Resultatöversikt 2020
Pensionärsorganisationer
Pensionärsorganisationer: STEAs utvärdering av resultat och centrala observationer
Enligt resultatrapporterna har man åstadkommit resultat inom följande verksamhetens delområden:
- förstärkning av de äldres delaktighet och minskning av deras ensamhet genom att öka sociala kontakter och möjligheter att delta.
- välbefinnandet som målgrupperna upplevt har ökat på grund av verksamheten. Målgruppen upplever att den blivit hörd.
- förstärkning av de äldres digitala och mediefärdigheter. Coronapandemin har påskyndat såväl organisationernas som målgruppernas digikliv. Centralorganisationerna verkar ha stött distrikts- och medlemsorganisationerna i införandet av en digital basstruktur.
- stöd för de frivilliga aktörernas arbetshälsa och utveckling av deras kompetens. De frivilliga har mångsidiga möjligheter att utveckla sitt kunnande och vara i växelverkan sinsemellan. De frivilliga har fått meningsfulla aktiviteter.
Det har funnits utmaningar i påvisandet av verksamhetens resultat i flera rapporter. Information om resultat och verksamhetens kvalitativa riktande har inte samlats tillräckligt och inte heller datainsamlingen hade planerats på ett ändamålsenligt sätt i fråga om utvärdering av de eftersträvade och uppnådda resultat.
När information om resultaten av organiserad verksamhet har samlats in från verksamhetens målgrupper, har det ofta saknats en precisering i rapporterna om vilken grupp och vilken verksamhet man har fått information om.
Utvärdering: stöder inlamlade data påvisandet av verksamhetens resultat
Utvärdering: har resultaten verifierats med insamlade data?
Utvärdering: har verksamheten åstadkommit eftersträvade resultat
Utvärdering av resultat (understödsobjekts verksamhet)
Verifierade resultat har uppnåtts nöjaktigt eller svagt i nästan alla objekt. I cirka 2/3 av objekten har resultatet enligt utvärderingen varit nöjaktigt, vilket grundar sig på kvantitativa processmätare och en förmodan om att till exempel minskning av ensamhet och förstärkning av delaktigheten uppkommer genom att delta i verksamheten, trots att mätarna eller den övriga informationen inte påvisar detta. Mätare, som skulle vara lämpliga för verifiering av verksamhetens resultat, har inte använts.
Med tanke på påvisandet av resultaten är insamlandet av ändamålsenlig information enligt resultatrapporterna till största delen svagt eller inte möjligt att utvärdera. I vissa fall har information samlats in, men rapporten visar inte hur många som ställts frågor om detta och på hur många personers syn de framlagda resultaten baserar sig. I så fall är det inte möjligt att utvärdera omfattningen på resultaten. Allt insamlad information om verksamheten främjar ofta inte påvisandet av de uppnådda resultaten, till exempel insamlad information om tillfredsställelsen.
De objekt där de rapporterade resultaten har verifierats väl eller nöjaktigt, har i sina rapporter tydligt fört fram av hur många ärendet frågats, hur många som svarat och vilket mål som framgår av ansökan resultatet beskriver.
Det finns knappt med resultat som hänför sig till de egentliga målgrupperna, vilket beror på att verksamheten på grund av coronapandemin har genomförts i relativt liten omfattning. Det påverkansarbete som utförs via pensionärsförbundens intresseorganisation EETU verkar utifrån resultatrapporterna inte vara jämnt avmätt i olika organisationer och de nyttor som följer av det kan inte tydligt verifieras.
Centrala observationer
På basis av resultatrapporterna de centrala observationer om pensionärsorganisationernas helhet är:
- med medlemskapsunderstöd för pensionärsorganisationer nås en stor mängd människor utifrån resultatutredningarna
- på rapporterna finns det inte tillräckligt med information om hur den verksamhet som genomförts med medlemsorganisationsunderstöd påverkar den eftersträvade målgruppens välbefinnande
- den verksamhet som rapporterats med resultatutredningarna verkar i princip rikta sig mot en relativt välmående, frisk och funktionsförmögen befolkning, som är i pension eller på tröskeln till pensionsåldern
- rapporterna innehåller inte tillräckligt med information om olika former av nående av utmanande målgrupper
En stor del av den analyserade verksamheten utgörs av stöd till de aktiva i distrikts- eller lokalorganisationerna eller stöd till de frivilliga i distrikts- eller lokalorganisationerna. Av rapporterna framgår det inte om denna organisationsstruktur producerar välbefinnande för enskilda pensionärer som inte är medlemmar i någon organisation.
Utvecklingsobjekt
I organisationshelhetens tillfälle för samskapande identifierades flera utvecklingsobjekt som hänför sig till verksamhetens resultat. Av dessa har STEA valt ut de två viktigaste utvecklingsobjekten med tanke på kontinuiteten i finansieringen av understödsobjekten.
De valda utvecklingsobjekten återgår till observationerna i resultatrapporten.
Organisationerna har stor erfarenhet av samarbete inom till exempel intressebevakning och påverkande arbete. På lokal nivå utvecklas och påverkas kommunernas verksamhet mycket i samarbete med olika organisationer. I fortsättningen borde samarbetet ökas, särskilt på regional nivå, med avseende på välfärdsområdena. Dessutom är det viktigt att påverka de negativa attityderna relaterade till äldre människor genom samarbete mellan organisationerna. (Utvecklingsagenda, centrala aktörer: pensionärsorganisationer, välfärdsområden)
Utvecklingsåtgärder som ska följas upp:
- en tydligare beskrivning av pensionärsorganisationernas planerade påverkansåtgärder och de resultat som nås genom åtgärderna samt en tydligare beskrivning av genomförandet av de planerade åtgärderna och resultaten i rapporterna
- en tydligare beskrivning av påverkansverksamheten med kommunerna, välfärdsområdena och den lokala nivån i rapporterna så att det framgår vilken betydelse verksamheten har för verksamhetens resultat
Vid utvärderingen av organisationshelheten år 2024 fästs särskild uppmärksamhet vid följande frågor som är väsentliga med tanke på resultatet:
- Har samarbetet mellan pensionärsorganisationerna som organiseras via EETU/PIO och dess resultat presenterats tydligt?
- Har resultaten av pensionärsorganisationernas egna påverkansarbete och det påverkansarbete som utförs i samarbete visats tydligt?
STEA följer årligen upp hur utvärderingsfrågorna förverkligas med hjälp av kvantitativa uppgifter. Genomförandet av utvärderingsfrågorna följs upp med hjälp av understödsansökningar, utredningar och samskapande.
I fortsättningen ska uppmärksamhet riktas till att involvera sådana grupper som för närvarande inte deltar tillräckligt. Sådana grupper är till exempel personer som lider av ensamhet och olika minoritetsgrupper. (Utvecklingsagenda, centrala aktörer: pensionärsorganisationer)
Utvecklingsåtgärder som ska följas upp:
- att få med olika grupper (som nämns i ansökningarna) av pensionärer som har det sämst ställt eller hör till minoritetsgrupper i verksamheten
- att utveckla uppföljningen av den målgrupp som eftersträvas så att det är möjligt att följa upp och utvärdera hur den målgrupp som presenteras i ansökan nås ur både kvalitativ (nåddes just de som man ville nå) och kvantitativ (nåddes så mycket som man ville nå) synvinkel
Vid utvärderingen av organisationshelheten år 2024 fästs särskild uppmärksamhet vid följande frågor som är väsentliga med tanke på resultatet:
- Hur har man nått de pensionärmålgrupper som är i en svag ställning i samhället (t.ex. ensamma pensionärer, pensionärer med svag ekonomisk ställning, personer som upplever utmaningar i fråga om mental hälsa eller digitala färdigheter) efter 2020 (kvalitativt och kvantitativt perspektiv)?
- Vilka metoder och nya tillvägagångssätt har i synnerhet bidragit till att nå ovan nämnda målgrupper efter 2020?
STEA följer årligen upp hur utvärderingsfrågorna förverkligas med hjälp av kvantitativa uppgifter. Genomförandet av utvärderingsfrågorna följs upp med hjälp av understödsansökningar, utredningar och samskapande.
Resultatöversikten består av sex olika delar. Bekanta dig med andra delar av översikten genom nedanstående länkar.
Innehållet handlar om: