Kiitos strategiakyselyymme vastanneille!
24.03.2023
Lähestyimme tammikuussa yli 4000 järjestössä toimivaa henkilöä strategiaamme liittyvällä kyselyllä. Saimme kyselyymme 689 vastausta, kiitos jokaiselle vastanneelle!
Erityisesti haluamme kiittää aktiivisesta vastaamisesta myös avoimiin kysymyksiin – sanallista palautetta kertyi raporttiimme miltei 60 sivua – ja jokainen vastaus on meillä luettu.
Kyselyn vastauksia hyödynnetään STEAssa ensisijaisesti strategiamme päivitystyön yhteydessä, mutta saimme myös palautetta, jota voimme käyttää myös yleisemmin toimintamme kehittämisessä.
Alla muutamia poimintoja kyselyn annista.
STEAn arvot – nyt ja jatkossa
STEAn strategiassa kuvatut arvomme näkyvät myös toiminnassamme kyselyyn vastanneiden näkemyksen mukaan suhteellisen hyvin.
Avovastauksissa arvojen mukaisen toiminnan toteutumisessa esille nousi oikeudenmukaisuuden ja siihen liittyen erityisesti tasapuolisen kohtelun näkökulma – tähän huomiota kiinnittivät etenkin pienten ja paikallisten järjestöjen edustajat. Pienten toimijoiden koettiin jäävän suurten järjestöjen varjoon ja paikallisesti toimivien järjestöjen rahoituksesta ja toiminnan jatkuvuudesta tulevaisuudessa (myös hyvinvointialueiden ja kuntien avustusten osalta) kannettiin huolta.
Avustustoiminnan ennakoitavuuteen kiinnitettiin vastauksissa myös huomiota. Rahoitusmallin uudistukseen liittyvä epävarmuus ja toimintaympäristön nopea muuttuminen näkyivät kyselyn useissa eri osa-alueissa huolenaiheina.
Avustuksilla rahoitetun toiminnan tuloksellisuus tärkeää jatkossakin
Miltei kaikki kyselyyn vastanneista kokivat tärkeäksi sen, että STEA jatkossakin suuntaa avustuksia tulokselliseen kansalaisjärjestötoimintaan. Vaikka vuotuiseen avustusten hakuun ja raportointiin liittyvää ”paperityötä” kritisoitiin joissakin avovastauksissa, nähtiin näidenkin prosessien kehittyneen viime vuosina parempaan suuntaan. Tärkeänä nähtiin, että avustuksilla aikaansaaduista tuloksista viestitään myös muille tahoille.
Kyselyn kohdassa ”Millaista STEAa tarvitaan jatkossa”, oli kovin moni vastanneista tyytyväinen nykytilaan. Toiveitakin esitettiin: osa kaipasi STEAlta vahvempaakin roolia järjestöjen toiminnan kehittämiseen, uudistamiseen ja järjestöjen välisen yhteistyön organisointiin ja fasilitointiin, osa näki STEAn roolin enemmän vakaana järjestöjen perustoiminnan rahoituksen turvaajana.
Selkeänä toiveena vastauksissa nousi esiin, että STEAn ja stealaisten kanssa halutaan keskustella ja tavata, ja rakentaa yhteistä ymmärrystä järjestöjen toimintaympäristöstä ja toiminnan kohderyhmien tarpeista. Sama toive on myös meillä STEAssa työskentelevillä. Koronavuosina monet tapaamiset ja yhteiset tilaisuudet jäivät tauolle, mutta sen sijaan opimme kohtaamaan enemmän verkon välityksellä. Nyt käytössämme ovat sekä lähi- että etätapaamisen kanavat, ja pyrimme mahdollistamaan myös sen, että pääsisimme entistä useammin keskustelemaan ja tutustumaan myös eri puolella Suomea toimivien alueellisten ja paikallisten järjestöjen kanssa.
Avustusten kohdistamiseen liittyvissä avovastauksissa näkyi järjestötoiminnan moninaisuus ja erilaisten kohderyhmien runsaus. Tukea tarvitsevista ei ole pulaa, mutta selkeimmin esille nousi toive siitä, että STEA kiinnittäisi huomiota erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille suunnattujen järjestötoimintojen jatkumiseen ja pienten, pienillä paikkakunnilla toimivien järjestöjen toimintaedellytyksien säilymiseen. STEAn nykyisen strategian osalta tärkeimmäksi nousi ihmisten omien voimavarojen vahvistaminen.
Kyselystä eväitä jatkoon
Tavoitteenamme on, että päivitetty strategia on valmis vuoden 2023 lopulla ja otetaan käyttöön heti vuoden 2024 alusta.
STEAn rooliin ja toimintamalliin liittyviä keskusteluja on käyty myös avustusasioiden neuvottelukunnan, sosiaali- ja terveysministeriön ja –ministerin kanssa, ja vuoropuhelua eri sidosryhmiemme kanssa tullaan jatkamaan vielä kevään ja kesän ajan.
Lähtökohtaisesti päivitetty strategia tulee ensisijaisesti ohjaamaan STEAn sisäistä työskentelyä ja sitä, miten STEA toimii suhteessa järjestökenttään ja muihin sidosryhmiinsä muuttuneessa ja muuttuvassa toimintaympäristössä.
Jos uudistettu strategia tuo muutoksia avustusten kohdistamisen painopisteisiin, viestitään niistä hyvissä ajoin ennen avustusten hakuaikaa keväällä 2024 ja vaikutukset näkyvät käytännössä STEAn vuoden 2025 avustusehdotuksessa.
Hanna Heinonen, johtaja
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: