Resultatöversikt 2021
Anhörigorganisationer
Anhörigorganisationer
STEA delar in de aktörer som beviljas understöd i s.k. organisationsklasser som bildas antingen på basis av målgruppen för aktörernas huvudsakliga verksamhet eller på basis av deras verksamhetsform.
Till organisationsklassen Anhörigorganisationer inom mentalvården hör 13 regionala organisationer (Södra Österbotten, Egentliga Tavastland, Mellersta Finland, Birkaland, Österbotten, Norra Karelen, Päijänne-Tavastland, Salo, Satakunta, Savolax, Nyland, SÖAF/Österbotten och Egentliga Finland) samt Anhörigas stöd för mentalvården Centralförbundet rf – FinFami rf..
Verksamhet som finansieras med understöden är bl.a. gruppverksamhet för anhöriga till personer med psykisk ohälsa samt ordnande av olika evenemang, kurser och semesterverksamhet. En central verksamhet är också det kamratstöd som organisationerna erbjuder, som kan vara t.ex. gruppformad verksamhet eller stödpersonsverksamhet. Med understöden finansieras dessutom den rådgivning och handledning som organisationerna ger målgrupperna. Typiskt för regionala närståendeföreningar är ett starkt samarbete med den offentliga sektorn, i synnerhet den offentliga hälso- och sjukvården.
Till organisationsklasser Anhörigorganisationer för äldre och personer med fysisk funktionsnedsättning samt Övriga anhörigorganisationer hör sammanlagt 34 organisationer som bedriver närståendevård. En av de viktigaste verksamheterna i organisationsklassen är helheten ”OmaisOiva” för närståendevårdare, som inkluderar bland annat rådgivning och träning för personer i närståendevårdssituationer, verksamhet i kamratgrupper samt informationsförmedling i frågor som gäller närståendevård. Totalt 27 närståendevårdarförbundets medlemsföreningar från olika håll i Finland deltar i OmaisOiva -verksamheten. Närståendevårdarförbundet koordinerar OmaisOiva -närståendevårdarverksamheten.
I denna resultatöversikt behandlas en helhet som består av de tre ovan nämnda organisationsklasserna. I beskrivningarna enligt organisationskategori har uppgifterna och utvärderingarna i kategorin Övriga anhörigorganisationer kombinerats med uppgifterna och utvärderingarna i organisationsklassen Anhörigorganisationer för äldre och personer med fysisk funktionsnedsättning.
År 2021 fanns det sammanlagt 48 aktörer som hörde till anhörigorganisationernas helhet. I resultatöversikten utvärderades sammanlagt 81 understödsobjekt.
Organisationshelhetens resultatutvärdering baserar sig på informationen som organisationerna har angett i resultatrapporterna.
STEAs resultatutvärdering betonar man målgruppens uppnående, att de mål och resultat som beskrivits på understödsansökan uppnås och att de resultat som uppnåtts ska verifieras.
Utifrån organisationshelhetens resultatrapporter utarbetades en lägesbild över resultaten, som behandlades tillsammans med STEA och organisationer i ett gemensamt tillfälle för samskapande i september 2022. Utifrån samskapandet utarbetades en resultatöversikt över organisationshelheten.
Bekanta dig med resultatöversiktens olika delområden
Fortsätt till nästa delområde (Eftersträvad ändring genom verksamheten och målgrupper)
Eller fortsätt till önskat delområde via länkarna nedan.
Bekanta dig också med:
Innehållet handlar om: