Kohti uutta vuotta ja uutta suuntaa
03.12.2020
Avustusten hakemiseen on liittynyt tänä vuonna käänteitä, joita emme ole aiemmin joutuneet kohtaamaan.
Koronatilanteen vuoksi avasimme alkukeväästä ylimääräisen avustushaun, jolla vastattiin poikkeustilanteen eteemme tuomiin yllättäviin haasteisiin. Haku saatiin avattua ennätysnopeasti huhtikuun alussa ja miltei 400 järjestöä haki ylimääräistä avustusta huhtikuun aikana. Päätös ylimääräisistä avustuksista tehtiin toukokuun lopussa. 109 uutta hanketta aloitti toimintansa kesällä.
Sen sijaan uusien vuodelle 2021 myönnettävien hankkeiden ja toimintojen hakemiseen otettiin aikalisä. Tarkkaa tietoa tulevan vuoden rahoituksen tilanteesta ei keväällä vielä ollut saatavilla ja haku avattiin rajoitettuna vain Paikka auki -avustusohjelman hankkeisiin.
Epävarmuus vuoden 2021 avustusmäärärahoista jatkui syksyyn saakka. Kun jatkoavustusten haku elokuussa avattiin, kannustimme järjestöjä priorisoimaan toimintoja, joille rahoitusta haetaan ja tarkastelemaan toimintaansa etenkin taloudellisuuden ja tuloksellisuuden näkökulmasta. Aihe herätti järjestöissä ymmärrettävästi huolta ja pelkoakin toiminnan kohderyhmien puolesta.
Ratkaisut vuoden 2021 avustusmäärärahoista tehtiin ennen jatkoavustusten hakuajan päättymistä. Hallituksen budjettiriihen päätöksellä vuoden 2021 avustustaso laski nykyisestä 20 miljoonaa euroa, paljon pelättyä vähemmän.
Rahapelituottojen laskua kompensoidaan avustusten osalta ensi vuonna, ja uusien hanke- ja investointiavustusten haku vuodelle 2021 saadaan kuin saadaankin avattua vielä joulukuun aikana.
Uusia yleisavustuksia ja kohdennettuja toiminta-avustuksia voi kuitenkin hakea vasta ensi keväänä, vuodelle 2022.
Nyt matkataan ilman tarkkaa karttaa
Toivomme ja uskomme, että ensi vuonna voimme siirtyä taas normaaleihin hakuaikatauluihin ja ennakoitavampaan toimintaan – tämän toiveemme jakaa varmasti myös moni avustuksen hakija.
Nykyisen suuruisiin vuotuisiin avustusmäärärahoihin emme kuitenkaan tule palaamaan. Epävarmuus avustusmäärärahojen tulevaisuudesta jatkuu. Siksi 3.12.2020 julkaistavassa vuoden 2021 jatkoavustusten avustusehdotuksessamme on ensi vuoden avustusehdotuksen lisäksi ohjeellinen avustussuunnitelma vain vuodelle 2022.
Ohjeellinen avustussuunnitelmahan on nimensä mukaan suunnitelma, eikä se sido sosiaali- ja terveysministeriötä tai avustuksen saajaa, tai ole lupaus myönnettävästä avustuksesta. Ohjeellinen avustussuunnitelma kuitenkin kertoo tämän hetkisen tiedon mukaisen parhaan arviomme siitä, mihin näemme kunkin toiminnon avustustason asettuvan vuonna 2022. Tähän tietenkin vaikuttaa suuresti jaettava avustusmäärä vuodelle 2022 – sitä emme vielä tiedä.
Jos ohjeellisessa avustussuunnitelmassa vuoden 2022 suunnitelmakin on tyhjä, liittyy avustuskohteeseen epävarmuustekijöitä, joita selvitämme yhdessä avustuksen saajan kanssa tulevan vuoden aikana.
Vuoden 2023 ohjeellinen avustussuunnitelma sen sijaan on jokaisella myönteisen avustusehdotuksen saaneella avustuskohteella tyhjä. Tulevaisuuden näkymien osalta olemme siis kaikki samassa veneessä – suunnitelmia pitää tehdä nyt eri vaihtoehtoihin ja suuriinkin muutoksiin varautuen.
Uusi suunta
Vuosi 2021 tulee olemaan meille kaikille uuden suunnittelun ja toiminnan muutosten valmistelun aikaa. Erilaisia työryhmiä uuden suunnan löytämiseksi on jo perustettu ja selvityksiä käynnistetty.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Uutta suuntaa etsimme ensi vuonna eri valtionhallinnon toimijoiden ja avustuksia saavien toimijoiden yhteistyönä.
Kaikesta tällä hetkellä ympärillämme leijuvasta epävarmuudesta huolimatta toivon, että voimme kaikki omalta osaltamme pian keskittyä viettämään rentouttavaa ja rauhallista joulunaikaa. Samalla toivotan teille kaikille onnea ja menestystä tulevalle vuodelle.
Kristiina Hannula, johtaja
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin:
Aiheeseen liittyvät tuoreimmat uutiset