtionavustuksena.
Tarkasteltaessa vuosia 1976–2023, on 55 järjestöä, joille on myönnetty kaikkina 48 vuonna avustusta. Toisaalta yhden vuoden avustusta saaneita järjestöjä tarkastelujaksolla on 357 järjestöä. Kolme vuotta avustusta saaneita järjestöjä on 383, joka selittyy projektiavustuksen yleisimmän keston kanssa. Alla olevasta kaaviosta näkee, kuinka monelle järjestölle on myönnetty tietyn vuosimäärän ajan avustusta. On hyvä huomata, että jos järjestö on ollut avustuksen piirissä esimerkiksi vuodet 2003–2005 ja 2009–2015, on vuosien määrä 10.
Vaihtuvuus avustetuissa järjestöissä tulee esiin, kun verrataan vuosia, joiden välissä on reilusti aikaa. Esimerkiksi vuonna 2023 avustusta saavia on 339 järjestöä, jotka eivät saaneet avustusta vuonna 2003. Vastaavasti vuonna 2003 avustusta sai 697 järjestöä, jotka eivät saaneet avustusta vuonna 2023.
Vertaillessa myönnettyjen uusien avustusten määriä eri hakijoilla, kannattaa verrata hankehakemuksia, koska uusia hakijoita neuvotaan hakemaan hankeavustusta ensimmäiseksi STEA-avustukseksi. Vertailusta kannattaa ottaa myös pois Paikka auki -avustukset. Alla olevasta taulukosta näkee näin valittujen hankehakemusten vertailun vuoden 2023 hausta. On hyvä huomata, että aikaisemmissa kaavioissa oli kysymys järjestöistä ja nyt uusista hankeavustushakemuksista, joita sama järjestö voi hakea useita samana vuonna.
Taulukosta näkee, että jo avustusta saavien järjestöjen hankkeiden läpimenoprosentti on korkeampi kuin muilla. Ero on ymmärrettävä, koska monissa avustusta saavissa järjestöissä on osaamista uusien toimintojen suunnitteluun ja kohderyhmällä on tarvetta kehitettyihin toimintamuotoihin. Ero läpimenoprosentissa on kuitenkin vähäisempi kuin mitä joissain keskusteluissa on STEAlle viestitty. On hyvä tiedostaa, että vuodet ovat hyvin erilaisia myös STEA-avustuksissa. Vuoden 2023 haussa tai aikaisemmin myönnetyistä uusista avustuksista ei voi vetää liian suoria johtopäätöksiä tulevista vuosista.
Vaihtuvuuden arvo
Kysymys siitä, onko vaihtuvuutta STEA-avustetuissa järjestöissä tarpeeksi, on hankala. Silloin täytyisi käydä ensi keskustelua siitä, kuinka avustuksensaajien vaihtuvuus tai vaihtumattomuus vaikuttavat terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.
Sinänsä vaihtuvuudella ei ole itseisarvoa, jollei siitä ole selkeästi hyötyä se saattaa jopa luoda vahingossa päällekkäisiä rakenteita. Toisaalta uusina STEA-avustuksen saajina toimivat järjestöt kiinnittävät usein huomiota sellaisiin ongelmiin tai ilmiöihin, jotka ovat jääneet muilta toimijoilta huomaamatta.
Merkittävää on, että STEA-avustusten saajat eivät ole suljettu joukko, johon uusien järjestöjen olisi erittäin vaikeaa tai mahdotonta päästä mukaan. Suljettu joukko johtaisi avustusten hyväksyttävyyden vähenemiseen eikä olisi lainmukainen.
Timo Mulari, erityisasiantuntija
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: