Resultatrapporterings pilotförsök avslutades
21.09.2022
Den andra fasen av reformen av STEAs resultatrapportering, dvs. försöken med gemensamma mätare och s.k. kontinuerlig rapportering, inleddes i februari 2021 och avslutades i slutet av 2021. 158 understödsobjekt som får STEA-understöd deltog i försöken under år 2021. STEA har nu bedömt erfarenheterna av försöket och dess nytta och utmaningar.
Det andra försöket hänför sig till förändringen av sättet man rapporterar på: i stället för blanketten, som fylls i en gång per år, rapporterar de understödsobjekt som deltagit i försöket om sin verksamhet i webbtjänsten månatligen genom en rapport som kontinuerligt fylls i. Uppgifterna skickades till STEA kvartalsvist. Målet var att erbjuda understödstagarna en möjlighet att under hela året föra in nyckeluppgifter om sin verksamhet på rapporteringsblanketten och i takt med att verksamheten inleddes.
De uppgifter som rapporteras under året sammanställdes automatiskt i en sammanfattande rapport som kompletteras i slutet av året. Organisationen granskade och kompletterade sammandraget och lämnade in det till STEA inom utsatt tid. Som pilotförsökets slutresultat konstaterades att den kontinuerliga rapporteringen tas inte i bruk vid STEA. Däremot utvärderas utvecklingen av den nuvarande resultatrapporten så att organisationerna har tillgång till rapporten under en längre tid än för närvarande i webbtjänsten.
Resultaten av verksamheten rapporteras alltså även i fortsättningen till STEA årligen och på den nuvarande rapporteringsblanketten.
I det andra försöket letade man efter lämpliga, gemensamma mätare för att påvisa verksamhetens resultat, som kunde ha tagits i bruk av alla understödstagare. Som ett resultat av försöket konstaterades att det på grund av mångfalden i organisationerna, understödsobjektens verksamheter och målgrupper för verksamheten inte är förnuftigt eller nyttigt att fastställa gemensamma mätare som lämpar sig för alla understödstagare. Däremot lämpar sig införandet av gemensamma mätare väl t.ex. för understödsprogramsprojekt. Resultaten av försöket kommer således att utnyttjas vid planeringen av STEAs understödsprogramverksamhet.
Understödstagarna kan alltså också i fortsättningen använda mätare som de själva har fastställt för att påvisa resultaten av den verksamhet som finansierats med understöden.
Läs mera:
Innehållet handlar om: