Organisationernas anpassningsträning
Enligt STEAs linjedragning gällande anpassningsträningsverksamhet avstår STEA från och med början av år 2021 från att använda termen ”anpassningsträning” i understödsobjektens användningsändamål.
I 2021 års understödsförslag skrivs understödens användningsändamål i en form som målgruppsspecifikt beskriver det målinriktade innehållet. Det finns ett behov av en linjedragning, eftersom verksamhet som finansieras med STEA-understöd inte kan ersätta uppgifter som hör till den offentlig sektorn. Utan linjedragningen skulle överlappningen med FPAs kursverksamhet vara sannolik.
Både med tanke på gränsdragning gentemot den offentliga sektorn samt minskade understödsmedel bör det vara möjligt att särskilja mellan understödsobjekt som går under namnet anpassningsträning och den anpassningsträning som hör till medicinsk rehablitering och som finansieras av FPA.
När användningsändamålstexterna blir tydligare, blir den understödda verksamhetens mål, genomförande, eftersträvade resultat och effekter tydligare. Kamratstöd har traditionellt varit en central del av de kurser / den verksamhet som STEA stöder. Detta kommer även i fortsättningen att vara kärnan i den STEA-understödda verksamheten.
Kurser och verksamhet som är finansierade med STEA-understöd kan vara professionellt ledda eller de kan basera sig på frivilligas starka insats. I fortsättningen har organisationerna möjlighet att utveckla ifrågavarande verksamhet på sättet som motsvarar behovet. Understöd av verksamheten kommer inte att avslutas, utan målinriktad gruppverksamhet och kamratstöd kommer även i fortsättningen att vara kärnfunktioner i STEA-understödd verksamhet.
Innehållet handlar om: