Resultatöversikt 2021
Mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd
Mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd
STEA delar in de aktörer som beviljas understöd i s.k. organisationsklasser som bildas antingen på basis av målgruppen för aktörernas huvudsakliga verksamhet eller på basis av deras verksamhetsform. I denna resultatöversikt behandlas den helhet som bildas av aktörer som hör till nedanstående organisationsklasser:
Till organisationsklassen Mödra- och skyddshem hör Förbundet för mödra- och skyddshem och dess medlemsföreningar. Den riksomfattande barnskyddsorganisationen Förbundet för mödra- och skyddshem hjälper barn och familjer som lever under svåra och otrygga omständigheter samt förebygger familjevåld. Förbundet fungerar som en centralorganisation för 30 medlemsföreningar, varav 27 fick STEA-understöd i 2021. Den verksamhet som finansieras med STEA-understöd riktas huvudsakligen till att stödja familjer i spädbarnsskedet och småbarnsskedet, till arbetet med våld i familjen och nära relationer och till andra kristjänster relaterade till parförhållanden, till hjälp med svåra skilsmässasituationer samt till öppenvårdstjänster för mammor till små barn med missbruksproblem och för gravida mammor.
Organisationer som hör till organisationsklassen Organisationer för social välfärd arbetar för att stödja delaktigheten i olika mycket sårbara målgrupper. I verksamheterna betonas också krishjälp. Huvudmålgruppen för organisationerna är personer som är i särskilt behov av hjälp, till exempel personer som uppvisar våldsamma symtom, offer för olika slags brott, personer som har förlorat sina närstående samt arbetstagare inom sex- och erotikbranschen. Dessutom riktas verksamheten till yrkesutbildade som arbetar med dessa målgrupper.
I 2021 fanns det sammanlagt 39 aktörer som hörde till helheten mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd och som finansierades med STEA-understöd. I resultatöversikten utvärderades sammanlagt 80 understödsobjekt.
Organisationshelhetens resultatutvärdering baserar sig på informationen som organisationerna har angett i resultatrapporterna.
I STEAs resultatutvärdering betonar man målgruppens uppnående, att de mål och resultat som beskrivits på understödsansökan uppnås och att de resultat som uppnåtts ska verifieras.
Utifrån organisationshelhetens resultatrapporter utarbetades en lägesbild över resultaten, som behandlades tillsammans med STEA och organisationer i ett gemensamt tillfälle för samskapande i september 2022. Utifrån samskapandet utarbetades en resultatöversikt över organisationshelheten.
Bekanta dig med resultatöversiktens olika delområden
Fortsätt till nästa delområde (Eftersträvad ändring genom verksamheten och målgrupper)
Eller fortsätt till önskat delområde via länkarna nedan.
Bekanta dig också med:
Innehållet handlar om: