Rekommendationer för begränsning av klimatförändringen och hållbar utveckling
Mot en klimatneutral verksamhet
Hållbar utveckling och STEA-understöd
I STEAs strategi, som uppdaterades 2024, beaktas hållbar utveckling i STEAs värderingar: vår verksamhet är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar. Värderingarna inverkar också på hur vi bedömer den verksamhet som finansieras med understöden i våra olika processer.
STEA-understöd riktas till flera projekt och verksamheter som främjar målen för hållbar utveckling. STEA-understöden för främjande av social välfärd och hälsa är man dock inte i första hand van vid att koppla till bromsandet av klimatförändringen eller förebyggandet av förlusten av biologisk mångfald, även om dessa faktorer utgör ett allt större hot också mot människors välbefinnande och till och med överlevnad, också hos oss i Finland. Därför bereddes som en del av strategiarbetet också rekommendationer för begränsning av klimatförändringen och hållbar utveckling för dem som ansöker om och får STEA-understöd.
STEA har också i sin egen verksamhet förbundit sig till samma åtgärder för hållbar utveckling.
Rekommendationer
Resor
Flygning
CO2-utsläppen från flygning är klart större än från andra färdsätt. Under resor i Finland är flygplan jämte fordon med förbränningsmotor det trafikmedel som orsakar mest CO2-utsläpp. (bl. a. oncarbon.com, stat.fi)
STEA rekommenderar understödstagarna att i stället för att flyga i första hand använda andra färdsätt och att undvika privatbilism när det är möjligt. Vi är medvetna om att social- och hälsoorganisationernas verksamhet och möjligheterna att nå målgrupperna är förenade med faktorer som kräver användning av egen bil – det är dock inte alltid nödvändig.
Upphandlingar
Elektronik
Utvinning, separering och bearbetning av sällsynta metaller som används i elektronik är särskilt energiintensiv och kan skada den lokala miljön. Elektronikavfall är också världens snabbast växande avfallstyp. (bl. a. sitra.fi)
STEA rekommenderar understödstagarna att beakta ansvarsfull användning av datatekniska anordningar (såsom datorer, telefoner och skrivare). Produkternas livslängd bör i mån av möjlighet förlängas i slutet av deras livscykel. Produkternas livscykel kan förlängas också genom att de vidareutnyttjas eller genom att det säkerställs att produkterna och därigenom deras råvaror materialåtervinns, antingen genom att de säljs efter användningen eller genom att de på annat sätt överlåts till en aktör som använder produkterna eller deras material. När utrustning hyrs ut (leasing) är det bra att försäkra sig om att leverantören har en plan för att förlänga utrustningens livslängd och återvinna material.
STEA rekommenderar understödstagarna att alltid när det är möjligt återanvända också kontorsmöbler och annat material.
Tryckalster och reklammaterial
STEA rekommenderar de organisationer som får understöd att överväga behovet av olika tryckalster eller s.k. give-away-produkter (t.ex. utdelningsprodukter för mässor, pennor, pins, andra företagsgåvor). Även om klimatavtrycket från en enskild trycksak eller penna inte är särskilt stort, är produktionen och leveransen av material förknippad med flera faktorer som belastar miljön. Också i fråga om de produkter som det är nödvändigt att producera med tanke på målgruppen för verksamheten är det skäl att främja lösningar som ger lite koldioxidavtryck.
Evenemang
Mat
Livsmedelsproduktionen har betydande miljökonsekvenser för klimatet, vattenresurserna och förlusten av biologisk mångfald. Matens klimatpåverkan utgör cirka 18 procent av medborgarnas totala koldioxidavtryck i Finland, trots att restaurangbesök, handelsresor, matlagning och förvaring inte räknas med. (bl. a. wwf.fi)
STEA-understöd gör det möjligt att årligen ordna ett stort antal möten, seminarier och andra evenemang. Klimatpåverkan av de livsmedel och drycker som bjuds ut vid evenemangen kan minskas genom utsläppssnåla val av råvaror, genom att gynna vegetariska livsmedel och inhemska produkter. Det lönar sig också att fästa uppmärksamhet vid att minimera matsvinnet och vid hur eventuell matsvinnsmat kan utnyttjas efter tillställningen.
STEA rekommenderar understödstagarna att ersätta olika närvaromöten (t.ex. förvaltningsmöten eller andra motsvarande administrativa möten) med distansmöten eller hybridmöten när det med tanke på tillställningens natur inte är nödvändigt att vara fysiskt närvarande. Detta bidrar till att minska onödiga resor.
Mer information
Förmedla information!
STEA uppmuntrar understödstagarna att aktivt informera sina egna intressentgrupper och målgrupperna om sina egna miljöåtgärder. Information om olika miljöåtgärder och tips om hur minskningen av klimatavtrycket har beaktats och lyckats i olika verksamheter kan också sändas till STEA, e-post: viestinta.stea(at)gov.fi.
Dessa uppgifter kan i fortsättningen också delas ut via STEAs webbplats och nyhetsbrev för att utnyttjas av andra aktörer.
Innehållet handlar om: