Jatkoavustusten hakuaika alkoi
19.08.2024
Alkavaan syksyyn kuuluu perinteisesti STEAn jatkoavustusten haun käynnistyminen. Avustusten haun ajankohta on sama kuin aiempina vuosina, mutta moni muu asia on muutoksessa. Tulevien avustusmäärärahojen leikkausten kohdentuminen ja vaikutukset aiheuttavat ymmärrettävästi epävarmuutta.
Vuonna 2025 määrärahaleikkauksista todennäköisesti vain osa kohdistuu jatkuvaluonteisiin yleisavustuksiin (Ay-avustus) ja kohdennettuihin yleisavustuksiin (Ak-avustus), mutta toimintaa olisi hakuaikana suunniteltava myös pidemmällä tähtäimellä. Sosiaali- ja terveysministeri onkin nimittänyt selvityshenkilön tuottamaan ehdotuksia STEAn avustuksien kohdentumisesta vuodesta 2026 lähtien.
Avustuksia jaossa ensi vuonna 80 miljoonaa vähemmän
Valtiovarainministeriön esitys vuoden 2025 valtion talousarviosta julkaistiin elokuussa. Valtiovarainministeriön ehdotuksen mukaan aiemmin kehysriihessä esitetyt leikkaukset toteutuvat suunnitellusti. STEA-avustusten määräraha esityksessä on 304 088 000 euroa. Toki asia etenee vielä hallituksen budjettiriihen käsittelyyn 3.–4.9. Hallituksen esitys ensi vuoden talousarviosta julkaistaan 23.9.
On selvää, että sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustusten osalta haetaan poliittista yhteisymmärrystä siitä, miten niukkenevien resurssien keskellä varmistetaan parhaalla mahdollisella tavalla sosiaali- ja terveysjärjestöjen työ ihmisten hyvinvoinnin vahvistajana.
Me STEAssa emme näe perusteltuna ratkaisuna niin sanottua juustohöylämallia, jossa sama prosenttimäärä leikattaisiin kategorisesti kaikilta avustuskohteilta.
Selvityshenkilö tuottaa tietoa avustuksia koskevien linjausten valmistelun tueksi
Elokuun alussa käynnistyi sosiaali- ja terveysministeriön nimittämän selvityshenkilön työ, joka valmistuu joulukuussa 2024. Selvityshenkilön tehtävänä on tuoda objektiivista ja konkreettista näkökulmaa avustusten kohdistumiseen liittyvien linjausten valmistelun tueksi. Nämä linjaukset koskevat vuodesta 2026 alkaen myönnettäviä avustuksia, joiden hakuaika on ensi vuonna.
Selvityshenkilö Mika Pyykkö toimii tehtävässään itsenäisesti, mutta STEA tuottaa hänelle tietoa työn tueksi. STEAn valmistelupäällikkö Niina Pajarin työpanoksesta 40 % kohdistuu selvitykseen liittyviin tehtäviin loppuvuoden ajan. Siksi vastuita STEAssa on järjestelty uudelleen, ja erityisasiantuntija Timo Mulari johtaa tänä syksynä avustusehdotuksen valmisteluprosessia. Timo Mulari osallistuu myös avustusten hakuaikana laajasti STEAn asiantuntijoiden ja järjestöjen yhteisiin tapaamisiin.
Miten avustuksen hakijana voin nyt valmistautua tulevaan?
Jo vuoden 2025 avustusmäärärahojen leikkaukset ovat merkittäviä. Uusia jatkuvaluonteisia toimintoja ei käynnisty lainkaan, ja uusien hankkeiden määrä on huomattavasti aiempaa pienempi.
Osa leikkauksista tulee todennäköisesti kuitenkin kohdistumaan myös jatkuvaluonteisiin avustuksiin, eli yleisavustuksiin ja kohdennettuihin yleisavustuksiin (ak-avustus). Tähän on hyvä järjestöissäkin valmistautua.
Kuten jo alkuvuoden Ajankohtaista avustuksista -tilaisuuksissa kerroimme, nyt on järjestöissä aika kiinnittää huomiota oman toiminnan sisältöön ja arvioida kriittisestikin omaa toimintaa ja sen tulevaisuutta. Tärkeät kysymykset pohdinnassa ovat: mikä on toimintamme kohderyhmän näkökulmasta ehdottoman tärkeää säilyttää ja mistä voimme luopua. Vuoden 2025 jatkoavustusten hakuaika on tälle pohdinnalle paras ajankohta, jos sitä ei ole vielä tehty.
Olemme STEAssa vakuuttuneita siitä, että järjestöt itse tuntevat oman toimintansa kohderyhmät ja heidän avun ja tuen tarpeensa parhaiten. Nämä tarpeet on nyt erityisen tärkeää tuoda avustushakemuksessa huolellisesti esille ja kuvata myös konkreettisesti, miten oma toiminta näihin tarpeisiin jatkossa vastaa. Toiminnan odotetuilla tuloksilla ja vaikutuksilla kohderyhmän tilanteeseen on merkittävä rooli jatkossakin. Avustushakemus on nyt vuoden tärkein asiakirja, jolla voi olla mahdollista vaikuttaa oman avustuksilla rahoitetun toiminnan tulevaisuuteen.
Hanna Heinonen, johtaja
Sisältö liittyy seuraaviin aihealueisiin: