Frågor och svar om nedskärningar av understöd år 2025
STEa-understödsbeloppet minskar avsevärt år 2025. Nedskärningar som gäller allmänna understöd och riktade allmänna understöd gicks igenom i samband med STEAs infotillfälle 6.9.2024. På denna webbsida hittar du en sammanfattning av frågorna som ställdes i samband med tillfället och svar på dem.
Innehåll
Bakgrundsinformation
Riktlinjerna om nedskärningarna av STEA-understöd år 2025 har publicerats på social- och hälsovårdsministeriets (SHM) webbsida:
- SHM:s pressmeddelande: Understöden till föreningar och stiftelser minskar i och med besparingarna i statsfinanserna(öppnas i nytt fönster, du flyttas till en annan tjänst)
- Pressmeddelandets bilaga: Besparingar i verksamhet som finansierats med allmänna understöd och riktade allmänna understöd(du flyttas till en annan tjänst)
Hur får organisationen information om hur nedskärningarna år 2025 riktar sig till organisationens understödsobjekt?
STEA kontaktar de semesterorganisationer som är föremål för nedskärningar år 2025 samt organisationer som har understödsobjekt i det s.k. gränssnittet till den offentliga sektorn och vars understöd avslutas år 2025.
De organisationer vars understödsobjekt skärs ner procentuellt kontaktas inte separat av STEA. Inte heller om nedskärningen görs på basis av att verksamheten innehåller juridisk rådgivning eller riktar sig till yrkespersoner kontaktas organisationen separat.
STEA kontaktar inte separat de organisationer vars understödsobjekts fortsatta understöd påverkas av den tidigare rapporterade svaga eller tillfredsställande resultatbedömningen.
Dessa understödsobjekt får sitt understödsförslag för år 2025 som en del av STEAs normala understödsberedning och alla organisationer som ansökt om understöd får ett understödsförslag per understödsobjekt till e-tjänsten i december 2024.
Nej. Enligt den nuvarande bedömningen gäller nedskärningarna nästa år lite över en femtedel av de organisationer som får understöd.
Procentuella nedskärningar som riktar sig till allmänna understöd (Ay) och riktade allmänna understöd (Ak)
Nedskärningen görs alltid från det enskilda understödsobjektet. Om organisationen har två understödsobjekt som år 2024 har haft ett understöd på till exempel 360 000 euro respektive 280 000 euro, görs en nedskärning på 2 % bara från det ena understödsobjektet.
Utgångspunkten är att den procentuella nedskärningen görs från det understöd som beviljats understödsobjektet år 2024. Om det belopp som beviljats understödsobjektet för år 2024 märkbart avviker från den riktgivande understödsplanen, gör STEA en prövning enligt understödsobjekt och strävar till att förverkliga nedskärningen så att organisationerna behandlas rättvist och jämlikt.
Organisationerna kan ansöka om understöd enligt egen bedömning. STEA gör den stegvisa nedskärningen av understödsobjektens understödsnivå som en del av höstens ansökningsberedning, såvida inte nedskärningarna redan har uppmärksammats i ansökan.
Nedskärningen görs från det allmänna understödets totala belopp.
Om understödsobjektets understödsbelopp minskar redan som en del av STEAs understödsprövning till ett större belopp än det som den procentuella nedskärningen föranleder, görs inte en procentuell nedskärning. I understödsberedningen används helhetsprövning.
Nedskärningarna påverkas inte av det riktade allmänna understödets tidsbundna karaktär.
Resultatbedömningens påverkan på understödsobjektets fortsatta understöd
Ja.
Understödsobjektens resultatbedömning har skickats till e-tjänsten (asiointi.stea.fi) och finns i e-tjänstens avsnitt Transaktionshistorik.
Riktlinjerna om nedskärningar på basis av verksamhetens resultat gäller även tidsbundna Ak-understöd.
Om understödsobjektet har utvärderats före våren 2024, och den har fått bedömningen ”tillräcklig” eller ”god”, är den inte ett av de understödsobjekt som nu granskas som en del av nedskärningarna på basis av verksamhetens resultat. Alla uppgifter om understödsobjektens resultat används emellertid som en del av STEAs understödsprövning även denna höst.
Nej. Om understödsobjektet har fått resultatbedömningen tillfredsställande granskas det kritiskt vid STEAs prövning av understöd. Besluten om huruvida verksamheten understöds i fortsättningen görs på basis av prövning enligt understödsobjekt. Organisationen får informationen i samband med understödsobjektets understödsförslag i december 2024.
Nej. Understödsobjektens fortsatta understöd granskas enligt ansökan som en del av STEAs normala understödsberedning.
Med ett s.k. nedmonteringsunderstöd syftar man på att understödsobjektets understöd avslutas så att organisationen kan avveckla verksamheten så kontrollerat som möjligt, bland annat genom att sörja för sina skyldigheter som arbetsgivare. I dessa situationer har understödsobjektet oftast beviljats ett understödsbelopp som motsvarat högst ett halvt års kostnader. Exakta belopp och uppgifter för varje understödsobjekts del fastställs dock i understödsförslaget- och beslutet
Om organisationen varit föremål för såväl resultatutvärdering som resultatgranskning, och om granskningen bekräftat att understödsobjektets resultatbedömning är svag, är utgångspunkten att verksamheten inte får fortsatt understöd.
Om understödsobjektet inte har varit föremål för resultatutvärdering våren 2024, har understödsobjektet inte kunnat få bedömningen ”svag” eller ”tillfredsställande” för år 2023 och är därför inte automatiskt föremål för de nedskärningarna som görs på basis av verksamhetens resultat. De resultatbedömningar som gjorts tidigare år används dock i normal ordning som en del av beredningen av understödsförslaget och den helhetsprövning som ingår däri.
Egenfinansieringsandelen höjs från 10 procent till 15 procent
Tolkningen av egenfinansieringsandelen förändras inte. STEA-understödet tillsammans med övriga offentliga understöd och den understödda verksamhetens intäkter får vara högst 85 % av verksamhetens kostnader och egenfinansieringsandelen ska täckas med understödstagarens egna medel.
Enbart nya understöd.
Höjningen av egenfinansieringsandelen gäller riktade allmänna understöd och nya projektunderstöd. STEA skickar ett meddelande om egenfinansieringsandelen i september 2024 till de organisationer som enligt STEAs förmögenhetsberäkning har konstaterats vara förmögna. Om organisationen har fått ett meddelade redan innan september, skickar STEA ett nytt meddelande om den förändrade egenfinansieringsandelen under loppet av september månad.
Frågor som gäller juridisk rådgivning och verksamhet som riktar sig till yrkespersoner
I anslutning till detta tema ställdes många frågor. Det har emellertid inte gjorts upp riktlinjer som detaljerat skulle ta ställning till vilken verksamhet och till vilka målgrupper som besparingarna riktar sig. STEA fäster särskild uppmärksamhet vid dessa verksamhetsformer i samband med höstens understödsberedning. Det är möjligt att ansöka om fortsatt understöd för dessa verksamhetsformer.
Juridisk rådgivning görs i många understödsobjekt som får STEA-understöd och nedskärningar som riktar sig till denna verksamhet granskas av STEA förutom per understödsobjekt också ur ett bredare perspektiv som uppmärksammar målgruppens behov av rådgivning. Nedskärningarna uppskattas vara små i förhållande till verksamhetens totala omfattning.
Flera tio miljoner euro i understöd riktas i år till utbildnings- och koordineringsverksamhet med yrkespersoner inom olika branscher som målgrupp. Nedskärningar som gäller dessa verksamhetsformer granskas i STEA per understödsobjekt och nedskärningarna uppskattas vara små i förhållande till verksamhetens totala omfattning.
Övriga teman
Ja. Med tanke på statsunderstödsverksamhetens godtagbarhet och med beaktande av medborgarorganisationernas livkraftighet är det viktigt att även i fortsättningen finansiera nya understödstagare och nya verksamheter.
STEA gör inte riktgivande understödsplaner för åren 2026 och 2027. Mera information på pressmeddelandet som publicerats på stea.fi-webbsidan.
Man kan fylla i budgeten, om man så vill.
Nya understöd beviljas år 2025 betydligt mindre än tidigare år. Även projektunderstöd som faller inom ramen för Platsen är ledig –understödsprogrammet beviljas mindre än tidigare år.
STEA svarar inte på frågor som gäller utredningspersonens verksamhet. Dessa frågor kan skickas direkt till utredningspersonen: Mika Pyykkö, e-post: mika.pyykko(at)toiminimiyhteispelilla.fi
STEAs egna verksamhet, dvs. verksamhetskostnader och personalkostnader, är föremål för statsförvaltningens produktivitetsprogram och de nedskärningar som görs i enlighet med programmet under åren 2024-2027. I lokalkostnader har förändringar skett då STEA i slutet av år 2023 avstod från sina egna lokaler och arbetsstationer på Kyrkogatan och flyttade till social- och hälsovårdsministeriets lokaler på Sjötullsgatan. Även STEAs personal har skurits ner och kommer att minska då tjänster kommer att avslutas/dras in. Mera information om statens produktivitetsprogram finns på finansministeriets webbsida: https://vm.fi/sv/statsforvaltningens-produktivitetsprogram(du flyttas till en annan tjänst)
Innehållet handlar om: