Resultatöversikt 2022
Organisationer inom kriminalarbete
Organisationer inom kriminalarbete: STEAs utvärdering av resultat och centrala observationer
Innehåll
Enligt STEAs helhetsutvärdering av understödsobjekten var verksamhetens resultat nöjaktigt i de flesta understödsobjekt för organisationer inom kriminalarbetet. Verifierade resultat har åstadkommits nöjaktigt i cirka hälften av utvärderade understödsobjekt, i övriga objekt var verifiering av resultat svagt eller man kunde inte utvärdera dem alls.
Information om verksamhetens resultat i organisationer inom kriminalarbete har samlats in i princip ändamålsenligt. Organisationerna har samlat in både kvantitativ och kvalitativ information. Organisationer har dessutom utnyttjat olika datainsamlingsmetoder mångsidigt.
Datainsamlingsmetoder
Av de datainsamlingsmetoderna har enkätblanketten rapporterats oftast. Vanligtvis har man med hjälp av enkätblanketterna samlat in information från yrkesfolk, men också från klienter. Enkätblanketternas stora andel motsvarar dock inte den faktiska datainsamlingen: i resultatrapporten anges enkäten som en metod när den har varit den huvudsakliga metoden för insamling av data när det gäller mätaren i fråga, men det också har gjorts observationer och/eller intervjuer. Den har också i rapporten uppgetts som en metod för informationsdelning.
Att de resultat som åstadkommits vid understödsobjekten ligger på en låg nivå beror i första hand på faktorer som hänför sig till de rapporterade resultatens tillförlitlighet: det finns datainsamlingsmetoder för påvisning av verksamhetens resultat men istället utnyttjandet av den insamlade informationen vid rapportering och tillräcklig bevis på påvisning av resultat inte är på tillräcklig nivå.
Det har också funnits utmaningar gällande datainsamling och rapportering:
- den insamlade informationen har ofta inte använts som bevis för de rapporterade resultaten med tillräcklig noggrannhet
- i rapporteringen har det gjorts för mycket sammandrag av olika mål eller målgrupper, varvid de rapporterade resultaten är beskrivande eller annars inkonkreta
- insamlat material är kvantitativt litet – ett litet antal respondenter eller på annat sätt litet material som inte heltäckande motsvarar målgruppen
De resultat som åstadkommits har på ett tillförlitligast sätt påvisats i fråga om mål som hänför sig till kundnivån. Till exempel livshanteringsfärdigheter och -kunskaper hos personer med brottsilg bakgrund har förbättrat, målgruppen har fått information, verktyg och metoder för identifiering av självbild och känslor. Dessutom har hantering av beteende hos målgruppen förbättrats och blivit lättare. Samhällstillhörighet och delaktighet hos personer med brottslig bakgrund har också ökat och ensamheten har minskat. Också målgruppens sociala färdigheter har utvecklats och t.ex. problemen i anslutning till boendet har minskat.
De kvalitativa resultaten som åstadkommits genom verksamheten har påvisats i fråga om mål som hänför sig till nätverk och professionellt arbete. Nätverks- och samarbetsformer har utvecklats för målgrupper för att förbättra tjänster. Som resultat på nätverkansnivå rapporteras vanligen den nytta som yrkesmänniskor upplever i sitt eget arbete genom att höra till nätverket och samarbeta.
Information har också delats ut för yrkespersoner inom kriminalarbete, antingen om arbetet med personer med brottslig bakgrund i allmänhet eller närmare synviklar gällande brottsilg bakgrund, såsom könsspecificitet eller inlärningssvårigheter och neurologiska faktorer bakom brottsilgt beteende. Den information som fåtts har påverkat attityderna och fördomarna hos de experter som arbetar inom branschen.
Dessutom kan man göra bedömningen att verksamheten har åstadkommit resultat också i fråga om uppnåendet av följande mål:
- ökning av kunskapen och påverkan i beslutsfattarnas och den stora allmänhetens attityder och fördomar
- utveckling av frivillig- och erfarenhetsexperterverksamhet
Verksamhet som motsvarar målen eller resultat som uppnåtts har beskrivits i resultatrapporterna, men de får inte de bevis som behövs för att bedöma resultatens tillförlitlighet och trovärdighet, även om information har samlats in från målgruppen. Enligt rapporterna har det till exempel gjorts kommunikation, dvs. man har fått mer information. Däremot har det inte i tillräcklig grad verifierats att attityder eller fördomar förändrats till följd av att informationen har ökats.
På samma sätt rapporteras det i resultatrapporterna om verksamhet som hänför sig till utvecklingen av frivillig- och erfarenhetsexpertverksamheten, men närmare rapportering om utvecklingen av verksamheten saknas. Rapporterna pekar också på åsikterna hos närstående till personer med brottslig bakgrund och andra resultat som hänför sig till närstående, men de uppnådda resultaten har inte verifierats tillräckligt.
Utvärdering: stöder den insamlade informationen om verksamheten påvisande av resultat
Utvärdering: har rapporterade resultaten verifierats med den insamlade informationen
Utvärdering: har verksamheten åstadkommit eftersträvade resultat
Utvärdering av resultat av understödsobjektets verksamhet
Centrala observationer och utvecklingsobjekt
I organisationshelhetens tillfälle för samskapande identifierades utvecklingsobjekt som hänför sig till verksamhetens resultat. Av dessa har STEA valt ut två viktigaste utvecklingsobjekt med tanke på kontinuiteten i finansieringen av understödsobjekten.
En förutsättning för verksamheten i organisationer inom kriminalarbete är ett fungerande samarbete med Brottspåföljdsmyndigheten och fängelser.
Organisationerna kan själva påverka hur samarbetet utvecklas trots yttre faktorer, genom att säkerställa att organisationssamarbetet blir känt till exempel genom kommunikation, processbeskrivningar som fastställer målen för samarbetet samt genom att öka den gemensamma förståelsen för vilka resultat och vilken nytta som kan fås till stånd genom organisationernas arbete i de olika faserna av kundens fängelsetid (före fängelset, under fängelset, efter att domen har upphört).
Verksamheten vid organisationerna inom kriminalarbete baserar sig på både nationella och regionala organisationer som är olika till storlek och resurser. Dessa organisationer av olika storlek och med olika utgångspunkter kan dra nytta av att dela med sig av varandras kompetens och fördjupa samarbetet.
Utvecklingsåtgärder som ska uppföljas:
- Öka kännedomen om organisationernas verksamhet vid Brottspåföljdsmyndigheten
- Utveckling av organisationernas ömsesidiga samarbete
Vid utvärderingen av organisationshelheten i 2025 fästs det med tanke på resultaten särskild uppmärksamhet vid följande utvärderingsfrågor:
- Hur har organisationerna försäkrat sig om att deras verksamhet är känd och om fördelarna med den med Brottspåföljdsmyndigheten efter 2021?
- Hur har organisationerna genom sitt ömsesidiga samarbete främjat arbetsfördelningen för att främja målgruppens välfärd?
STEA följer årligen upp hur utvärderingsfrågorna förverkligas. Genomförandet av utvärderingsfrågorna följs upp med hjälp av understödsansökningar, utredningar och samskapande.
I verksamheten i organisationer inom kriminalarbetet kan målen skilja sig från varandra till exempel med tanke på den direkta nytta som målgrupperna får eller den allmänna välfärden, även om verksamheten strävar efter samma mål. Dessa olika mål och målgrupper som hänför sig till målen bör skiljas åt till de effektkedjor som beskrivs i ansökningarna och rapporterna. Detta främjar inte bara planeringen av verksamheten utan också verifieringen av nåendet av mål.
Utvecklingsåtgärder som ska uppföljas:
- Närmare specificering av målgrupperna t.ex. i fråga om verksamhet som riktar sig till närstående till personer med brottslig bakgrund och beskrivning av olika målgruppers egen effektkedja i ansökningar och rapporter
Vid utvärderingen av organisationshelheten i 2025 fästs det med tanke på resultaten särskild uppmärksamhet vid följande utvärderingsfrågor:
- Har de mål, den verksamhet och de resultat som uppställs för olika målgrupper byggts upp som egna effektkedjor för att verksamhetens resultat ska främjas?
- Hur har mål, verksamhet och resultat i fråga om närstående efter 2021 klassificerats i de understödsobjekt där de närstående är målgrupper som ska nås?
STEA följer årligen upp hur utvärderingsfrågorna förverkligas. Genomförandet av utvärderingsfrågorna följs upp med hjälp av understödsansökningar, utredningar och samskapande.
Resultatrapporten består av sex olika delar.
Gå tillbaka (Verksamhet och produkter)
Gå till sidan Resultatöversikter 2021
Innehållet handlar om: