Resultatöversikt 2021
Mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd
Mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd: Verksamhet och produkter
I både mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd var den vanligaste verksamhetsformen individuell rådgivning eller individuellt stöd. Målgrupper för rådgivning och individuellt stöd var bland annat offer för och förövare av våld i nära relationer, arbetare inom sexbranschen eller småbarnsmödrar med missbruksproblem. Dessa situationer kräver särskilt krävande stöd och/eller starkt integritetsskydd. Gruppverksamhetens antal var mindre bl.a. på grund av coronarestriktioner.
De verksamheter som bidragit mest till resultat har varit gruppverksamhet samt individuell rådgivning, individbesök och nätverksverksamhet. Enligt rapporterna omfattade övriga verksamheter bland annat evenemang för allmänheten, möten i olika nätverk, utveckling av verksamheten, produktion av material, utarbetande av enkäter och samordning av samarbetet mellan olika organisationer och myndigheter.
Fördelning av verksamheter och produkter
Antal verksamheter och produkter
Antal sammankomster
Fördelning av sammankomster
Hur har verksamheten stött uppnåendet av resultat
Verksamheten vid mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd har stött uppnående av eftersträvade resultat huvudsakligen väl eller nöjaktigt.
Verksamhetens resultat i medlemsorganisationer i Förbundet för mödra- och skyddshem har främjats av att verksamhetsmodeller är enhetliga, etablerade och tydliga och deras kvalitet säkerställs bland annat genom auditeringar.
Verksamhetens resultat utvärderades vara svagt, när rapporten inte innehöll information om någon väsentlig verksamhet eller om uppnåendet av väsentliga mål eller när den genomförda verksamheten var betydligt mer snävare jämfört med den som hade planerats på ansökan.
Faktorer som bidrog till resultat var i synnerhet:
- bra nätverk med andra aktörer som hänvisade klienter till verksamheten
- god organisering av verksamheten, strategisk planering och arbetsplaner
- ibruktagande av distansarbete och användning av elektroniska medel gjorde det möjligt att utvidga verksamheten (i webbseminarier fick man dock ofta bara lite respons från deltagare och lite verifierad information om deras resultat)
- personalens kompetens och yrkesskicklighet
- verksamhetens innehåll och verksamhetsmodeller som utvecklats under en längre period
- ökad medvetenhet om verksamhetens målinnehåll hos andra, som gör att fler människor kan och vågar söka stöd
Den viktigaste faktor som gjorde det svårare eller utgjorde hinder för att åstadkomma resultat i verksamheten i 2021 var coronasituationen. Coronasituationen orsakade att gruppverksamheter, evenemang för allmänheten, utbildningar och möten för samarbetsnätverk fick ställas in. På grund av inställda nätverksmöten kände samarbetspartner inte verksamheten tillräckligt väl för att hänvisa klienter till den. De sätt att fungera på distans som skapades som reaktion på coronasituationen uppfyllde inte alltid målgruppernas behov, och människor uteblev från verksamheten eller deltog i mindre utsträckning jämfört med närverksamheten, eller så kunde man inte erbjuda dem stöd, eftersom de inte kunde tala om känsliga saker hemma.
Coronarestriktioner och social isolering medförde även bland annat ökat våld i nära relationer och brott mot liv, varför organisationernas resurser inte var tillräckliga för att uppfylla alla behov. Klienterna engagerade sig i långa processer i mindre utsträckning på grund av känslan av otrygghet och osäkerhet som corona medförde. Dessutom nämnde flera rapporter att personalförändringar eller lång sjukfrånvaro gjorde det svårare att bedriva verksamheten och åstadkomma resultat enligt tidtabellen. Möjligheten till oväntade personalförändringar betonar behovet av systematisk dokumentering och planering av verksamheten.
Verksamhet som finansierades med allmänt understöd vid mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd
Mödra- och skyddshemmen hade tre allmänna understöd och de organisationerna för social välfärd sex allmänna understöd. Det sammanräknade understödsbeloppet för dessa var 2 724 144 euro. Det största beviljade allmänna understödet var 817 000 euro och det minsta 161 862 euro.
Med allmänna understöd har man finansierat organisationens allmänna administration samt kommunikation och påverkans- och intressebevakningsarbete, och i viss utsträckning kamratstödsverksamhet som riktar sig direkt till organisationernas egna målgrupper, evenemang, frivilligverksamhet, webbseminarier och utbildningar. Påverkansverksamhet och intressebevakning har riktats till beslutsfattare och andra påverkare. Genom kommunikations- och mediearbete har man ökat medvetenheten om till exempel sexualbrott, våld i nära relationer, sexualitet, rättigheter för arbetare inom sexbranschen och stödmöjligheter som organisationerna erbjuder sina egna målgrupper. Allmänna understöd har även använts för att marknadsföra organisationens arbete till verksamhetens primära målgrupper, beslutsfattare och andra organisationer. Förbundet för mödra- och skyddshem har stött och koordinerat sina medlemsorganisationers arbete på olika sätt och marknadsfört det till målgrupper. Tre av åtta organisationer har använt allmänt understöd även för att producera telefon- och chattrådgivning.
Målgrupper för de verksamheter som beviljats allmänt understöd har varit till exempel frivilliga, studerande och den egna arbetsgemenskapen, som har upprätthållits och utvecklats med hjälp av understödet.
När man med allmänna understöd har utfört arbete som riktar sig direkt till organisationens målgrupp (rådgivning, kamratstödsgrupper, individuellt stöd) har verksamhetens resultat rapporterats på samma sätt som om verksamheten som har finansierats med projektunderstöd och riktat verksamhetsunderstöd. Vad gäller påverkansverksamheten har mål i ansökan och verksamhetens planerade resultat däremot ofta presenterats på allmän nivå, varför verksamhetens resultat inte kan utvärderas.
STEAs utvärdering: Har verksamheten främjat uppnåendet av de eftersträvade resultaten
Mödra- och skyddshem
Organisationer för social välfärd
Resultatrapporten består av sex olika delar.
Gå tillbaka (Mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd – Nådda målgrupper)
Innehållet handlar om: