Resultatöversikt 2021
Anhörigorganisationer
Anhörigorganisationer: Verksamhet och produkter
Innehåll
I verksamhetsformerna för anhörigorganisationer inom mentalvården samt för anhörigorganisationer för äldre och personer med fysisk funktionsnedsättning betonades i synnerhet rådgivning, individuellt stöd och gruppverksamhet.
Övriga allmänna verksamhetsformer för anhörigorganisationer för äldre och personer med fysisk funktionsnedsättning var kommunikation samt ”övrig verksamhet” med bland annat OmaisOivas kaféer och kiosker, evenemang och utflykter, allmänt samarbete med andra aktörer samt stöd för frivilligarbetet.
I samtliga anhörigorganisationer inom mentalvården har verksamheten omfattat närståenderådgivning, olika gruppverksamheter för kamratstöd samt annan verksamhet till stöd för de närståendes välbefinnande, såsom kurser, närståendekaféer och övriga evenemang. Dessa delområden hänför sig även allra bäst till verksamhetens målen, stödjer dem och bidrar till att avsedda resultat uppnås. Förutom den verksamhet som riktar sig till mentalvårdspatienters närstående, har det även i omfattande utsträckning rapporterats om verksamhet riktad till andra målgrupper, i form av kommunikation, utbildning, intressebevakning och påverkansarbete.
Fördelning av verksamheter och produkter
Antal verksamheter och produkter
Antal sammankomster
Kommunikationen betonas i rapporteringen om sammankomster vid anhörigorganisationer för äldre och personer med fysisk funktionsnedsättning. I kategorin ”kommunikation” har som sammankomsterna rapporterats besökarantal på webbsidor och t.ex. distributionskvantiteter för tryckprodukter.
Fördelning av sammankomster
Hur har verksamheten stött uppnåendet av resultat
Både i anhörigorganisationer för äldre och personer med fysisk funktionsnedsättning och anhörigorganisationer inom mentalvården har verksamheten stött uppnåendet av de planerade resultaten huvudsakligen väl eller i tillräcklig grad.
I fråga om stödformer riktade direkt till närstående har man med rapporterna bättre kunnat påvisa resultat än i fråga om sådana åtgärder som hade mer abstrakta mål, som till exempel ”en förbättring av målgruppens ställning”.
Enligt rapporterna har närståendevårdarnas handlingsförmåga förbättrats genom bättre informationstillgång, handledning, rådgivning, kamratstödsverksamhet och kurser. I verksamheten OmaisOiva har de verksamhetsformer som gett bäst resultat varit de former som har förbättrat närståendevårdarnas färdigheter och insatser, det vill säga Ovet-kurserna, det individuella arbetet med Oiva-stunder samt gruppverksamheten med kamratstöd. Andra verksamhetsformer med goda resultat har varit bland annat kamratstöds- och erfarenhetsexpertverksamheten för familjer med barn med särskilda behov.
Andra faktorer som har främjat verksamhetens resultat var:
- aktiviteter på nära håll, i vilka både närståendevårdaren och den vårdbehövande tillsammans kunnat delta
- den tid som använts till att förbättra närståendevårdarnas distansfärdigheter ledde till att ett framgångsrikt distansarbete tog sin början
- närståendevårdarnas förbunds webbseminarier och andra tillfällen som ordnades på nätet, möten och utbildningar gjorde det lättare att nå målgruppen
- omfattande nätverk och en förening som var känd i verksamhetsområdet, dessutom kommunsamarbetet hade stor betydelse för informationsverksamheten
- aktiv kommunikation via många kanaler och djärvhet att pröva nya kommunikations- och informationssätt
- sociala medier var ett effektivt sätt att få kontakt med målgruppen ungdomar
Dessutom följande saker nämndes som faktorer som främjade verksamhetens resultat:
- partner, bl.a.FPA:s servicerådgivare, kommunernas servicehandledare har väckt ett större intresse för verksamheten hos målgruppen
- möten arrangerades utomhus med iakttagande av gällande säkerhetsrestriktioner
- utnyttjande av god praxis av andra aktörer i egen verksamhet
- med hjälp av närståendevårdens erfarenhetsexpertverksamhet har närståendevården blivit mer känd och synlig
- den respons som systematiskt insamlats av föreningsaktörer och därefter behandlats var till nytta för förbättring av verksamheten och resultaten
Faktorer som nämndes att främja verksamhetens resultat i rapporter av anhörigorganisationer inom mentalvårdenvar bland annat:
- behovet av verksamheten är stort
- organisationerna har effektivt byggt upp nätverk inom sina verksamhetsområden
- verksamhetens dialogform lockar partnerna att delta i ett gemensamt utvecklingsarbete (bland annat i försöksverksamhet, arbets- och läroverkstäder)
- bra stödmaterial (föreläsningar, utbildning)
- de närståendes kompetens och erfarenhet tas tillvara i planeringen av verksamhete
- organisationerna uppskattas som tillförlitliga samarbetspartner
- anhörigorganisationer inom mentalvården har ett starkt varumärke och ett gott rykte
Coronan och dess utslag nämndes som den viktigaste faktorn som hindrade verksamhetens resultat:
- man varit tvungen att ställa in planerade evenemang
- på grund av restriktionerna var det svårt få tag på lokaler för samarbetstillfällen
- målgruppen blev trött på evenemang på internet och deltagandets utmaningar gallrade bland deltagarna i dessa funktioner
Ett annat hinder för att få kontakt med målgruppen under coronapandemin var avsaknad av digitala färdigheter hos vissa personer i målgruppen. Webbtillfällen och evenemangen på internet nådde inte alla. En del personer i målgrupper nåddes inte heller av kommunikationen på internet och de använder inte sociala medier. Dessutom betungande och bindande närståendesituation har försvårat deltagandet i verksamheten. Till exempel möjligheterna att få omsorg till vårdtagaren för den tid som går åt till deltagande i evenemang var mer begränsade på grund av coronapandemin. Också utmaningar gällande rörligheten och trafiken, bland annat komplicerade trafikförbindelser i Lapplands glesbygd orsakade problem.
Andra faktorer som hindrade verksamhetens resultat var:
- att få frivilliga med i verksamheten
- i små kommuner kan ett hinder för familjers medverkan utgöras av rädsla för att bli stämplad
- utmaningar i samarbetet med kommunens kontaktpersoner
- organisationernas geografiskt vidsträckta verksamhetsområde är en utmaning för förhållandevis små medarbetarresurser
- samarbetsaktörernas personalomsättning försvårade långsiktig verksamhet
- informationen om organisationernas verksamhet är ännu till vissa delar alltför knapphändig
Verksamhet som finansierades med allmänt understöd vid anhörigorganisationer
I de tre understödsobjekten i anhörigorganisationer för äldre och personer med fysisk funktionsnedsättning som finansierades med allmänt understöd betonades satsningar som hade gjorts på kommunikation, intressebevakning och övrigt påverksansarbetet. Verksamheten främjades av en utvecklad hybridverksamhet, som både för organisationernas och målgruppernas del visade på större digitala färdigheter. Detta gällde i synnerhet närståendevårdare och vårdbehövande samt medlemsföreningarnas aktörer.
Påverksansarbetet vid understödsobjekten som finansierades med allmänt understöd nådde väl på kvantitativt sätt många närståendevårdare och vårdbehövande samt beslutsfattare, såsom tjänstemän och politiska beslutsfattare på olika nivåer. Kommunikationen nådde också den stora allmänheten bättre än tidigare, eftersom verksamheten fick synlighet i medier med stor spridning. Påverkningsarbetet som under tidigare år förstärkts syntes som ökade förfrågningar under lagberedning och uppföljning av verkställigheten. Befolkningens åldrande leder till en större efterfrågan av närståendevård, vilket har ökat verksamhetens synlighet i medierna. En utmaning för verksamheten är att svara på den ökade efterfrågan av stödåtgärder.
I organisationskategorin anhörigorganisationer inom mentalvården finns ett allmänt understöd. Den verksamhet som stöds med ett allmänt understöd har under året 2021 varit inriktat på medlemsföreningar, närstående till mentalvårdspatienter, yrkesutbildade personer, politiska beslutsfattare och tjänstemän, journalister och mediainfluencers, kandidater i kommunalval samt allmänheten. Rapporterade verksamheten omfattade bland annat webbseminarier, övriga evenemang, spridning av olika slags kommunikationsmaterial, pressmeddelanden, utlåtanden och insändare, innehållsproduktion för webbplatser, kommunikation och påverkan i sociala medier samt uppträdanden i diverse medier. Mål med anknytning till kommunikation, intressebevakning och påverkanssarbete har uppföljts genom räckvidden för webbtjänster och sociala medier, kampanjers inverkan på kommunikationens räckvidden, genom att beakta de närstående i riksdagens debatter samt genom antalet närstående som kan nås genom medlemsföreningarnas insatser. Omfattande kommunikation i ett flertal kanaler samt aktivt påverkansarbete sprider närståendetemat till olika forum. Utgående från uppföljningsinformationen visar en del kommunikationskanaler en uppåtgående trend (centralförbundets webbplats och debatter i riksdagen) och andra en sjunkande trend (sociala medier). Organisationens medlemsföreningarna lyckades väl med att nå närstående – över hälften av föreningarna bättre än året innan.
Verksamhet som finansierades med medlemsorganinastionsunderstöd vid anhörigorganisationerorganisationer
13 medlemsorganisationer till anhörigorganisationer för äldre och personer med fysisk funktionsnedsättning beviljades medlemsorganisationsunderstöd. Understödet användes till föreningarnas administration och basverksamhet såsom ekonomiförvaltning, kommunikation, intressebevakning, intressentgruppsarbete, rekreations- och kamratstödsverksamhet samt utbildningstillfällen och andra evenemang till stöd för närståendevårdare.
Dessutom har man med medlemsorganisationsunderstöd stött medlemföreningarnas nätverksamhet, såsom deltagande i det gemensamma Föreningsnätverket samt Teams-möten samt för anordnande av föreningarnas egna internetbaserade evenemang.
STEAs utvärdering: Har verksamheten främjat uppnåendet av de eftersträvade resultaten
Anhörigorganisationer för äldre och personer med fysisk funktionsnedsättning
Anhörigorganisationer inom mentalvården
Resultatrapporten består av sex olika delar.
Gå tillbaka (Anhörigorganisationer – Nådda målgrupper)
Innehållet handlar om: