Resultatöversikt 2022
Organisationer för minoritetsgrupper
Organisationer för minoritetsgrupper: Verksamhet och produkter
I organisationernas verksamhetsformer betonades individuell rådgivning och individuellt stöd för att förbättra målgruppernas möjligheter att delta i samhället och till exempel uträtta ärenden hos myndigheter eller anlita olika tjänster. Med hjälp av rådgivning och stöd undanröjdes hinder för deltagande och uträttande av ärenden, bland annat på grund av bristande språkkunskaper, bristfällig information, kulturella skillnader och hos vissa målgrupper ringa förtroende för myndigheter och andra aktörer eller på grund av att det egna ärendet var känsligt.
Målgrupper möttes mest via gruppfunktioner. Den verksamhet som rapporterades i kategorin övrig verksamhet omfattade bland annat evenemang och tillställningar och på vissa ställen till exempel ordnandet av veckoslutsläger.
Fördelning av verksamheter och produkter
Antal verksamheter och produkter
Antal sammankomster
Fördelning av sammankomster
Hur har verksamheten stött uppnåendet av resultat
Verksamheten i organisationer för minoritetsgrupper har i huvudsak stött uppnåendet av de planerade resultaten väl eller i tillräcklig utsträckning.
I organisationer som arbetar med invandrare nämndes som verksamhetsformer som främjat verksamhetens resultat i synnerhet individuell rådgivning och handledning med låg tröskel, som gavs både ansikte mot ansikte och på distans. I verksamheten ingick ofta också hänvisning av målgruppen till olika tjänster. Rådgivning på målgruppernas eget språk, ett kultursensitivt arbetssätt och verksamhet på lättläst språk främjade verksamhetens resultat i många understödsobjekt. I understödsobjekt där organisationen inte kunde erbjuda stöd på målgruppens eget språk nåddes målgrupperna ofta i mindre utsträckning än vad som planerats i ansökan.
Andra faktorer som främjade verksamhetens resultat var bland annat följande:
- målgruppens aktiva deltagande också i planeringen av verksamheten ökade engagemanget och ökade nyttan av verksamheten
- hybridverksamhet och distansförbindelser har utvidgat möjligheterna att nå målgruppen och sänkt tröskeln för att delta i verksamheten. Å andra sidan har det varit svårt för en del målgrupper att delta digitalt.
- i arbetet med sårbara målgrupper var verksamhetsomgivningens trygghet, en förtroendefull atmosfär och möjligheten att agera anonymt centrala förutsättningar för framgång.
- verksamhetens aktualitet och hur lätt det är att närma sig kamratstödspersonerna och de frivilliga
- omfattande och fungerande frivilligverksamhet ökade mängden verksamhet och antalet nådda målgrupper
- coronapandemin ökade delvis målgruppernas behov av stöd, vilket bland annat syntes i att rådgivningen ökade
- reformen av integrationslagen har i vissa understödsobjekt ökat myndigheternas intresse för samarbete med organisationer som arbetar med invandrare
- påverkansarbetet lyckades bättre när målen och föremålet för påverkan var klart avgränsade
- starkt nätverksarbete och beaktande av det politiska perspektivet i verksamheten
- verksamhetens mångsidighet och smidiga anpassning till föränderliga situationer och målgruppens behov
De ryskspråkiga organisationernas resultatrika verksamhet var i synnerhet information och spridning av information, såsom utbildningar, webbinarier samt produktion av material på det egna språket. Verksamhet som främjade resultat i de romska organisationernas var i synnerhet individuell rådgivning och handledning samt stödpersonsverksamhet för unga. Också kamratgrupper, nätverksarbete och tillhörande servicehandledning samt arbete som förankras i hemmet främjade uppnåendet av resultat.
I vissa understödsobjekt för könsminoriteter och sexuella minoriteter framhävdes behovet av individuellt arbetet och möjliggörandet av det inverkade positivt på målgruppens situation.
Som faktorer som hämmat verksamhetens resultat lyftes bland annat fram följande faktorer:
- hatretorik gentemot målgruppen i sociala medier eller i vardagen har destabiliserats målgruppens känsla av trygghet och minskat deltagandet i verksamheten
- coronapandemin, Rysslands anfallskrig i Ukraina och den instabila situationen i Afghanistan ökade oron bland målgrupperna. En del av dem har varit mer ovilliga än tidigare att lämna hemmet och delta i organisationernas verksamhet.
- När Rysslands anfallskrig började spred man felaktiga och falska uppgifter om ryskspråkiga organisationer. Hatretoriken mot organisationerna och deras målgrupper ökade, varvid en del människor inte vågade eller ville delta i verksamheten och vissa organisationers verksamhet avbröts delvis under en viss tid. I en del av understödsobjekten har detta försvårat skapandet och fortsättandet av samarbetet med olika aktörer.
- engagemanget för långvarigare funktioner hade försvagats i flera understödsobjekt
- när coronarestriktionerna upphörde upptäckte man också allt oftare att målgrupperna inte kom till mötena ansikte mot ansikte trots anmälan
Verksamhet som finansierades med allmänt understöd
Sju av organisationernas för minoritetsgrupper fick allmänt understöd. Det sammanlagda understödsbeloppet för de allmänna understöden var sammanlagt cirka 1,7 miljoner euro. De allmänna understöden var till sin storlek mellan 152 000 och 340 000 euro.
Med de allmänna understöden finansierades organisationernas centralförvaltning, såsom lokalkostnader och kostnader för ekonomiförvaltning samt personalkostnader (verksamhetsledare, ekonomichef eller ekonomisekreterare o.dyl.). De allmänna understöden användes också för förvaltning av övriga STEA-understödsobjekt. Dessutom användes de allmänna understöden för kommunikation, påverkansarbete och intressebevakning, för utbildning av medlemsorganisationer och andra föreningar och aktörer samt för rådgivning. Den verksamhet som finansierades med allmänna understöd riktades i stor utsträckning till olika målgrupper, såsom invandrare, personer som integrerar sig, personer i alla åldrar som funderar på sin sexualitet och sitt kön, myndigheter, beslutsfattare, medier, medlemsorganisationer och andra organisationer till exempel i nätverksarbete. Målgrupperna för verksamheten var också experter och studerande inom olika branscher, läroanstalter, allmänheten och opinionsbildare. I vissa objekt för allmänt understöd var rapporteringen om förvaltningens funktioner begränsad.
Verksamhet som finansierades med medlemsorganisationsunderstöd
Fem organisationer fick medlemsorganisationsationsunderstöd. Det sammanlagda understödsbeloppet var 211 000 euro. Det största beviljade medlemsorganisationsunderstödet var 100 000 euro och det minsta 10 000 euro. Medlemsorganisationsunderstöd användes bland annat för gruppverksamhet, rådgivning, utbildningar, seminarier, workshoppar, evenemang, ordnande av läger och utflykter samt för att göra publikationer.
STEAs bedömning: Har verksamheten främjat uppnåendet av de eftersträvade resultaten
Resultatöversikten består av fem olika delar.
Gå tillbaka (Organisationer för minoritetsgrupper – Nådda Målgrupper)
Innehållet handlar om: