Vad gör STEA?
Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) är en statsbidragsmyndighet som är verksam i anslutning till social- och hälsovårdsministeriet. STEA ansvarar för hantering av ansökningar från social- och hälsoorganisationer. Social- och hälsovårdsministeriet fattar beslut om understöd som beviljas. STEA ansvarar också för beredning av understödsförslaget och utbetalning av understöd. Dessutom övervakar STEA användningen av understöd och utvärderar den understödda verksamhetens resultat.
Till STEAs uppgifter hör också rådgivning, handledning och kommunikation i anslutning till ansökan om, användning av och rapportering om understöd. STEA ansvarar dessutom för behandling av ändringsansökningar i anslutning till understöd och bereder förslag om återkrav av understöd till social -och hälsovårdsministeriet.
Vid STEA arbetar 40 (september 2024) tjänsteinnehavare. Tjänsteinnehavarnas arbetsgivare är social- och hälsovårdsministeriet, men STEA fungerar som en självständig myndighet och ansvarar därför själv för en del av enhetens förvaltningsuppgifter, som arkivering, hantering av begäranden om information och medborgarbrev samt administrering av betjäningssystemet som används för hantering av understöd. På STEA arbetar också en sakkunnig inom kommunikation samt en jurist.
STEA behandlar årligen över 2000 understödsansökningar. På basis av ansökningarna bereder STEA ett understödsförslag till social- och hälsovårdsministeriet om understöd som beviljas årligen. Ungefär 800 organisationer och stiftelser får understöd varje år.
STEA främjar social välfärd och hälsa genomatt rikta statsunderstöden på ett sakkunnigtoch effektfullt sätt.
Innehållet handlar om: