Resultatöversikt 2020
Rusmedel- och beroendeorganisationer
Rusmedel- och beroendeorganisationer: Verksamhetens resurser
Innehåll
Som verksamhetens resurser vid utvärdering beaktas understödens eurobelopp, antalet understödsobjekt, antalet frivilliga som deltagit i verksamheten och samarbetsparterna.
Till helheten för rusmedel- och beroendeorganisationer hörde 185 understödsobjekt, vars sammalagd understödsbelopp i 2020 var circa 32 miljoner euro.
Understödsbelopp och understödsobjekt
Frivilligverksamhet
Sammanlagd 3380 frivilliga deltog i verksamheten inom rusmedel- och beroendeorganisationer i 2020 (årsredovisningar 2020).
De frivilliga verkade inom gruppverksamheten i rusmedel- och beroendeorganisationer på distans- eller närvarosituationer, ensamt eller i par med en yrkesperson. De frivilliga verkade också i uppdrag inom individuellt stöd som var till exempel stöd per telefon eller som hembesök, kamratstöd vid en kopp kaffe eller i samband med hobbyer.
Vid mötesplatser med låg tröskel deltog de frivilliga i verksamheten, t.ex. de spelade spel med besökare eller samtalade med dem. Frivilliga hjälpte med arrangemangsuppgifter i mötesplatsen samt assisterade besökare i användningen av datorer i mötesplatsen och agerade som ärendestöd.
De frivillliga verkade inom verksamhetens strukturer i organisationer som förtroendevalda, genom att skriva i organisationstidningar eller motsvarande kommunikationskanaler, genom att assistera i evenemangen och i andra tillfällen. De frivilliga hjälpte organisationer med utvecklingen av distansverksamheter och testningen av system.
Samarbetspartner
Samarbetspartner var med i 138 understödsobjekts verksamhet. Det sammanlagda antalet samarbetsparter var 1072.
Antalet samarbetspartner som uppges i resultatrapporterna var begränsat till tio. I rapporten ombads uppge endast de samarbetspartner som är viktigast med tanke på understödsobjektets verksamhet.
Av rusmedel- och beroendeorganisationernas samarbetspartner var den oftast nämnda gruppen en organisation som fick STEA-understöd. Näst vanligast var samarbetet med kommunerna.
Det samarbetssätt som rapporterades oftast var ”Övrigt utbyte av expertis”. Andra sätten som nämndes ofta var hänvisning av kunder, organisering av evenemang tillsammans, kommunikation och styrgrupp-medlemskap.
Resultatöversikten består av sex olika delar. Bekanta dig med andra delar av översikten genom nedanstående länkar.
Innehållet handlar om: