R–T
Innehåll
Resultatrapport
Understödstagaren ska lämna en resultatrapport om verksamheten med allmänt understöd, riktat verksamhetsunderstöd och projektunderstöd. Om varje understödsobjekt lämnas en separat rapport. STEA skickar en uppgiftsorder via e-tjänsten till de understödstagare som omfattas av resultatrapportering. Resultatrapporten ska lämnas in till STEA via e-tjänsten i mars. STEA meddelar årligen det exakta inlämningsdatumet på sin webbplats. I resultatrapporten redogörs för hur de faktorer som ingick i ansökan har realiserats och vilka resultat som uppnåtts i understödsobjektet.
Revision
Understödstagaren ska ordna med revision på det sätt som föreskrivs i revisionslagen, såvida det inte separat föreskrivs om revisionen i andra lagar.
Revisor
En förtroendevald som sammanslutningens förvaltningsorgan har utsett och som verkställer revision.
Revisorns rapport (AUP-rapport)
Om STEA-understöd under räkenskapsperioden har använts till ett belopp av minst 200 000 euro till ett enskilt understödsobjekt, ska understödsmottagaren dessutom för understödsobjektet i fråga lämna in revisorns rapport om användningen av understöden under räkenskapsperioden (AUP-rapport).
Ringa ändring i understödsbeslutet
En ringa ändring i understödsbeslutet kan sökas om man förutser sådana ändringar i användningen av understödet som påverkar användningsändamålet eller understödsbeslutets villkor och begränsningar. Man ska alltid ange ett särskilt skäl för den sökta ändringen. Ändringar får inte göras innan man fått ett positivt beslut på ansökan.
Resultatutvärdering (även utvärdering av resultat)
Utvärdering avses systematisk analys och tolkning av data om föremålet för utvärderingen. Resultatutvärdering är granskning av de erhållna resultaten enligt den insamlade informationen, i förhållande till behovet och de uppställda målen. Informationen används för att påvisa resultaten av understödsobjekten och utveckla verksamheten.
Rättelseyrkande (även omprövningsbegäran)
Ansökan genom vilken en part begär omprövning av ett förvaltningsbeslut antingen hos den som har fattat beslutet eller hos en separat myndighet där ändring söks.
Samarbetsavtal
De centrala samarbetspartnerna i verksamheten och samarbetets natur samt samarbetspartnernas roll ska framgå av understödsansökan. I samarbetsavtalet ska anges vad samarbetspartnern gör i den understödda verksamheten och om samarbetspartnern allokerar resurser till verksamheten (till exempel lokaler eller personal). Samarbetsavtalet ska gälla samarbetet kring understödsobjektet i fråga, inte samarbete mellan organisationerna i allmänhet.
Sammankomst
På resultatrapporten rapporterar man om sammankomster inom verksamheten. Som en sammankomst räknas målgruppens möten som sker ansikte mot ansikte, per telefon eller via chatten. Ansikte mot ansikte -möten kan ske fysiskt på plats eller via videosamtal på nätet. Med chatt avses all diskussion i realtidpå nätet. Diskussioner kan föras antingen på webbplatsen eller via programmet för snabbmeddelanden. På resultatrapporten rapporterar man inte antalet besökare på webbplatsen, antalet mottagare av nyhetsbrev, antalet upplagor av tryckprodukter eller andra motsvarande nyckeltal som sammankomster.
Skyldighet att konkurrensutsätta upphandling
Stödtagaren ska i sin verksamhet beakta sin eventuella skyldighet att iaktta den gällande upphandlingslagstiftningen (lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016).
Skyldighet till återkrav
Social- och hälsovårdsministeriet är skyldigt att återkräva understödet om understödstagaren har använt statsunderstödet för ett väsentligen annat ändamål än vad det har beviljats för eller gett STEA en felaktig eller vilseledande uppgift om en omständighet som väsentligt har inverkat på utbetalningen av understöd, dess belopp eller villkor eller hemlighållit en sådan omständighet. Skyldighet till återkrav uppstår också om understödstagaren väsentligt har brutit mot bestämmelserna om användning av statsunderstödet eller villkoren i beslutet om statligt understöd.
Sparat understöd
I ansökan om fortsatt understöd ska den sökande uppskatta beloppet på sparat understöd. Med sparat understöd avses den andel av beviljat understöd som inte används det år för vilket understödet beviljats, utan som blir kvar för användning följande år.
Specialgrupp
Med specialgrupper avses i verksamheter som finansieras med STEA-understöd bostadslösa, personer med intellektuell funktionsnedsättning, rehabiliteringsklienter inom den psykiatriska vården, rehabiliteringsklienter inom missbrukarvården, ungdomar som behöver särskilt stöd (t.ex. ungdomar med betalningsanmärkningar, ungdomar som blivit föräldrar i tonåren, ungdomar med missbruksproblem, ungdomar vars rätt till eftervård har upphört samt ungdomar med beteendestörningar), personer som på grund av sjukdom, fysisk skada eller men behöver en anpassad bostad, fångar som friges, överskuldsatta.
Specialunderstöd
Statsunderstöd som kan beviljas för ett särskilt ändamål. Av de STEA-understöd, är projektunderstöd och investeringsunderstöd specialunderstöd.
Statsbidragsmyndighet
Behörig myndighet som ansvarar för de uppgifter som hänför sig till statsunderstöd inom ett visst ministeriums förvaltningsområde. Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) är en självständig statsbidragsmyndighet som är verksam i anslutning till social- och hälsovårdsministeriet.
Stödbostad
Bostad som är avsedd för någon som tillhör specialgrupp. Anskaffning av bostad samt underhållning är delvis finansierat av STEA-understöd.
Söka ändring (i understödsbeslut)
Den som är missnöjd med understödsbeslutet får söka ändring i det hos social- och hälsovårdsministeriet inom 30 dagar efter delfåendet.
Sökande av ändring
Social- och hälsoorganisationernas understödscentral kan på understödstagarens ansökan och av särskilda skäl göra ringa ändringar av teknisk natur i understödsbeslutet. En ringa ändring i understödsbeslutet kan sökas om man förutser sådana ändringar i användningen av understödet som påverkar användningsändamålet eller understödsbeslutets villkor och begränsningar. Man ska alltid ange ett särskilt skäl för den sökta ändringen. Ändringar får inte göras innan man fått ett positivt beslut på ansökan.
Tiden för användningsbegränsning
Tiden för användningsbegränsning för den egendom som anskaffats med understödet anges i understödsbeslutet.