Resultatöversikt 2020
Funktionella organisationer för äldre
Funktionella organisationer för äldre: Verksamhetens resurser
Innehåll
Som verksamhetens resurser vid utvärdering beaktas understödens eurobelopp, antalet understödsobjekt, antalet frivilliga som deltagit i verksamheten och samarbetsparterna.
Till helheten för funktionella organisationer för äldre hörde 34 understödsobjekt, vars sammalagd understödsbelopp i 2020 var cirka 6,1 miljoner euro.
Understödsbelopp och understödsobjekt
Frivilligverksamhet
I så gott som alla understödsobjekt deltog också frivilliga i verksamheten, sammanlagd 33 526 personer (årsredovisningar 2020).
I så gott som alla understödsobjekt i organisationshelheten har frivilliga medverkat (88 % av objekten). Andelen för ett av dessa understödsobjekt var 31 659 frivilliga (deltagarna i brev- och kortkampanjerna). Med undantag för ovannämnt objektet, fanns det cirka 67 frivilliga per understödsobjekt.
Att nå och motivera frivilliga att medverka i verksamheten påverkar i många understödsobjekt direkt den verksamhet som kan erbjudas till målgruppen och i vilken omfattning.
Den största delen av frivilliguppgifterna var utifrån resultatrapporterna sådana att de kräver längre engagemang och till exempel vad gäller tillhandahållande av digistöd och digitala kompetenser också en viss form av kompetens. Å andra sidan betonades behovet av hjälp för att besöka butiker och uträtta ärenden bland målgruppen i denna helhet på grund av pandemin i 2020, vilket å sin tur möjliggjort också inhoppar-frivilligverksamhet som kräver kortare engagemang.
De frivilliga inom funktionella organisationer för äldre verkar i regel som:
- kamrattutorer som erbjuder individuellt digistöd
- ledare av gruppaktiviteter (t.ex. motionsgrupper, inkl. distansgympa, balkonggympa, andra grupper i anknytning till ett visst intresse, såsom diskussions- och hobbygrupper)
- vänner (till exempel stöd- och motionsvänner/motionsfaddrar, telefonvänner)
- hjälppersoner för besök i butiken och för att sköta ärenden
- materialproducenter (såsom till exempel instruktionsvideor som producerats för målgruppen)
De frivilliga har också hjälpt i genomförandet av olika tillställningar och evenemang, i kaffeserveringen och i olika utvecklingsuppgifter.
Samarbetspartner
Samarbetspartner var med i 33 understödsobjekts verksamhet. Det sammanlagda antalet samarbetsparter var 266.
Antalet samarbetspartner som uppges i resultatrapporterna var begränsat till tio. I rapporten ombads uppge endast de samarbetspartner som är viktigast med tanke på understödsobjektets verksamhet.
I samarbetet betonas organisationernas inbördes samarbete, men samarbete förs i stor utsträckning också med kommunerna. ”Övriga” samarbetspartnerklass på resultatrapporterna innehåller bl.a. organisationer (t.ex. by- och lokalföreningar), olika samarbetsnätverk (kommunnätverk, organisationsnätverk, nätverk som bildats av andra sakkunniga, utbildarnätverk) bibliotek och forskningsinstitut.
Partnerskapen främjar nående av rätt målgrupp och fungerar som en resurs i genomförandet av verksamheten och produkter. Nåendet av målgrupp främjas av i synnerhet organisations- och kommunpartnerskapen (hänvisning av kunder).
I de olika nätverken sprids de utvecklade förfaringssätten och sakkunnigheten för att nå målgruppen och främja välbefinnandet (utbyte av expertis).
I organisationshelhetens verksamheter betonas utveckling av förfaringssätten i samarbete med organisationer, kommuner och frivilliga.
Resultatöversikten består av sex olika delar. Bekanta dig med andra delar av översikten genom nedanstående länkar.
Innehållet handlar om: