STEA-understöd år 2023 – en allmän översikt
26.01.2023
Social- och hälsovårdsministeriets (SHM) STEA-understöd beviljas för social- och hälsoorganisationers allmännyttiga verksamhet som främjar hälsa och social välfärd.
Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) ansvarar för beredning av understöd och gör ett understödsförslag om understöd som beviljas till SHM.
År 2023 beviljades social- och hälsoorganisationer sammanlagt 373,6 miljoner euro i understöd.
984 organisationer ansökte om understöd, ansökningar togs emot sammanlagt 2299 stycken (år 2022: 2460). Det ansökta understödsbeloppet var 545 miljoner euro (2022: 539 miljoner euro). 1782 ansökningar fick ett positivt understödsbeslut (2022: 1778).
I år finns det 797 understödstagare (2022: 784). Av dessa är 49 s.k. nya understödstagare (inga understöd år 2022 eller 2021).
Fördelning av understöd
En betydande del av understöden, 286 miljoner euro, beviljas organisationer för verksamhet av s.k. kontinuerlig karaktär antingen som riktade verksamhetsunderstöd (220 miljoner euro) eller som allmänt understöd (66 miljoner euro).
För projekt och investeringar av engångskaraktär beviljades understöd till ett belopp på sammanlagt 88 miljoner euro. År 2023 inleds sammanlagt 433 nya projekt, av vilka 267 är nya projektunderstöd i understödsprogrammet Platsen är ledig. Platsen är ledig -understöd är till för att anställa en ung person eller en person med partiell arbetsförmåga för uppgifter inom organisationernas allmännyttiga verksamhet. År 2023 beviljades sammanlagt 16 investeringsunderstöd.
Av understödstagarna har 280 organisationer nationell verksamhet. Ungefär 184 miljoner euro av understöden riktar sig till nationell verksamhet och ungefär 189 miljoner euro till regional och lokal verksamhet. Verksamhet som finansieras med understöd finns i varje landskap och på varje välfärdsområde på fastlandet.
Den allmänna höjningen av kostandsnivån beaktades i understöden för år 2023
Det var möjligt att ansöka om en prövningsbaserad höjning av understödsnivån av allmänna understöd och riktade verksamhetsunderstöd för år 2023 på basis av höjningen av kostnadsnivån. Behovet av höjning skulle motiveras i ansökan. 571 organisationer ansökte om höjning av understödsnivån för sammanlagt 906 understödsobjekt. Höjning beviljades högst fem procent. Sammanlagt riktades ungefär åtta miljoner euro till höjningar av understödsnivån på basis av höjningen av kostnadsnivån.
Aktuellt i understöden för år 2023
Social- och hälsoorganisationernas verksamhetsomgivning förändrades på ett betydande sätt år 2023, då de nya välfärdsområdena inledde sin verksamhet. Förändringen berör särskilt de organisationer, i vilkas verksamhet samarbetet med kommunerna har haft en betydande roll. Nya samarbetsmodeller och strukturer för organisationssamarbete har framskridit i olika skeden på de olika välfärdsområdena.
Understöden riktar sig på ett övergripande sätt till olika slags organisationsverksamhet som främjar hälsa och social välfärd. Mest understöd riktar sig till verksamhet för följande målgrupper:
- rehabiliteringsklienter med psykisk ohälsa samt personer som behöver hjälp med psykiska problem
- personer som behöver stöd på grund av en fysisk sjukdom eller funktionsnedsättning
- arbetslösa
- personer som behöver stöd på grund av sjukdom eller skada i nervsystemet
- rusmedelsmissbrukare och personer med rusmedelsproblem i behov av stöd
- barnfamiljer
- personer med intellektuell funktionsnedsättning
- pensionärer
- anhörigvårdare
- olika minoritetsgrupper
- offer för brott och utnyttjande
Psykiska utmaningar
Ökade psykiska problem syns också i social- och hälsoorganisationernas verksamhet. Redan tidigare år har mera STEA-understöd riktats till att stöda ungas och unga vuxnas psykiska hälsa. År 2023 har verksamhet som strävar till att stöda den psykiska hälsan stärkts ytterligare genom höjningar av understödsnivån och genom nya understöd.
Bekanta dig närmare med temat:
Förebyggande av våld och hjälp till offer
År 2023 riktar sig sammanlagt ungefär 19,3 miljoner euro STEA-understöd till förebyggande av våld och för att hjälpa offer för våld. Det finns 92 understödsobjekt med verksamhet i anslutning till detta tema. Organisationernas utvecklingsprojekt och verksamhet som förebygger våld och stöder offer kompletterar den offentliga sektorns lagstadgade verksamhet. De huvudsakliga målgrupperna för organisationernas verksamhet är brottsoffer, personer med våldsamt beteende och personer som varit föremål för utnyttjande och mobbning. Dessa målgrupper erbjuds till exempel individuellt stöd eller stöd i grupp.
Bekanta dig närmare med temat:
Rysslands anfallskrig mot Ukraina
Rysslands anfallskrig mot Ukraina har påverkat även organisationernas verksamhet. År 2023 beviljas sammanlagt 16,7 miljoner euro för verksamhet i anslutning till att stöda personer som flytt från Ukraina till Finland. Understödsobjekten är 43 till antalet.
Med STEA-understöd främjas delaktigheten och förmågan att klara sig i vardagen hos personer med ukrainsk bakgrund. En del av understöden riktas enbart till stöd för personer med ukrainsk bakgrund, till exempel till rådgivnings-, stödpersons- eller kristelefonverksamhet. Med hjälp av lågtröskelverksamhet med omfattande målgrupper främjar man möjligheter till kamratstöd och kontakter till infödda finländare för personer med ukrainsk bakgrund.
Bekanta dig närmare med temat:
Ytterligare information om alla understöd som beviljats för år 2023 finns på avustukset.stea.fi(öppnas i nytt fönster, du flyttas till en annan tjänst)
Innehållet handlar om: