Krisårens resultatutvärdering 2020-2022
07.11.2023
Under åren 2021–2023 har STEA utvärderat resultaten av verksamheten vid alla understödsobjekt som finansieras med allmänna understöd, riktade verksamhetsunderstöd och projektunderstöd. Utvärderingen har gjorts enligt organisationshelhet och gäller alla organisationer som får STEA-understöd. Antalet understödsobjekt som utvärderades var sammanlagt 1878.
STEA har sammanställt 25 resultatöversikter på basis av de uppgifter som rapporterats. Resultatöversikterna har publicerats på STEAs webbsida åren 2021, 2022 och 2023. Resultatöversikterna baserar sig på de olika organisationsklasser och i översikterna har man sammanställt information om mål, resurser, målgrupper, verksamhet och resultat som uppnåtts genom verksamheten som utförts vid de olika understödsobjekten.
Enligt STEAs bedömning har organisationerna lyckats nå sina målgrupper väl eller i tillräcklig utsträckning i största delen av de utvärderade understödsobjekten.
Den främsta fördelen med och styrkan i organisationsverksamhet är så kallad närverksamhet. Möten ansikte mot ansikte, mötesplatsverksamhet med låg tröskel, uppsökande och upphittande arbete, vänverksamhet, olika hobbygrupper samt gemensamma tillställningar och evenemang är allt viktigare i ett osäkert samhälleligt läge.
STEAs resultatutvärdering inföll under organisationernas verksamhetsår 2020-2022. Under dessa år drabbades vårt samhälle av flera olika kriser: coronapandemin och Ryssland olagliga anfallskrig mot Ukraina samt olika utmaningar som delvis beror på dessa kriser och som lett till utmaningar för ekonomin, hälsan och hela social- och hälsovårdsbranschen.
Coronan och krigshotet medförde nya utmaningar för organisationerna
Coronapandemin hade stor inverkan på organisationernas verksamhet åren 2020 och 2021, men inverkan syns fortfarande i resultatrapporterna för år 2022. Social- och hälsoorganisationerna har ändå föredömligt klarat av de utmaningar som coronpandemin medfört. År 2020 och 2021 var man tvungen att stänga verksamheten helt endast i ringa utsträckning eller under en kort tid och verksamheten ändrades och anpassades flexibelt till restriktionerna. Organisationerna lyckades också relativt snabbt utveckla helt nya sätt att agera i den nya situationen.
Mängden gruppverksamhet i organisationerna minskade dock radikalt år 2020 då coronarestriktionerna trädde i kraft. Också de individuella rådgivnings- och stödfunktionerna måste läggas ner, i synnerhet på grund av mötesrestriktionerna för äldre. Under coronarestriktionerna ökade också till exempel behovet av att stöda äldre och bostadslösa och organisationernas roll som givare av konkret stöd och hjälp ansikte mot ansikte framhävdes då de offentliga tjänsterna blev överbelastade och funktionerna överfördes till nätet. År 2022 har antalet sammankomster för målgrupperna i organisationerna ökat betydligt jämfört med 2020 års siffror.
År 2022 inledde Ryssland ett olagligt anfallskrig i Ukraina, vilket för sin del också påverkade många social- och hälsoorganisationers verksamhet. Rädslan för krig och försämringen av trygghetskänslan samt de ekonomiska problemen och oron i anslutning till höjningen av kostnadsnivån ökade för sin del behovet av det stöd organisationerna erbjuder olika målgrupper. Många organisationer deltog också i att hjälpa dem som flytt från Ukraina.
Ytterligare information om verksamheten och verksamhetens resultat vid understödsobjekt som finansierats med STEA-understöd:
Innehållet handlar om: