Resultatöversikt 2021
Mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd
Mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd: Verksamhetens resurser
Innehåll
Som verksamhetens resurser vid utvärdering beaktas understödens eurobelopp, antalet understödsobjekt, antalet frivilliga som deltagit i verksamheten och samarbetsparterna.
Till helheten för mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd hörde 104 understödsobjekt, vars sammalagt understödsbelopp i 2021 var cirka 20,7 miljoner euro.
Understödsbelopp och understödsobjekt
Mödra- och skyddshem
Antal utvärderade understödsobjekt
Organisationer för social välfärd
Antal utvärderade understödsobjekt
Frivilligverksamhet
Sammanlagt cirka 2034 frivilliga deltog i verksamheten inom mödra- och skyddshem och organisationer för social välfärd i 2021 (årsredovisningar 2021).
I mödra- och skyddshemmen arbetade 248 frivilliga som doula-förlossningscoacher. Ett litet antal frivilliga arbetade även inom våldsarbete som erfarenhetsexperter, som stödpersoner samt i enskilda objekt inom telefon- och chattrådgivning, som ledare för kamratstödsgrupper och som barnskötare.
I några organisationer frivilliga arbetade med utveckling och som anordnare av evenemang eller i andra biträdande uppgifter. I två understödsobjekt fanns det extra mor- och farföräldrar samt manliga vuxenkompisar för barn.
I organisationer för social välfärd arbetade frivilliga som ledare för kamratstödsgrupper, erfarenhetsexperter, telefon- och chattjourhavande samt talare vid evenemang, webbseminarier och podcasts.
Samarbetspartner
Samarbetspartner var med i varje understödsobjekts verksamhet. Det sammanlagda antalet samarbetsparter var 818.
I resultatrapporten var det möjligt att ange högst tio samarbetspartner per understödsobjekt. I rapporten ombads uppge endast de samarbetspartner som är viktigast med tanke på understödsobjektets verksamhet.
Inom mödra- och skyddshemmens arbete gällande våld i nära relationer var de viktigaste samarbetspartnerna kommunernas socialarbete och sjukvårdsdistrikten, som i stor utsträckning hänvisade klienter till organisationerna, såväl som polisen och Brottsofferjouren. Vissa rapporter nämnde även medlingsbyråer.
Klienthandledning var det vanligaste samarbetssättet i mödra- och skyddshemmens verksamhet. Inom hjälp vid skilsmässa och stöd för spädbarnsfamiljer hänvisade kommuner samt församlingar klienter till verksamheten. De hänvisades även inom organisationen från en verksamhet till en annan. Ett nätverk av samarbetspartner inom olika sektorer deltog i planering och genomförande av klienternas servicestigar, där rollen för kommunerna, sjukvårdsdistrikten, polisen och Brottsofferjouren betonas.
Organisationerna för social välfärd bedrev praktiskt samarbete och klienthandledning bland annat med lokala organisationer för psykisk hälsa. Dessutom hänvisade särskilt sjukvårdsdistrikt, polisen och Brottsofferjouren klienter till dem. De bedrev kommunikationssamarbete med andra organisationer samt högskolor, THL och bland annat människorättsorganisationen Amnesty.
I regel har understödsobjekt flera organisationer som samarbetspartner. Betydelsen av organisationernas roll varierar mellan understödsobjekten från gemensamt projekt till styrgruppmedlemskap och utbyte av expertis.
Resultatöversikten består av sex olika delar.
Innehållet handlar om: