Resultatöversikt 2020
Rusmedel- och beroendeorganisationer
Rusmedel- och beroendeorganisationer: Nådda målgrupper
Utifrån resultatrapporterna sammanlagd 14 744 381 personer deltog i understödsobjektens verksamhet i 2020.
Rusmedel- och beroendeorganisationer nådde deras planerade målgrupp huvudsakligen väl eller nöjaktigt.
På basis av resultatrapporterna nåddes väl personer vars missbruks- och/eller beroendesituation man ville påverka:
a) av förebyggande verksamhetens del unga eller personer som är i arbetsför ålder
b) personer som redan befinner sig i en utmanande livssituation (utmaningsspektret var brett, från personer i arbetslivet till bostadslösa)
Dessutom nådde organisationernas verksamhet väl personer som arbetar på rusmedel- och beroendebranschen samt andra yrkespersoner.
Av de nådda målgruppernas ålders- och könsfördelningen rapporterades om i 87 understödsobjekt. Sammanlagd 17937 personer deltog i verksamheten inom dessa understödsobjekt under 2020. Det var frivilligt att uppge ålders- och könsfördelningsuppgifter i rapporterna.
Barn under skolåldern eller över 80-åringar syntes knappt alls i de nådda målgrupper. Rusmedel- och beroendeorganisationernas verksamhet nådde oftare män än verksamheten inom andra social- och hälsoorganisationer som finansierades med STEA-understöd i genomsnitt.
På basis av resultatrapporterna uppnåendet av målgrupper främjades av rusmedel- och beroendeorganisationernas fungerande samarbetsnätverk mellan aktörerna inom området. De samarbetsnätverken främjade i synnerhet styrning av kunder från partner till organisationens verksamhet.
Dessutom bekantheten av organisationernas verksamhet i målgrupper och den låga tröskelns besökare samt informationsutbytet bland unga om förebyggande rusmedelsarbetet främjade nåendet av målgrupper.
Det patrullerande arbetets betydelse på nåendet av målgrupper betonades i synnerhet i 2020 under coronaläget, då målgrupper kunde inte nås i mötesplatser eller vid gruppverksamheten. Verksamhetsformer såsom patrullerande arbete, uppsökande arbete och t.ex. mobila dagscentraler har blivit allt vanligare i rusmedel- och beroendeorganisationer ändå redan tidigare.
Enligt resultatrapporterna, nåendet av i synnerhet unga kunde inte genomföras på det sättet som planerades i de låga tröskelns verksamhetsställen. När det gäller påvisandet av resultat kan man tänka, om de unga är en av de ändamålsenligt eftersträvad målgrupp i de mötesplatser med låga tröskel.
Coronaläget försvårade nåendet av målgrupper på avsevärt sätt. Under 2020 var det långsamt att nå personer i en särskilt svår situation genom uppsökande arbete, när situationen för målgruppen var sämre än tidigare på grund av coronaviruset. Färre personer deltog också i utbildningarna, det tog tid att skapa strukturer för distansutbildningar eller så genomfördes inga distansutbildningar.
Det som försvårar utvärdering av nåendet av målgrupperna är att målgrupperna i en del av understödsobjekten har rapporterats på en annan logik än i understödsansökan och att de nådda målgrupper inte har specificerats nöjaktigt i resultatrapporten.
STEAs utvärdering av verksamhetens inriktning och nående av målgrupp inom rusmedel- och beroendeorganisationer
Resultatöversikten består av sex olika delar. Bekanta dig med andra delar av översikten genom nedanstående länkar.
Innehållet handlar om: