De första resultatöversikterna har publicerats på STEAs webbplats
16.11.2021
Systemet för att rapportera och utvärdera resultaten av organisationsverksamheten som finansieras med social- och hälsovårdsministeriets STEA-understöd förnyades i 2021. Till följd av förnyelsen ska resultatrapporteringen nu ske årligen och gälla ministeriets alla beviljade allmänna understöd, riktade verksamhetsunderstöd och projektunderstöd. I fortsättningen utvärderar STEA resultaten av understödsobjektens verksamhet organisationshelhetsvis, så att alla understödsobjekt utvärderas vart tredje år. Utöver verksamhetens resultat ska alla organisationer som får STEA-understöd lämna årsrapporter till STEA om användningen av understöden årligen.
Målet med förnyelsen av STEAs resultatutvärdering är att få mer aktuell och omfattande information om resultaten av den understödda organisationsverksamheten. I enlighet med principerna för öppen förvaltning publiceras informationen om resultaten i fortsättningen så att den är tillgänglig för alla.
I STEAs resultatutvärderingen ligger betoningen på nåendet av målgruppen, uppnåendet av de mål och resultat som anges i understödsansökningarna och verifiering av de uppnådda resultaten.
Organisationshelheternas resultatöversikter publiceras på STEAs webbplats
I dag publicerade STEA på sin webbplats resultatöversikter över 10 organisationshelheter som utvärderats i år. I samband med översikterna gav STEA också ut en allmän översikt över verksamhet som finansierats med understöd i 2020. Översikten baserar sig på resultatrapporter om över 1 800 understödsobjekt.
Organisationsverksamheten möter, stöder och hjälper människor i vardagens utmaningar
De verksamheter som finansieras med STEA-understöd når ett stort antal människor som behöver olika former av stöd och hjälp. Organisationernas verksamhet är mångsidig och den baserar sig på omfattande nätverk. Under 2020 erbjöd de organisationer som opererar med STEA-understöd olika möjligheter för över 200 000 frivilliga att delta i verksamheten.
Den understödda organisationsverksamheten förbättrar människornas delaktighet, gör det lättare för utsatta personer att klara sig av vardagen och stöder i olika svåra livssituationer och kriser. Deltagandet i organisationsverksamheten hjälper människor att bevara funktionsförmågan, minskar den upplevda ensamheten och erbjuder människor som befinner sig i olika skeden av livet meningsfull och variationsrik verksamhet.
Till exempel gruppverksamheter, individuellt stöd och mötesplatser med låg tröskel inom ungdomsorganisationer når ungdomar som lider av psykisk ohälsa och har olika svårigheter i sociala relationer. Att delta i verksamheten stärker de ungas känsla av delaktighet, självförtroende och sociala nätverk samt förbättrar deras mod och initiativkraft. Boendeorganisationerna för unga har särskilt med hjälp av individuellt stöd lyckats förebygga vräkningar bland unga som är i behov av särskilt stöd samt stödja de ungas boende och boendefärdigheter.
Handledningen och rådgivningen som organisationerna för neurologiska sjukdomar har gett har hjälpt verksamhetsdeltagarna att klara sig med sin sjukdom i vardagen och anpassa sig till förändrade livssituationer. Även i minnesorganisationerna har målgruppernas upplevda välbefinnande förbättrats när de deltagit i olika funktionella grupper. Gruppdeltagarna har fått stöd bland annat för att sköta sitt minne och för att leva på ett sätt som är hälsosamt för hjärnan. Ensamheten har också minskat bland de som deltog i gruppverksamheten.
De funktionella organisationerna för äldre har stärkt de äldres upplevda funktionsförmåga och känsla av delaktighet när de deltagit i olika gruppverksamheter, såsom fritids- och motionsgrupper. Frivilliga kamrathandledare har också hjälpt de äldre med användningen av digitala apparater.
Verifiering av resultat som utvecklingsobjekt
Det viktigaste utvecklingsobjektet när det gäller rapportering om resultaten av de verksamheter som finansieras med STEA-understöd är påvisning och verifiering av verksamhetens resultat. Många organisationer fokuserar i sina rapporter på att beskriva omfattningen av olika funktioner och antalet nådda personer. En förutsättning för att resultatet ska kunna verifieras är dock att den uppnådda nyttan eller ändringen beskrivs i förhållande till de eftersträvade målen. Statsunderstödmyndigheterna och organisationerna har en gemensam utmaning när det gäller verifiering av resultat, och lösningar på den söks också inom ramen för Statskontorets projekt för utveckling och digitalisering av statsunderstödsverksamheten.
Mer information:
STEA, kommunikationsexpert Johanna Kotonen, johanna.kotonen(at)gov.fi, tel. 0295163118
STEA, specialsakkunnig Elina Vedenkannas, elina.vedenkannas(at)gov.fi, tel. 0295163231
Innehållet handlar om: