Resultatöversikt 2020
Boendeorganisationer för unga
Boendeorganisationer för unga: STEAs utvärdering av resultat och centrala observationer
Innehåll
Enligt STEAs helhetsutvärdering av understödsobjekten, nästan varje understödsobjektets resultat var god eller nöjaktig i boendeorganisationer för unga. Organisationernas verksamhet har inriktas på ett eftersträvat sätt och verksamheterna har utvärderats främja uppnåendet av de eftersträvade resultaten väl eller nöjaktigt.
Verksamhetens resultat hade verifierats speciellt i verksamheter som gäller individuellt stöd, där man löste problem som gäller de ungas boende och livssituation, vilka hotade fortsättningen av boendet. Tydliga resultat hade uppnåtts speciellt vid hindrandet av vräkningar.
Individuellt stöd och utbildning som organisationer har erbjudit har stärkt de ungas vardagskompetenser (dagsrytm, boende, hushållsarbeten, hälsovård, användning av pengar, uträttande av ärenden hos myndigheter, skötsel av arbets- och skolärenden, meningsfull fritid). Det individuella stödet och gruppverksamheten har förbättrat sinnesstämningen och minskat ensamheten och stärkt förtroendet för andra människor och samhället.
Rådgivningen har ökat kunskapen om rättigheter, skyldigheter och möjligheterna att få hjälp och påverka ärendena.
Den insamlade informationen tjänar ändå bara delvis påvisandet av resultat som uppnåtts genom verksamheten. De planerade resultat som baserar sig på insamlad information har uppnåtts väl eller nöjaktigt i nio understödsobjekt.
Information om resultaten har samlats in ur de ungas, frivilligas och nätverkens synvinkel. Information har samlats in i regel om verksamheten och i mindre grad om verksamhetens resultat. Den insamlade informationen om resultaten är delvis osäker, eftersom det i en avsevärd del av rapporterna förblev oklart av hur många uppgiftslämnare information samlats in och hur många som svarade på ett visst sätt. Egen verksamhet har rapporterats som resultat.
Enligt rapporterna har utvecklingen av mätare som påvisar resultatet inletts, vilket sannolikt underlättar rapporteringen under kommande år.
Utvärdering: stöder inlamlade data påvisandet av verksamhetens resultat
Utvärdering: har resultaten verifierats med insamlade data?
Utvärdering: har verksamheten åstadkommit eftersträvade resultat
Utvärdering av resultat (understödsobjekts verksamhet)
Centrala observationer
Verksamheten i boendeorganisationer för unga som är finansierad med STEA-understöd riktade sig väl mot den eftersträvade målgruppen. Betoningen i verksamheten ligger på att stöda unga som bor i ungdomsbostäder, vilket har minskat mötena med unga som behöver stöd med boendet och inte bor i ungdomsbostäder.
Med organisationernas verksamhet har man kunnat förebygga vräkningar bland unga som behover särskilt stöd samt stöda boendet och boendefärdigheterna bland de unga. Utifrån dessa observationer är individuellt stöd en resultatbringande verksamhetsform i stödet av boendet för unga som behöver särskilt stöd.
Man följer upp resultaten av organisationernas verksamhet svagt i understödsobjekten. Organisationshelhetens verksamheter liknar varandra, men enligt rapporterna gemensamma resultatmätare används inte. Det har funnits svårigheter i påvisning av resultat speciellt då när man försöker främja andra problemsituationer gällande boende, än allmänna boendeförmågan. I dessa verksamheter har särskilda utmaningen varit definiering av verksamhetens behov och eftersträvade resultat samt uppföljning.
Frivilliga deltar fortfarande i mycket begränsad utsträckning i verksamheten vid understödsobjekten för boendeorganisationer för unga.
Utvecklingsobjekt
I organisationshelhetens tillfälle för samskapande identifierades flera utvecklingsobjekt som hänför sig till verksamhetens resultat. Av dessa har STEA valt ut de två viktigaste utvecklingsobjekten med tanke på kontinuiteten i finansieringen av understödsobjekten.
De valda utvecklingsobjekten återgår till observationerna i resultatrapporten.
Det finns flera undermålgrupper i den omfattande målgruppen för unga. Understödsobjekten för boendeorganisationerna för unga ska som helhet säkerställa att alla målgrupper som behöver stöd får det, från invånare med behov av mindre stöd till olika grupper som behöver särskilt stöd. Det är bra att som utgångspunkt beakta det regionala behovet. I valet av målgrupper, riktandet av verksamheten och uppställandet av mål ska man vara realistisk i förhållande till de tillgängliga resurserna. (Utvecklingsagenda, centrala aktörer: boendeorganisationer för unga)
Utvecklingsåtgärder som ska följas upp:
- erbjudande av stöd till de unga som har utmaningar i boendet som en del av utmaningar i livs- och vardagshanteringen
- definiering av stödbehovet utifrån den ungas behov, oberoende av om den unga bor i ungdomsbostäder eller inte
Vid utvärderingen av organisationshelheten år 2024 fästs särskild uppmärksamhet vid följande frågor som är väsentliga med tanke på resultatet:
- Vilka olika behov med avseende på livshantering och boende (som en del av andra utmaningar i livs- och vardagshanteringen) har man kunnat tillgodose genom individuella stöd efter år 2020?
- Hur många ungdomar med boendeutmaningar utanför ungdomsbostäderna (som en del av utmaningarna i den allmänna livs- och vardagshanteringen) har nåtts efter år 2020?
STEA följer årligen upp hur utvärderingsfrågorna förverkligas med hjälp av kvantitativa uppgifter. Genomförandet av utvärderingsfrågorna följs upp med hjälp av understödsansökningar, utredningar och samskapande.
Verksamheten och kompetensen för boendeorganisationer för unga kan redan vara segmenterad men detta framkommer inte i rapporteringen av resultatet. Effekten av det förebyggande arbetet riktat mot unga är nödvändigtvis inte så enkel att påvisa. Detta kan utvecklas genom att starkare koppla samman mål med STEAs resultatkedja samt genom att noggrant välja de objekt som ska mätas och nivån på noggrannheten. STEA stöder utvecklingen av mätningen men boendeorganisationerna för unga kan tillsammans identifiera mätarna som särskilt lämpar sig för ungdomsboendet. (Utvecklingsagenda, centrala aktörer: boendeorganisationer för unga, STEA)
Utvecklingsåtgärder som ska följas upp:
- utveckling av mätare som beskriver verksamhetens resultat i organisationer för ungdomsboende i samarbete med andra organisationer. STEA står som stöd vid utvecklingen av mätningen.
- utnyttjandet av utvecklade mätare i påvisning av organisationshelhetens resultat
Vid utvärderingen av organisationshelheten år 2024 fästs särskild uppmärksamhet vid följande frågor som är väsentliga med tanke på resultatet:
- Vilka mätare boendeorganisationerna för unga har använt för att påvisa verksamhetens resultat efter år 2020?
- Hur många utnyttjar samma resultatmätare efter år 2020?
- Vilka organisationshelhetens resultat är med dessa mätare efter år 2020?
STEA följer årligen upp hur utvärderingsfrågorna förverkligas med hjälp av kvantitativa uppgifter. Genomförandet av utvärderingsfrågorna följs upp med hjälp av understödsansökningar, utredningar och samskapande.
Resultatrapporten består av sex olika delar. Bekanta dig med de andra delar av rapporten genom nedanstående länkar.
Innehållet handlar om: