Resultatöversikt 2022
Organisationer för psykisk hälsa
Organisationer för psykisk hälsa: Nådda målgrupper
Enligt resultatrapporterna nådde understödsobjektens verksamhet under år 2022 sammanlagt cirka 10 miljoner människor. I antalet ingår ett betydande antal personer som nås genom olika kommunikationsåtgärder och till exempel tittare och besökare på webbplatser eller sociala medier. Siffrorna kan också antas överlappa varandra.
Organisationerna har till antalet nått sin målgrupp i huvudsak bra eller tillräckligt. Organisationernas verksamhet riktades också nästan utan undantag bra eller tillräckligt till de målgrupper som organisationerna uppgav i sin understödsansökan. Skillnaden mellan antalet målgrupper som bedömts i understödsansökningarna och antalet målgrupper som rapporterats i resultatrapporterna förklaras i stor utsträckning av skillnaderna i några understödsobjekts ansökningar och rapporter.
Det är dock skäl att beakta vissa saker med tanke på hur målgrupperna har nåtts. Till exempel i krisarbetet nådde man målgrupperna väl i cirka två tredjedelar av understödsobjekten. Rehabiliteringsklienter inom vården för psykisk hälsa och andra personer som upplevt psykiska utmaningar nåddes väl i en mycket varierande mötande verksamhet i drygt en tredjedel av understödsobjekten. Yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården och andra branscher nåddes i varierande grad (i nätaktiviteter i huvudsak bra och ansikte mot ansikte något svagare).
Målgrupperna definierades ganska ofta på olika sätt i understödsansökan och resultatrapporten, vilket för sin del försvårade bedömningen av hur målgrupperna hade nåtts. I vissa fall var organisationens egna mål enligt STEAs bedömning orealistiskt höga bland annat i förhållande till resurserna för understödsobjektets verksamhet.
Nådda målgrupper i ansökningarna och rapporterna
Cirka hälften av understödsobjekten rapporterar åldersfördelning och kön för de målgrupper som nåtts. Det var frivilligt att rapportera dessa uppgifter. I understödsobjekt där man har samlat in uppgifter om deltagarnas ålders- och könsfördelning rapporterades följande uppgifter:
- i kriscenterverksamheten är 50–75 procent av målgruppen kvinnor och den största åldersgruppen av dem är 30–62-åringar (bland annat projektarbete utförs för att nå män).
- det finns ingen systematisk eller betydande skillnad mellan könen när det gäller verksamhet med låg tröskel (mötesplatser, klubbhus, kulturverkstäder) för rehabiliteringsklienter inom psykisk hälsa. Mötesplatser och klubbhus för rehabiliteringsklienter inom psykisk hälsa når i huvudsak åldersgruppen 30–62 år (65–80% av deltagarna) eller äldre än det.
- de yngre åldersgruppernas deltagande fokuserar särskilt på verksamhet som riktar sig till dem (kulturverkstäder, medieverkstäder, vänkaféer).
- att nå äldre personer och personer med sämre funktionsförmåga är en kontinuerlig utmaning, vilket enligt den rapporterade informationen framhävdes när undantagsförhållanden i anslutning till coronavirusläget rådde
Faktorer som främjat möjligheterna att nå målgrupperna var särskilt:
- marknadsföring och information via flera kanaler till både den primära målgruppen och samarbetsparterna
- fungerande partnerskap och nätverk för samarbete
- verksamheten utgick från deltagarna
- möjlighet till deltagande på distans (ökade ofta i synnerhet möjligheterna att nå yrkesutbildade personer)
- kännedomen om verksamheten
- det fanns ingen annan motsvarande verksamhet för målgruppen
Coronatiden påverkade också möjligheterna att nå målgrupperna. I början av år 2022 var deltagandet i verksamheten försiktigt efter begränsningarna, och för en del av målgruppen hade också välbefinnandet försämrats under coronatiden så att det hindrade deltagandet i verksamheten.
STEAs bedömning av verksamhetens inriktning på den eftersträvade målgruppen
STEAs bedömning av hur verksamheten har nått målgruppen
Resultatöversikten består av fem olika delar.
Fortsätt till nästa del (Organisationer för psykisk hälsa – Verksamhet och produkter)
Gå tillbaka (Organisationer för psykisk hälsa – Mål och resurser)
Innehållet handlar om: