Coronaviruset hade betydande inverkan på social- och hälsovårdsorganisationernas verksamhet 2021
08.11.2022
Enligt STEAs resultatutvärdering har organisationerna trots utmaningarna i verksamhetsmiljön nått sin målgrupp relativt väl ur både kvalitativ och kvantitativ synvinkel. Vid resultatutvärderingen fick 61% av understödsobjekten nöjaktig utvärdering och 29% en bra utvärdering.
Social- och hälsoorganisationernas understödscentral (STEA) har den 8 november publicerat resultatöversikter över sex organisationshelheter som varit föremål för resultatutvärdering 2022.
Coronaviruset hade betydande inverkan på social- och hälsovårdsorganisationernas verksamhet även 2021. I synnerhet förekom utmaningar i organisationernas verksamhet när det gällde att nå målgrupper som hör till coronavirusets riskgrupper. Övergången till nätbaserad verksamhet har dock gått smidigt i organisationerna. Trots begränsningarna som gällde sammankomster och besök har man kunnat ordna distansverksamhet för målgrupperna som ersätter de fysiska mötena. Med hjälp av dessa har man till och med nått en del av målgrupperna bättre än under tidigare år.
Den nätbaserade verksamheten verkar ha förankrats i organisationernas verksamhet, även om begränsningarna i anslutning till sammankomster och möten delvis redan har upphört.
Utöver översikterna över enskilda organisationshelheter har det på STEAs webbplats även publicerats en allmän översikt över verksamhet som finansierats med understöd 2021. I översikten har man samlat information om intäkts- och kostnadsstrukturen för organisationer som finansieras med understöd samt om anställda och frivilliga som deltagit i verksamheten och målgrupper som verksamheten nått.
Extra understödsansökan för 2020 har utvärderats
På grund av corona beviljades extra understöd för att utvidga det psykosociala stödet och medborgarrådgivningen till att omfatta digitala tjänster och öka volymen samt för att hjälpa och ge psykosocialt stöd till personer och familjer som befinner sig i en utmanande livssituation och riskerar att marginaliseras. Understöden beviljades för 2020, men en del understödsobjekt fortsatte med verksamheten även under 2021. Utvärderingen av processen för extra understödsansökningar och verksamhetens resultat har färdigställts.
Läs mer om processen för extra understödsansökningar och utvärderingen av resultaten av projekt som fått understöd i STEAs blogg (bloggtexten finns endast på finska)
Mer information om resultatrapportering och resultatutvärdering:
- Mer information om resultatrapporteringen i STEAs webbplats
- STEA, utvärderingschef Mona Särkelä-Kukko, mona.sarkela-kukko(at)gov.fi
De understödsobjekt som finansierats med social- och hälsovårdsministeriets STEA-understöd rapporterar årligen om resultaten av sin verksamhet. STEA utvärderar resultatet av verksamheten i de understödsobjekt som finansierats med allmänna understöd, riktade verksamhetsunderstöd och projektunderstöd i varje organisationshelhet så att alla understödsobjekt utvärderas vart tredje år. Målet med resultatrapporteringen och resultatutvärderingen av STEA-understöden är att få mer aktuell och heltäckande information om resultaten av organisationsverksamhet som finansierats med statsunderstöd. I enlighet med principerna för öppen förvaltning publiceras informationen om resultaten så att den kan utnyttjas av alla.
Innehållet handlar om: