Understödsprogrammet Platsen är ledig
Innehåll
Avsikten med understödsprogrammet Platsen är ledig är att främja sysselsättning av personer med särskilda sysselsättningssvårigheter genom att erbjuda arbetsplatser i social- och hälsovårdsorganisationer. Platsen är ledig -understödsprogrammet som förverkligats under åren 2014–2017 och 2018–2022 fortsätter tills vidare.
Det är möjligt att ansöka om understöd för programmet i april–maj i samband med ansökan om nya understöd.
Understödsprogrammet har ett samordningsprojekt som sedan 2018 har koordinerats av organisationen De Ungas Vänner r.f. Samordningsprojektet erbjuder stöd, handledning och rådgivning för arbetsgivare och arbetstagare som är med i programmet Platsen är ledig. Samordningsprojektet har som uppgift att främja sysselsättning av ungdomar och partiellt arbetsföra i samhället genom intressebevakning och kommunikativa åtgärder samt erbjuda stöd åt de projekt som deltar i understödsprogrammet och organisationer som planerar att ansöka. Man kan kontakta De Ungas Vänner r.f. per e-post i adressen paikkaauki[at]nuortenystavat.fi.
Programmets mål och målgrupper
Avsikten med understödsprogrammet Platsen är ledig är att främja sysselsättning av personer med särskilda sysselsättningssvårigheter genom att erbjuda arbetsplatser i social- och hälsovårdsorganisationer.
Programmet har två målgrupper:
- unga vuxna i åldern 18 – 29 år som befinner sig utanför arbetslivet eller studieplats
- personer med partiell arbetsförmåga (utan åldersbegränsning)
Målen under programperioden är att:
- erbjuda så många personer med sysselsättningssvårigheter som möjligt en visstidsanställning i en social- eller hälsovårdsorganisation
- främja arbetslivsfärdigheterna hos och möjligheterna till fortsatt sysselsättning för personer med särskilda sysselsättningssvårigheter.
Den unga personen som sysselsätts ska vara under 30 år när anställningen börjar. Personen ska stå utanför arbetslivet och får inte vara studerande på heltid. Den unga personen ska ha bara lite eller inte alls arbetserfarenhet. När det gäller unga betonas svårsysselsatta unga i programmet.
Det enda kriteriet är partiell arbetsförmåga. I programmet tillämpas samma definition på partiell arbetsförmåga som i spetsprojektet Vägar in i arbetslivet för partiellt arbetsföra:
”En person betraktas som partiellt arbetsför om han eller hon har kvar en del av sin
arbetsförmåga. Den partiella arbetsförmågan är individuell och bunden till orsaken till
den partiella arbetsförmågan, arbetet och de krav som arbetet ställer. Det finns många former av partiell arbetsförmåga, till exempel personer med funktionsnedsättning, långtidssjuka, personer som återhämtar sig efter en allvarlig sjukdom och personer som genomgått en livskris kan vara partiellt arbetsföra. Också långtidsarbetslösa kan vara partiellt arbetsföra, om deras arbets- och funktionsförmåga är nedsatt på grund av skada, sjukdom eller av sociala orsaker. Arbetsförmågan kan variera i olika skeden av livet. Partiell arbetsförmåga kan också vara temporär.”
Vid ansökan om understöd ska beaktas
Organisationer inom social- och hälsovårdssektorn kan ansöka om understöd för medarbetare för organisationens allmännyttiga arbetsuppgifter. Det planerade arbetets innehåll ska motsvara STEAs riktlinjer för understöd, dvs. i praktiken ska arbetets innehåll höra till organisationens allmännyttiga verksamhet i medborgarorganisationer.
Understöd söks för en anställning på 12 månader per gång. Understöd söks med en separat Platsen är ledig -ansökningsblankett i STEAs e-tjänst i april–maj under ansökningstiden för nya understöd.
Det är möjligt att kombinera anställningen med en läroavtalsutbildning. Då ska understöd sökas för hela
läroavtalsperioden.
De arbetsuppgifter som planeras för arbetstagaren bör övervägas och beskrivas så noggrant som möjligt åtminstone på allmän nivå. Det lönar sig dock att skräddarsy arbetsbeskrivningen efter rekryteringsskedet så att den lämpar sig för personen enligt personens kompetens och intressen. Det är bra att lämna kvar en övervägd vaghet i befattningsbeskrivningen så att den kan preciseras enligt utvecklingsbehoven och styrkorna hos den som anställs. Det lönar sig också att i ansökan berätta vad som avses med en svårsysselsatt person.
Understöd beviljas högst 50 000 euro / person / användningsåret för understödet, som anställs, inklusive lönekostnader samt kostnader för mentorskap/handledning och anställning av personen (t.ex. verktyg, resekostnader).
Lönesumman beviljas till fullt belopp. Lönen fastställs enligt det kollektivavtal som används i organisationen. Det kan vara fråga om en hel- eller deltidsanställning. Av förmögna organisationer krävs en egenfinansieringsandel på samma sätt som i andra understödsobjekt.
Högst 30 procent av det beviljade understödsbeloppet kan användas till kostnader för handledning och anställning av arbetstagaren i alla Platsen är ledig -understöden, även i dem som kombinerar läroavtalsutbildningen. Dessa kostnader kan vara kostnader för handledning av eller mentorskap för arbetstagare, arbetsredskap och resekostnader. Resurserna som behövs för handledning av arbetstagaren (t.ex. på grund av en partiell arbetsförmåga) ska motiveras i ansökan.
Platsen är ledig -understöd beviljas inte för organisationens allmänna kostnader. Hyreskostnader för arbetsplatsen kan inkluderas i understödet, om det kan påvisas direkt att de har orsakas av att arbetstagaren har anställt.
Anställning och handledning av arbetstagare
I rekryteringen kan uppsökande arbete utnyttjas. Arbetstagaren behöver inte vara känd på förhand – det lönar sig faktiskt inte att känna till arbetstagaren på förhand för att tiden mellan ansökan om understöd och understödbeslutet är lång. Det lönar sig inte att skriva ansökan så att arbetsplatsen är avsedd för en viss person. Känsliga personuppgifter och namn för den som ska anställas ska inte antecknas i ansökan.
Organisationen ska ha erfarenhet av arbetsgivarrollen. Den sysselsättande organisationen ansvarar för de lagstadgade arbetsgivarförpliktelserna samt för introduktion och handledning av personerna som anställs. Personen som sysselsätts i Platsen är ledig –understödsprogrammet kan inte vara organisationens enda arbetstagare.
Med understödet får man inte anställa personer som är med i organisationens förvaltning eller styrelse. Den som anställs ska vara en svårsysselsatt ung eller partiellt arbetsför person som inte tidigare har arbetat med hjälp av Platsen är ledig -programmet.
Om den som arbetat med Platsen är ledig -understödet avbryter sitt arbetsförhållande, kan en ny arbetstagare anställas i stället, om det återstår så mycket understöd att det möjliggör ett meningsfullt arbetsförhållande. Det oanvända understödet kan också återbetalas till STEA.
Det är möjligt att i understödet inkludera resurser som behövs för handledning av personen som anställs. Behovet av handledning, dess omfattning och genomförandesätt ska beskrivas i ansökan.
Rapportering
Platsen är ledig -projektunderstöd rapporteras inte på STEAs resultatrapport. Understödstagaren ska göra en årsredovisning om användning av understöd till STEA.
Ytterligare information
STEAs specialsakkunniga ger råd och hjälper i frågor som gäller ansökan eller behandling om understöd. Närmare kontaktuppgifter för organisationens egen namngiven kontaktperson finns i e-tjänsten under rubriken Organisationens uppgifter.
Frågor som gäller tekniskt bruk av e-tjänsten besvaras i första hand per e-post: asiointituki.stea@gov.fi.
Ofta ställda frågor om understödsprogrammet Platsen är ledig
Ja, det kan. Det är dock bra att notera att Platsen är ledig -arbetstagaren kan inte vara organisationens enda avlönade arbetstagare.
Om ni ännu inte i ansökningsskedet vet om ni anställer en ung person eller en partiellt arbetsför person, kan ni välja båda målgrupperna på blanketten. Om ni har ansökt om understöd för en person som har 100 procents arbetstid och ni bestämmer er att anställa en person som arbetar deltid, informera STEAs kontaktperson om detta.
Det rekommenderas att understödet söks endast för en Platsen är ledig -arbetstagare åt gången.
På anställningen tillämpas vanliga kollektivavtal. Sjukledighetspraxisen för personen som anställs med understödet ska vara densamma som för era övriga anställda. Det är möjligt att anställa en vikarie med understödet Platsen är ledig.
Om det i ert understödsbeslut står att understödet har beviljats för ett årsverke kan ni förlänga anställningen för en deltidsanställd så att ett årsverke uppfylls. Deltidsanställda omvandlas till årsverken alltefter deras deltidsprocent och deras lönesumma dimensioneras så att den motsvarar arbetstiden.
I regel registrerar och dokumenterar organisationerna kriterierna utifrån vilka personerna som anställs väljs i styrelsens mötesprotokoll. Den som gör rekryteringsförslaget ska kunna motivera rekryteringsgrunderna närmare. Av datasäkerhetsskäl antecknas till exempel sjukdomar inte i protokoll utan förvara bland den anställdas HR-uppgifter.
Kostnader för personalhälsovården antecknas i frivilliga personalkostnader i budgeten i ansökningsblanketten. De frivilliga personalkostnader som kan täckas med understödet kan vara bl.a. skäliga kostnader för personalhälsovård för arbetstagarna, utbildnings- och arbetsledningskostnader samt lunchsedelkostnader.
Ja, understöd som har beviljats tidigare hindrar inte att man ansöker om ett nytt understöd för en Platsen är ledig -arbetstagare för 2025. För 2025 beviljas understöd för anställning av högst en ny en Platsen är ledig -arbetstagare/organisation.
I understödsobjekt som gäller en läroavtalsutbildning beviljas understödet för den tid som läroavtalsutbildningen pågår. När en arbetstagare som genomgår en läroavtalsutbildning utexamineras eller avslutar sina studier, finns det inte längre någon grund för understöd och det återstående understödet ska återbetalas till STEA. Om det återstår mycket understöd, kan det vara möjligt att anställa en ny arbetstagare. I sådant fall bör man kontakta STEA.
Uppdaterad 2.12.2024 13:10 – En ny fråga har tillagt
Innehållet handlar om: