Resultatöversikt 2020
Organisationer för personer med intellektuell funktionsnedsättning
Organisationer för personer med intellektuell funktionsnedsättning: Verksamhetens resurser
Innehåll
Som verksamhetens resurser vid utvärdering beaktas understödens eurobelopp, antalet understödsobjekt, antalet frivilliga som deltagit i verksamheten och samarbetsparterna.
Till helheten för organisationer för personer med intellektuell funktionsnedsättning hörde 92 understödsobjekt, vars sammalagd understödsbelopp i 2020 var cirka 22,6 miljoner euro.
Understödsbelopp och understödsobjekt
Frivilligverksamhet
Sammanlagd 604 frivilliga deltog i verksamheten inom organisationer för personer med intellektuell funktionsnedsättning i 2020 (årsredovisningar 2020).
Det fanns frivilliga i 34 av de understödsobjekten. De frivilliga företrädde såväl organisationernas målgrupper som anhöriga till personer med intellektuell funktionsnedsättning. Dessutom fanns det sakkunniga aktörer, samarbetspartner och yrkespersoner inom undervisningsbranschen.
Friviliguppgifterna innefattade typiskt kamratstöd, grupphandledning eller verksamhet som stödperson, till exempel kompisverksamhet. Därtill hjälpte de frivilliga i olika praktiska arrangemang, till exempel i transportering, materialtestning och organisering av evenemang. Dessutom deltog de i verksamhetens planering, till exempel framtagning av idéer och utveckling av verksamheternas innehåll.
I en del av objekten var de frivilligas uppgifter mer avgränsade och de handlade om antingen enbart hjälp i de praktiska arrangemangen eller stödpersons-/kamratstödverksamheten.
Samarbetspartner
Samarbetspartner var med i 84 understödsobjekts verksamhet. Det sammanlagda antalet samarbetsparter var 562.
Antalet samarbetspartner som uppges i resultatrapporterna var begränsat till tio. I rapporten ombads uppge endast de samarbetspartner som är viktigast med tanke på understödsobjektets verksamhet.
Av de samarbetspartnerna som arbetade med organisationer för personer med intellektuell funktionsnedsättning var den oftast nämnda gruppen en organisation som fick STEA-understöd. Den grupp som nämndes näst mest var en övrig samarbetspartner. Dessa aktörer företrädde bland annat olika samarbetsnätverk, institut och läroanstalter, statsförvaltningens myndigheter eller ämbetsverk och organisationer utan STEA-understödd verksamhet.
Det samarbetssättet som nämndes oftast var utbytet av expertis. Andra samarbetssätt som nämndes ofta var organisering av evenemang tillsammans, kommunikation, styrgrupp-medlemskap samt hänvisning av kunder.
Resultatöversikten består av sex olika delar. Bekanta dig med andra delar av översikten genom nedanstående länkar.
Innehållet handlar om: